"Barajların efendisi" istihdamı katlayacak

Türkiye'nin en verimli tarım arazilerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne su veren Atatürk Barajı'nın yapımı devam eden sulama kanallarının tamamlanmasıyla bölgede istihdam edilenlerin sayısının 1 milyon 750 bin kişiye çıkarılması öngörülüyor.

Haberler 05.01.2017 - 09:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Devlet Su leri (DS) 15. Bölge Müdürü Ouz Kasap, Atatürk Barajnn yapm devam eden sulama kanallarnn tamamlanmasyla bölgede istihdam edilenlerin saysnn 1 milyon 750 bin kiiye çkarlmasnn planlandn bildirdi.

Kasap, kapasitesiyle dünyann sayl büyük barajlarndan olan Atatürk Barajnn, potansiyeli itibaryla Barajlarn efendisi olarak nitelendirildiini söyledi.

Türkiyenin en önemli hububat üretim alanlarnn bulunduu Güneydou Anadolu Bölgesindeki ovalara, dev sulama kanallar sayesinde Barajdan su ulatrldn ifade eden Kasap, halen birçok il ve ilçede de sulama kanallarnn inaatnn sürdüünü belirtti.

Barajda, bölge çiftçisine kurak yllarda dahi yetebilecek düzeyde su bulunduunu anlatan Kasap, u an yaklak 3 milyon dekar arazinin Baraj sayesinde sulandn kaydetti.

Kasap, yeterli su sayesinde etkin sulama imkan bulan bölge çiftçisinin her geçen yl daha fazla tarmla uramaya baladn dile getirdi.

Barajn ulaabilecei bölgelerdeki sulama kanal inaatlarnn sürdüüne iaret eden Kasap, Atatürk Barajmz 9 milyon 320 bin dekar sahay sulayabilecek ekilde projelendirildi. Bunun içerisinde Harran, Suruç ve Bozovadaki projelerimiz büyük oranda tamamland. Birecik ve Mardin ana kanal üzerindeki dier sulama projelerimizi de hzl bir ekilde hayata geçirmeye çalyoruz. u ana kadar yaklak 3 milyon dönüm sahaya su veriyoruz, bu, yaklak 500 bin kiiye istihdam salanyor demektir. diye konutu.

- Tersine göç bekleniyor

GAP Eylem Plan kapsamnda bölgedeki yatrmlarn kararllkla sürdüünü vurgulayan Kasap, özellikle gelecek yl Mardin ve ilçelerinin büyük oranda tarmsal sulamaya kavuacan belirtti.

Dünyada her geçen gün tarmsal ürünlere talebin arttn ve buna paralel olarak sektörde daha fazla istihdamn salanmasnn öngörüldüüne deinen Kasap, bu kapsamda Türkiyenin de hazrlk yaptn dile getirdi.

Atatürk Barajnn sulama kanallarnn tamamlanmasyla bölgedeki istihdamn katlanarak artacan vurgulayan Kasap, Proje kapsamnda Mardin, Kzltepe, Derik ve Nusaybine kadar sulamalarmz ulaacak. Bu sulamalarmz tamamlandktan sonra bu bölgede binlerce kiiye istihdam salanm olacak. Yani bugün anlurfa ve dier illerden batya bir göç varsa, bu sulamayla beraber tekrar geriye dönecek diye bekliyoruz. u an 500 bin kiiye istihdam salanm durumda, 2019da bir milyon 750 bin kii istihdam edilecek. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git