Barajzede köylüler!

ELAZIĞ'ın Perisuyu Çayı üzerindeki Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali için, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen 'Acele kamulaştırma' kararları ile toprakları kamulaştırılan köylülerin başvurduğu Anayasa Mahkemesi 'İhlal' kararı verdi.

Haberler 10.05.2017 - 08:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu karar köylüleri umutlandrrken, Karakoçan lçesine bal Akku Köyü Muhtar Hüseyin Yartn, baraj yapmnda verilen sözlerin hiç birinin yerine getirilmediini söyledi.

Köylülerin avukat Mehmet Horu da, pilot olarak seçilen dosyada AYMnin ihlal karar vermesinin, ayn durumdaki yaklak 200 dosyaya emsal oluturacan savundu.

Elazn Perisuyu çay üzerindeki Pembelik Baraj ve Hidroelektrik Santralinin yapm için, Karakoçana bal Akku Köyünde yaayan yaklak 200 kiinin arazileri, Acele kamulatrma kapsamnda kamulatrld. Dantayn Acele kamulatrlmaya yetki tanyan Bakanlar Kurulu kararnn yürütmesinin durdurulmas kararna ramen,topraklar kamulatrlan 200 vatanda, 10 Kasm 2015 tarihinde Anayasa Mahkemesine bireysel bavuru yapt. Topraklar kamulatrlan köylüler adna AYMye bavuran Avukat Mehmet Horu dilekçesinde, Dantay karar dikkate alnmayarak kamulatrma ilemlerinin yaplmas ve tanmazlarn Hazine adna tescil edilmesinin, bavurucularn mülkiyet haklarn ihlal ettiini belirtti. Bavuruyu deerlendiren Anayasa Mahkemesi, pilot olarak seçilen dosyada 4 köylünün yapt bavuruyu kabul ederek, ihlal karar verdi.

KARAR YÜZLERCE DAVAYI ETKLEYECEK

Köylülerin avukat Mehmet Horu, AYMnin buna ilikin Dantay kararlarn güçlendiren bir yorum yaptn belirterek u deerlendirmede bulundu:

Karar, sonuçlar itibariyle Karakoçan Asliye Hukuk Mahkemesindeki yüzlerce davay ve yöredeki dier barajlarla ilgili uygulamalar etkileyecek niteliktedir. Fakat, çevre hakk yönünden karar eksik buluyoruz. Bu konuda AHMde devam eden bir bavurumuz var. Asliye Hukuk Mahkemesinde devam eden davalarda, ayn hukuka ayrlklarn tekrar yaanmayacak. çevre hakk ile ilgili de yeni bavurularmz olacak.

SEVNçLE KARILANDI

Anayasa Mahkemesinin, mülkiyet hakknn ihlaline ve dört bavurucuya mütereken 4 bin 800 lira maddi ve her birine ayr ayr olmak üzere net 5 bin lira manevi tazminata hükmetmesi, topraklar kamulatrlan dier köylüleri de umutlandrd. Anayasa Mahkemesinin pilot davada verdii ihlal kararnn, ayn durumda olan dier 200 bavuru için örnek tekil edecei belirtilirken, Karakoçan ilçesine bal Akku köyünde arazileri kamulatrlan dier köylüler de karar sevinçle karlad. Köy sakinlerinden Veli Nesimigil, daha önce kendi bilgileri olmadan acil kamulatrma yapldn belirterek öyle dedi:

3- 4 ay sonra bu bilgiyi aldk. Bizim bildiimiz acil kamulatrma sava döneminde oluyor. Mahkemeye verdik, mahkeme halen devam ediyor. Anayasa Mahkemesi iptal karar vermi. Bizim o arazilerimiz hep gitti. Hiçbir eyimiz kalmad. Benim 50 dönüm arazim gitti. 2- 3 adet ev gitti. Ama ev olarak ilem görmedi. Sonuç olarak var olan haklarmz istiyoruz. Yolumuzu, suyumuzu ve altyapmz yapacaklarn söylediler. Ancak hiç biri yaplmad. Anayasa Mahkemesi kararna sayg duyuyorum. Emsal tekil ediyor. Hukuk en güzel karar vermitir. Hukuk çerçevesinde haklarmz aramaya çalyoruz.

SÖZ VERDLER, YAPMADILAR

Akku Köyü Muhtar Hüseyin Yartn, baraj yapm srasnda kendilerine verilen sözlerin hiçbirinin yerine getirilmediini söylerken, muhtarn ei Naime Yartn öyle dedi:

Bize bir ey vermediler. Yolumuzu söz verdiler, yapmadlar. Halk evini, Cem evini yapacaz dediler. Hiç birey yapmadlar. Sonra çekip, gittiler. Anayasa Mahkemesine teekkür ederim. Yerinde bir karar verildi.

Ana Sayfaya Git