Barzani'den "petrole dayalı ekonomi" açıklaması

"Gelirimizin çoğunluğunu, petrol ve yer altı kaynaklarından değil ancak tarım, turizm ve sanayiden temin etmemiz gerekiyor"

Haberler 18.03.2019 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Babakan Neçirvan Barzani, ekonomilerinin sadece petrole dayal olmamas gerektiini belirterek, Gelirimizi daha çok tarm, turizm ve sanayiden temin etmeliyiz dedi.

Barzani, Erbilde düzenlenen ve Türk turizm firmalarnn da katld 2nci Orta Dou Turizm Fuarnn açlnda yapt konumada, bölgenin mali geliri hakknda açklamalarda bulundu.

IKBY ekonomisinin sadece petrole dayal olmamas gerektiini kaydeden Barzani, Gelirimizin çounluunu petrol ve yer alt kaynaklarndan deil ancak tarm, turizm ve sanayiden temin etmemiz gerekiyor. IKBYnin son yllarda kar karya geldii durumdan ders alnmal. IKBY, güçlü üç sektör olan turizm, tarm ve sanayi vesilesiyle kendisini sadece petrol ve doal gaza dayal bir ekonominin tehlike ve risklerinden kurtarabilir. diye konutu.

Badat-Erbil ilikilerine de deinen Barzani, sözlerini öyle sürdürdü:

Badat ile ilikilerimizin geleceine umutla bakyoruz. Irak merkezi hükümet ile sorunlarmz, adm adm anayasa çerçevesinde çözmek istiyoruz. Badat ve Erbil arasndaki ilikilerin iyilemesinin yatrmclar için bir tevik olmasn ve bu vesileyle bölgede i frsatnn yaratlmasn temenni ediyorum.

20 ülkeden 250 firmann katld 2nci Orta Dou Turizm Fuar 4 gün sürecek.

Irakn gelirinin yüzde 90, ülkenin güney, orta ve kuzey kesimlerindeki kuyulardan çkarlp dünya piyasasna ihraç edilen ham petrolden elde ediliyor.

Irak Petrol Bakan Samir Gadban, ubat aynda IKBYnin günlük 420 bin varil petrol ürettiini açklamt.

Irak, Petrol hraç Eden Ülkeler Örgütünün ocakta yaynlad verilere göre Suudi Arabistann ardndan günlük 4 milyon 712 bin varil petrol ihracat ile ikinci sradaki üye konumunda.

Ana Sayfaya Git