Başvurmayan emeklinin ikramiye farkı yanacak!

Memur emeklileri ikramiye farklarını almaya başladı. Ancak 29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farkları için SGK’ya başvurulması gerekiyor. Bu tarihten sonra ikramiye farkı hak edilmiş olsa bile ödenmeyecek.

Haberler 17.07.2017 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

30 yln üzerinde hizmeti olan ancak emekli ikramiyesini 30 yl üzerinden alan memur emeklilerine ikramiye farklarnn ödenmesiyle ilgili düzenleme geçtiimiz yl yaplmt. Memur emeklileri ikramiye farklarn almaya balad. Ancak ikramiye fark talep edilebilmesi için hak düürücü süre var. 29 Ocak 2018 tarihine kadar ikramiye farklar için SGKya bavurulmas gerekiyor. Bu tarihten sonra ikramiye fark hak edilmi olsa bile ödenmeyecek. 7 Ocak 2015ten önce emekli olmu ve 30 yln üzerinde hizmeti olmasna ramen emekli ikramiyesini 30 yl üzerinden alm memur emeklilerine ikramiye farklar ödeniyor.

BAZILARI BAVURMAYABLR

kramiye farklarnn ödenmesi için bu durumda olan kiilerin SGKya bavuru yapmas gerekiyor. Yaplan bavurular sonrasnda ikramiye farklar hesaplanyor ve bu kiilere veya hak sahiplerine ikramiye farklar ödeniyor. Dolaysyla yalnzca memur emeklileri deil, eer memur emeklisi hayatn kaybetmise geride kalan hak sahipleri de ikramiye fark alabiliyor. 30 yln üzerinde hizmeti olup emekli ikramiyesini 30 yl üzerinden alan ve bu konuyla ilgili daha önce SGKya bavurmayan kiilerin ikramiye farklarnn ödenmesi için SGKya bavuru yapmas gerekiyor. Dier taraftan daha önce dilekçeyle SGKya bavuran ve dava açmayan kiilerin tekrar SGKya bavuru yapmas gerekmiyor.

Ne zaman ödeniyor?

kramiye farklar ödenmeye baland. Bavuru yapan kiilerin ikramiye farklar eer 7.500 TLnin üzerinde ise 7.500 TLsi bavurudan itibaren 3 ay içerisinde, kalan tutar ise faiziyle birlikte bir sonraki yln ayn aynda ödeniyor. Örnein 1 Temmuz 2017de SGKya bavuran ve ikramiye fark 8 bin TL olan bir memur emeklisine 7.500 TL fark 1 Ekim 2017ye kadar ödenecek.

10 bin liray geçebilir

kramiye farknn ne kadar olaca memurun ne zaman emekli olduuna, derece ve kademesine, makam veya görev tazminat olup olmadna bal olarak deiiyor. Dier yandan 30 yln üzeri hizmet ne kadar fazlaysa ve emeklilik tarihi 7 Ocak 2015e ne kadar yaknsa ikramiye fark da o kadar yüksek oluyor. Dier yandan emekli olunan yl ve hizmet yl da belirleyici. Ancak her bir yl fazlalk için 3.000 TLye kadar fark söz konusu olabilir. Memurun emekli olurken kademesi yüksekse ve 40-45 yl hizmeti varsa her bir yl için fark 4.000 TLye kadar çkabilir. Toplamda fark miktarnn 10 bin TLyi bulmas ve hatta geçmesi de mümkün.

Nasl hesaplanyor?

kramiye farklar, emekli olunan tarihte toplam hizmet yl üzerinden ikramiye hesaplansayd ikramiye ne kadar olurdu mantyla hesaplanyor. Yani 2000 ylnda 40 yllk hizmet üzerinden emekli olan ve ikramiyesi 30 yl üzerinden hesaplanan memur, eer o günkü emekli keseneine esas aylk unsurlar üzerinden ve yine aylklarn balangç tarihindeki katsay ve ikramiye hesaplanmasna esas düzenlemelere göre 40 yl üzerinden ikramiye hesaplansayd ne kadar ikramiye alacak ise bu rakam bulunuyor ve ödenen ikramiye ile hesaplanan rakam arasndaki fark kendisine ödeniyor.

En az 50 lira olacak

Bu hesaplamaya göre ikramiye farknn her bir tam yl için 50 TLden daha düük çkmas durumunda bile en az 50 TL ikramiye fark ödeniyor.

FAZ LETLMYOR

kramiye farklarna faiz iletilmiyor. Emeklilik tarihindeki kurallara göre hesaplanan ikramiye o tarihten bugüne kadar geçen süre için faiz iletilmeksizin ödeniyor. Bir tek Anayasa Mahkemesinin ilgili maddeyi iptal etmesi sonras konuyla ilgili olarak SGKya bavuran ve ald cevap sonrasnda dava açan kiiler için faiz iletilmesi söz konusu.

Ana Sayfaya Git