Bayram havası yaratacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete ilişkin "Toplumun, işçilerin beklentisini karşılayacak ciddi bir asgari ücret artışı gerçekleştireceğiz. Düşük gelirli, asgari ücretle çalışanlar için bir bayram havası yaratacaktır" dedi.

Haberler 13.12.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda Bakanln 2022 yl bütçesinin sunumunu yapt. Bakan Bilgin, stanbulda bir fabrikada örgütlendikleri için 400 içinin kovulduunu anmsatarak, Oraya müdahalede bulundum. stanbul Valimizi aradm ve CEOsuyla görü, hukukumuz olduunu söyle, yoksa kapsna gelirim, o hukuku uygulatrm dedim. Hangi görüten olduunuza bakmam, ben emein örgütüne bakarm. Hakkn yemeye kalkan kim olursa karsna çkarm. yerlerinde sendika çok önemli ama sendikalamann oran hala düük. Sendikalarmz o konuda yeterince netice elde edememilerdir. Sendikalamay tevik edecek düzenlemeler yapmak bizim görevimizdir. Biz ne yapacaz? Önümüzdeki dönemde bir bilinç oluturmak için beyaz bayrak uygulamasn gerçekletireceim. Ne yapacaz? Bir yer örgütlüyse, toplu i sözlemesi varsa, haklar karlanyorsa, oraya ödül olarak sembolik olarak kolaylklar getireceiz. Beyaz bayrak üzerinde, buras düzgün ve örgütlü i yeridir önümüzdeki günlerde uygulamaya sokacaz diye konutu.

RAHAT NEFES ALACAK SEVYEDE BELRLEYECEZ

Bakan Bilgin, Türkiyede asgari ücretle çalan kii saysnn bazen 15 milyon, bazen 20 milyon gibi rakamlarla ifade edildiini söyleyerek öyle konutu:

Bu rakamlar doru deil, dorusunu ben biliyorum çünkü vergi alyoruz, prim alyoruz. Yaklak 6 milyon civarnda asgari ücretli var. Ailelerle birlikte oluturduu bütünlüü ele almamz lazm. Asgari ücret, ad üzerinde asgari bir ücrettir. Aratrma yaptrdm, içilere sordum, iverenlere sordum, profesyonellere sordum. çilerimizin büyük çounluu, yüzde 37si 3 bin 700 ile 4 bin aras beklentisi olduunu söyledi. Küçük iletmelerde çalan içilerin daha alt düzeyde talep ettiini gördüm. Sebepsiz deil. Onlar; Evet artmasn istiyoruz ama iimizin devam etmesini istiyoruz. Biz buradan, sizlerin beklentisi nedir bilmiyorum ama toplumun, içilerin beklentisini karlayacak ciddi bir asgari ücret art gerçekletireceiz. Düük gelirli asgari ücretle çalanlar için bir bayram havas yaratacaktr. Daha yüksek düzeyde açklanmas önemlidir, ekonomik olarak daralmadan geçiyoruz. Bunu anlyoruz. Asgari ücret çalanlarmz korusun, ayn zamanda Türkiyenin ve bütün dünyann yaad ekonomik dalgalanmalardan Türkiyeye de rahat nefes aldrsn. Rahat nefes alacak seviyede belirleyeceimizi ifade etmek isterim.

ÖNÜMÜZDEK HAFTA 3600 EK GÖSTERGE KOMSYONUNU TOPLAYACAIZ

3600 ek gösterge çalmalarna deinen Bilgin, 3600 ek gösterge meselesini teknik olarak toplumda hakkaniyet duygusunu zedelemeyecek ekilde ele alyoruz. Önümüzdeki hafta komisyonumuzu toplayacaz. Sonra da yüce Meclise göndereceiz. Sizin takdirinizle bu meseleyi bir vaat olmaktan çkardk, 2022 ylnda uygulamaya sokacaz diye imzaladk. Meclise geldii zamanda Meclisin gereini yapacana inancmz tamdr dedi.

Ana Sayfaya Git