Bayram mesajına yasak geliyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) kurduğu, 1 Aralık’ta uygulamaya geçecek İleti Yönetim Sistemi (İYS) ile müşterilere bayram ve yılbaşı kutlama mesajı gönderen, memnuniyet anketi yapan şirketler, vatandaştan izin almak zorunda olacak.

Haberler 17.10.2020 - 00:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TOBB i örgütlerine gönderdii yazda, Ticaret Bakanlnn görevlendirmesi ile TOBBun YSyi kurduu hatrlatlarak, ticari elektronik ileti gönderimi yapan oda ve borsa üyelerinin mevzuat gerei YSye kaydolmas ve yasal yükümlülükleri yerine getirmesi gerektii ifade edildi. TOBBun yazsnda sistemle ilgili detay bilgilendirmede de bulunuldu.

Buna göre, vatandalarn SMS, arama ve e-posta izinlerini görüntüleyip kaldrabilecekleri, gönderimleri ikayet edebilecekleri sisteme; pazarlama, promosyon, kampanya, indirim, hediye, reklam içerikli tüm ticari elektronik iletiler dahil olacak. Vakf üniversitelerinin örencilerine gönderdii iletiler, kamu kurumu niteliindeki meslek kurulular ile kamuya yararl dernekler ve vergi muafiyeti salanan vakflarn, ticari iletmeleriyle ilgili üyelerine gönderdii iletiler; devlet, mahalli idareler ve dier kamu tüzel kiilerinin bilgilendirme iletileri ise vatandalarn izninin dnda olacak. YS ile yurtiçinde tutulan kaytlar, süresiz olarak saklanacak. YS A.. personelinin kendisi de YS verisine eriemeyecek, YS verisi kriptolanacak.

BLDRMLER HARç

Devam eden abonelik, üyelik, ortaklk durumu, tahsilat, borç hatrlatma, bilgi güncelleme, satn alma ve teslimat bildirimleri gibi SMSler için izin gerekmeyecek. Buna karn, müterilere bayram ve ylba kutlama mesaj gönderen, memnuniyet anketi yapan irketler de önceden izin almak zorunda olacak. Vatandalarn ileti veya arama almak istememesi durumunda, hizmet salaycya 3 gün içinde bilgi verilecek. YS üzerinden onay bulunmayan alclara ticari elektronik ileti gönderilmesi mümkün olmayacak.

YABANCI DA KAPSAMDA

Düzenleme, yabanc irketleri de kapsayacak. Türkiyede yerleik olsun olmasn, ticari elektronik ileti göndermek isteyen gerçek ya da tüzel kiilerin, mevzuat hükümlerine uygun davranmas ve YSye kaydolmas gerekecek. 1 Aralk 2020de YS, iys.org.tr adresi üzerinden vatandalarn kullanmna açlacak, 16 Ocak 2021e kadar reddedilmeyen tüm mevcut eriimler bu tarihten sonra da geçerli saylacak, ancak istendii zaman cayma hakkndan yararlanlabilecek.

Ana Sayfaya Git