Bayram öncesi esnafta hareket yok!

Kurban Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır Söz Gazetesi ekibi olarak, çarşı pazarın nabzını tuttuk. İş yapamamaktan şikayet eden esnaf “bir dokun bin ah işit” misali.

Haberler 07.08.2018 - 08:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son günlerdeki döviz kurundaki yükseliten ikayet eden Sur esnaf, bayrama sayl günler kalmasna ramen i yapamadklarndan dert yand. Özellikle dolarn yükselmesinin kendilerini dorudan etkilediini belirten esnaflar, önceki yllardaki bayram alverilerini aradklarn söyledi.

Sur olaylar sonras toparlanmaya çaltklarn ancak, ilçedeki nüfusun azalmasndan ötürü ilerin bir türlü düzelmediini ifade eden esnaflarla gerçekletirdiimiz röportaj.

GEçEN SENEK BAYRAMLARA GÖRE çOK FARK VAR

Mehmet Tavukçu, Bayrama sayl günler kala ilerimiz çok durgun. Piyasa çok durgun ödeme yapamyoruz. Dolarn yükselmesi bizi mahvetti. Dolar yüzünden kimse bir ey alamyor. Ne yapacamz bizde ardk. Ödemelerimiz yapamyoruz. stanbuldan toptanc aryor ama ödeme yapamyoruz. Bayrama iki hafta kald. Bugün bu saatte hareketlilik olmas lazm ama görüyorsunuz i yok. Geçen seneki bayramlara göre çok fark var. Vatandan alm gücü çok dümü. Vatandata para yok, kimse çarya çkmyor. Bizde ne yapacamz ardk. Böyle devam ederse biz dayanamayz. Burann günlük masraf 300 lira. 4 bin lira buraya ben kira veriyorum. Kapatp gideceiz mecburen.

DÜKKANDA OTURMAKTAN BAKA BR EY YAPMIYORUZ

Ahmet Yamaç, lerimiz bu sralar çok ama durgun. Özellikle dolardan dolay iler çok kötü. Müteri potansiyeli hiç yok. Ne yapacamz bilmiyoruz. Dükkanda oturmaktan baka bir ey yapmyoruz. 3-4 sene öncesine yüzde 40lara dütü i oranmz. Bilançolarmza baktmz zaman bunu görüyoruz. Esnafn gözü bayramda ama eski bayram tad yok. Özellikle Surdaki olaylardan sonra burannn potansiyeli çok dütü. nsanlar Surdan uzaklat, gelmiyorlar. Buda bizim ileri çok etkiliyor.

VATANDAIN ALIM GÜCÜ YOK, ARTIK HERKES DOLAR ALIP SATIYOR

Eref Özcan, ler uanda hiç iyi deil. Piyasa bir durgunluk var. Bayram alverii olmas lazm ama hiç tad yok. Bu durgunluu Dolara m balasak bilmiyorum ama ortam iyi deil. Vatandan alm gücü yok, artk herkes dolar alp satyor. Dolar yükseldikçe kimse ticaret yapmyor. Bizde eya aldmzda Dolar hesabndan bana satyor. Bana pahal geldii için beden pahal satmak zorunda kalyorum. O yüzden ilerimizde durgunluk oluyor. Allah yardmcmz oldun.

SURç ÖLDÜ, KMSE YAPAMIYOR

Avni çelik, Dolar böyle hzl bir ekilde yükselmeye devam ederse devalüasyon olacak. O zamanda durum çok kötü olur. Bende burada esnafm görüyorsunuz hiç i olmuyor. Burada iki senedir hep cepten yiyiyoruz. Zaten Sura kimsede gelmiyor. Zararna çalyoruz. Nerden bakarsanz 3 sene içinde 500 bin zararmz oldu. Suriçi öldü, kimse i yapamyor. Buralarda yollar kapal. Sabah geliyoruz, akam gidiyoruz. Anlayacanz hiç tad tuzu yok. Bugüne kadar çeklerimiz ödedik, bundan sonras Allah kerimdir.

ÖNCE ALLAH SONRA CUMHURBAKANIMIZ SESMZ DUYSUN

Piyasa u anda kriz dönemine girmi. Siftah yapamyoruz. Sattmz yiyiyoruz. 6 nüfusa bakyorum ama dükkanm kapatacam. aryorum ama bulamyorum. Belediyeye çöpçü olmak için bile bavurdum ama o bile elimize geçmiyor. Yani arm durumdayz. Buradan deerli büyüklerime, sayn cumhurbakanmza bir sur esnaf olarak sesleniyorum. Allah için bize bir çözüm bulun. una açlk ve sefalet çekiyoruz. Ben bu dükkanda 80-90 bin lira zarar ettim. Bir esnaf olarak sabah dükkanmz açyoruz, emeimizin karln alamadan evimize geri dönüyoruz. Kredi kart borçlarmz birikti. Ev almak için esnaf sanatkarlar kooperatifinden kredi çekmitim. Ama borçlarmz ödeyemiyoruz. Önce Allah sonra Cumhurbakanmz sesimizi duysun. Bize yardm etsinler ve bir i kaps açsnlar.

Ana Sayfaya Git