Bayramda 3 milyon 700 bin kurbanlık satıldı

Türkiye Damızlık Koyun Yetiştiricileri Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, bu yıl satılan kurbanlık sayısının geçen yıla göre düşük kaldığını tahmin ettiklerini belirterek, "Bu yıl Kurban Bayramı'nda 2 milyon 750 bin küçükbaş, 950 bin büyükbaş olmak üzere toplam 3 milyon 700 bin baş civarında kurbanlık hayvan satıldı." dedi.

Haberler 26.07.2021 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, vatandalarn gerek yurt içi gerekse yurt dnda vekaletle kurban kesimini tercih etmeleri nedeniyle, kurban pazarlarna ilginin azaldn, özellikle stanbul ve Ankara gibi büyük ehirlerde, beklenen yüksek satlarn olmadn söyledi.

Kurbanlklarn küçük ehirlerde nüfusa oranla daha fazla satldna dikkati çeken çelik, kendi ehirlerinde ya da yakn yerlerde kurbanlklarn satan yetitiricilerin iyi para kazandn anlatt.

YETTRCLER MALYETLERNE YAKIN SATI YAPTI

Bu yl belediyelerin igaliye ücretleri ve dier masraflarn yüksek olmasnn yetitiricileri olumsuz etkilediini belirten çelik, yetitiricilerin maliyetlerine yakn sat yapmak zorunda kaldn söyledi.

çelik, büyük ehirlerde belediyelerin yeterli hizmeti verememesinin de satclar için skntya neden olduunu kaydetti.

Bu yl Kurban Bayram tatilinin 9 gün olmas ve yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgnndan dolay kurbanlklarn bir ksmnn yetitiricilerin ellerinde kaldn anlatan çelik, öyle konutu:

Kurban pazarlarnda yaptmz gözlemlere göre, satlan hayvan saysnn geçen yla göre düük kaldn tahmin ediyoruz. Bu yl Kurban Bayramnda 2 milyon 750 bin küçükba, 950 bin büyükba olmak üzere toplam 3 milyon 760 bin ba civarnda kurbanlk hayvan satld.

Marketlerde kurbanlk sat yaplmasnn da pazarlardaki yetitiricileri skntya soktuunun altn çizen çelik, bu uygulamann tekrar deerlendirilmesi gerektiini kaydetti.

çelik, bu yl yetitiricilerin, kurbanlklarnn yaklak yüzde 25ini satamadna dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Et ve Süt Kurumu küçükba hayvanlarda birinci kalite toklu kurbanlklarn et kilogramn 42 liradan, ikinci kalite koyunlarn et kilogramn 38 liradan satn alacan açklad. Bu fiyat, girdi maliyetleri yüksek olan yetitiricilerimiz düük bulmutur. ESKnin elde kalan kurbanlklar alm fiyatlarndan memnun kalmayan yetitiricilerimiz hayvanlarn memleketlerine götürmek durumunda kald. Yetitiricilerimiz telaa kaplmasn. Ellerinde kalan hayvanlarn kurban fiyatlarndan daha yüksek fiyata satacaklardr.

Ana Sayfaya Git