Bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına dair tebliğler

Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere borçlarını yapılandırarak ödemek isteyenlerin, 30 Haziran'a kadar borçlu oldukları tahsil dairelerine yazılı başvurmaları gerekiyor

Haberler 04.06.2017 - 11:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Maliye Bakanlna, il özel idarelerine, belediyelere, büyükehir belediyelerine, büyükehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bal tahsil dairelerine borcu olan ve 7020 sayl Kanun kapsamnda bunlar yaplandrarak ödemek isteyenlerin, 30 Hazirana kadar borçlu bulunduklar tahsil dairelerine yazl bavurmalar gerekiyor.

Maliye Bakanlnn Baz Alacaklarn Yeniden Yaplandrlmasna Dair 7020 Sayl Kanuna ilikin iki genel teblii Resmi Gazetede yaymland.

Teblile Maliye Bakanlna bal tahsil dairelerince takip edilen amme alacaklaryla il özel idareleri ve belediyelere ait alacaklarn yaplandrlmasna ilikin hükümlerin uygulanmasna dair usul ve esaslar belirlendi.

Buna göre Maliye Bakanlna, il özel idarelerine, belediyelere, büyükehir belediyelerine, büyükehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bal tahsil dairelerine kanun kapsamnda olan borçlarn yaplandrarak ödemek isteyenlerin, 30 Haziran 2017ye kadar yazl bavurmalar gerekiyor. Müracaatlar, borçlu olunan tahsil dairelerine yaplacak.

Maliye Bakanlna bal vergi dairelerine olan borçlar için kanun hükümlerinden yararlanmak isteyen borçlular, bal bulunduklar vergi dairesine dorudan bavurabilecekleri gibi posta yoluyla veya Gelir daresi Bakanlnn internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden bavuru belgelerini iletebilecek.

Baz alacaklarn yeniden yaplandrlmasna dair tebliler

Ayrca, borçlular motorlu tatlar vergisi veya tatla ilikili idari para cezalar için bulunduklar il ve ilçedeki motorlu tatlar vergisini tahsile yetkili vergi dairelerine müracaatta bulunabilecek. Bu takdirde, ödeme planlar mükelleflerin bal olduklar vergi daireleri tarafndan tanzim edilecek ve mükelleflere ödeme planlar müracaat ettikleri vergi dairesinde imza karlnda elden, gerekli artlarn bulunmas kouluyla (www.gib.gov.tr) internet adresi üzerinden dorudan verilebilecek.

Borçlularn birden fazla vergi dairesine olan borçlar için kanundan yararlanma talebinde bulunmalar halinde, her bir vergi dairesine ayr ayr bavurmalar gerekiyor.

Borçlular, kanun kapsamna giren toplam borçlar için kanundan yararlanabilecekleri gibi talep ettikleri dönem ve türler açsndan da düzenlemeden faydalanabilecek ancak motorlu tatlar vergisi mükelleflerinin, her bir tat itibaryla hesaplanacak toplam borç tutar için bavuru yapmalar zorunlu tutuldu.

Mücbir sebep halinin sonlandrlmas

Bakanln dier tebliinde de 7020 sayl Kanunun yaym tarihi olan 27 Mays 2017 itibaryla mücbir sebep süresi 2 yl am Van ilinin tamam, Arnn Patnos ve Bitlisin Adilcevaz ilçelerinde mücbir sebep halinin sonlandrlmas, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin verilmesiyle ödeme sürelerine ilikin açklamalar yer ald.

Teblide, Bakanlk tarafndan söz konusu il ve ilçelerde 23 Ekim 2011 itibaryla ilan edilen mücbir sebep halinin, kanunun yaymland ayn son günü olan 31 Mays 2017 tarihinde herhangi bir bavuruya gerek olmakszn kendiliinden sona erdii belirtildi.

Mücbir sebep halinin ilan edildii tarihten sona erdii 31 Mays 2017ye kadar verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin 31 Austos 2017ye kadar ilgili beyanname ve bildirimin ait olduu her bir dönem itibaryla ayr ayr verilmesi gerektiine iaret edilen teblide, mücbir sebep süresi içine rastlayan geçici vergi beyannamelerinin (2011 yl üçüncü ve 2017 yl birinci geçici vergi dönemleri dahil), mükellef bilgileri bildirimleri ve kesin mizan bildirimlerinin verilmeyecei kaydedildi.

Teblide verilen beyanname ve bildirimlere ilikin tahakkuk eden vergilerin vade tarihinin 31 Austos 2017 olaca ve ilk taksiti Ocak 2018den balamak üzere ikier aylk dönemler halinde 30 eit taksitte ödenecei belirtildi. Ödenen bu vergilere herhangi bir zam, faiz, katsay uygulanmayacann alt çizildi.

Söz konusu taksitlendirme ilemi için mükelleflerden herhangi bir bavuru alnmayaca, bu ilemin vergi dairesi tarafndan resen yaplaca ifade edilen teblide, Bakanlmzca ilan edilen mücbir sebep hali 31 Mays 2017 tarihinde sona erdiinden, mükellefler tarafndan 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin kanuni sürelerinde verilecei ve ödemelerinin de kanuni sürelerinde yaplaca tabiidir. ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git