Bazı vergi indirimlerinin süresi 5 ay daha uzatıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen ekonomik faaliyetlere destek amacıyla açıkladığı vergi indirimlerinin süresi 31 Mayıs 2021'e kadar uzatıldı.

Haberler 24.12.2020 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Konuya ilikin Cumhurbakan kararlar, Resmi Gazetede yaymland.

Buna göre, yl sonuna kadar uygulanan indirimle, yüzde 20den yüzde 10a düürülen i yeri kira stopajlarndan alnan gelir vergisi oran 31 Mays 2021e kadar uzatld. yeri kiralama hizmetlerinde yüzde 18den yüzde 8e düürülen KDV oran da yeni bir karar alnmazsa ayn gün sonuna kadar devam edecek.

Salgndan en çok etkilenen sektörler dikkate alnarak ekonominin normallemesi kapsamnda 31 Temmuzdan yl sonunda kadar uygulanmas öngörülen, yolcu tamacl, yeme-içme ve geceleme hizmetleri, kültürel faaliyetler, sinema, tiyatro, opera, operet, bale, müze giri ücretleri, kongre, konferans, seminer, konser, fuar ve lunapark giri ücretleri, düün, nikah, balo ve kokteyl salonlarnda verilen organizasyon hizmetleri, berberlik ve kuaförlük hizmetleri, kuru temizleme, çamarhane ve ütüleme hizmetleri, hal ve kilim ykama hizmetleri ile küçük esnafn faaliyet alanyla ilgili baz bakm onarm faaliyetleri için yüzde 18den yüzde 8e çekilen KDVdeki indirimlerin süresi de gelecek yln mays ay sonuna kadar yüzde 8 olarak uygulanacak.

Sinema biletleri üzerinden alnan yüzde 10 elence vergisinin oran 31 Mays 2021 sonuna kadar sfrland.

MEVDUATLARA UYGULANACAK VERG ORANLARI

Bununla birlikte, Türk liras yatrmlarn tevik edilmesi amacyla, 3032 sayl Cumhurbakan Karar ile 30 Eylül itibaryla yeni açlan ya da vadesi yenilenen Türk liras cinsinden hesaplar için geçerli olmak üzere mevduatlar için uygulanacak stopaj orannn vadelerine göre, yüzde 15 yerine yüzde 5, yüzde 12 yerine yüzde 3, yüzde 10 yerine yüzde sfr olarak getirilen uygulama 31 Mart 2021e kadar devam edecek.

Mevcut oranlar itibaryla bankalarn ihraç ettii finansman bonolar ile 1 yldan ksa vadeli kira sertifikalarndan salanan gelir ve kazançlar yüzde 15 oranna tabi, tahviller ise yüzde 10 orannda vergilendiriliyor. Ayn Cumhurbakan Karar ile Mart 2021 sonuna kadar iktisap edilenler için geçerli olmak üzere bankalarn bono ve tahvilleri ile kira sertifikalarndan elde edilen gelir ve kazançlara mevduatlarda uygulanan oranlarn uygulanmas salanyor.

Buna göre vadesine 6 aydan daha az kalan tahvil, bonolardan elde edilen gelirlere (kupon ödemeleri gibi) yüzde 5, vadesine bir yl kalanlara yüzde 3, bir yldan uzun kalanlara yüzde sfr oran uygulanacak. Ayrca bu varlklarn elden çkarlmasndan kaynaklanan deer art kazançlar da elde tutulma süresine göre 6 aya kadar elde tutulanlar yüzde 5, bir yla kadar elde tutulanlar yüzde 3, bir yldan uzun elde tutulanlar yüzde sfr vergi oranna tabi olacak.

Ana Sayfaya Git