BDDK bankacılıkta yeni dönemi başlatıyor

Yalnızca dijital kanallar üzerinden müşterilerine hizmet verecek olan bankalar, BDDK'ya başvurarak gerekli izinleri almaları halinde gelecek yıldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye başlayabilecek

Haberler 30.12.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK), ubesiz faaliyet gösterecek dijital bankalara yönelik yeni düzenlemesi Dijital Bankalarn Faaliyet Esaslar ile Servis Modeli Bankacl Hakknda Yönetmelik, Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Dijital bankacln faaliyet esaslarn belirleyen ve 1 Ocak 2022den itibaren yürürlüe girecek olan yönetmelik ile bankaclk hizmetlerine eriimin kolaylamas ve finansal kapsaycln artrlmas hedefleniyor.

Yönetmelie göre, dijital bankalar, mevduat ya da katlm bankas olmalarna göre kredi kurulularnn gerçekletirebilecei tüm faaliyetleri yerine getirebilecek. Dijital bankalarn kredi müterileri, yalnzca finansal tüketicilerden ve KOBlerden oluabilecek.

Dijital bankalar genel müdürlük ile genel müdürlüe bal hizmet birimleri dnda muhabirlik, acentelik, temsilcilik gibi her ne ad altnda olursa olsun tekilatlanmaya gidemeyecek, fiziksel ube açamayacak ve genel müdürlüe bal hizmet birimlerini amac dnda fiziksel ube gibi kullandramayacak. Bu bankalar ayrca, dijital ortamda gerçekletirilecek olanlar hariç kiralk kasa ve emanete alma ilemleri ile saklama hizmetlerini sunamayacak.

Dijital bankalarn bir müterisine kullandrabilecei teminatsz nakdi tüketici kredilerinin toplam, ilgili müterinin beyan edilen ve dijital bankalarca teyit edilen aylk ortalama net gelirinin 4 katn, müterinin aylk ortalama net gelirinin tespit edilememesi halinde ise 10 bin liray aamayacak. Kurul bu hükümde belirtilen oran ve tutar deitirmeye yetkili olacak.

FAALYET ZN ALABLMELER

Söz konusu bankalarn faaliyet izni alabilmesi için asgari 1 milyar lira ödenmi sermayeye sahip olmas gerekecek. Bu tutar, Kurul tarafndan artrlabilecek. Gerekli asgari ödenmi sermaye tutarn 2 milyar 500 milyon liraya çkaran dijital bankalarn yapacaklar bavuru üzerine Kurul, yeni durumda risklerini yönetebileceine kanaat getirdii dijital bankalar için faaliyet kstlamalarnn tamamen ya da uygun görecei bir geçi plan çerçevesinde kademeli olarak kaldrabilecek. Bavurunun Kurulca uygun görülerek faaliyet kstlarnn tamamen kaldrlmas sonras dijital bankalar, dier kredi kurulularnn yapabilecei tüm bankaclk faaliyetlerini ilgili mevzuat çerçevesinde yerine getirebilecek.

Müteri ikayetlerini ele almak üzere en az bir fiziksel büro kurmas zorunlu klnan dijital bankalar, kendi kuracaklar ATM alar ya da dier ATM alar üzerinden müterilerine hizmet verebilecek.

Yönetmelik kapsamnda servis modeli bankacla ilikin hükümler de belirlendi. Buna göre, servis bankas yalnzca yurt içinde yerleik arayüz salayclara ve yalnzca kendi faaliyet izinleri çerçevesinde servis modeli bankacl hizmeti verebilecek. Bankalar arayüz salayc olamayacak.

DJTAL BANKALARIN DEVRE GRMES

BDDK tarafndan yaplan açklamada, bankaclk sektöründe yeni bir dönüüm balatacak dijital bankalarn, ube olmakszn sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verebilecei belirtilerek, Yeni düzenlemenin yürürlüe girmesinin ardndan yalnzca dijital kanallar üzerinden müterilerine hizmet verecek olan bu bankalar, BDDKya bavurarak gerekli izinleri almalar halinde gelecek yldan itibaren sektörde faaliyet göstermeye balayabilecek. ube olmakszn sadece dijital kanallar üzerinden hizmet verecek bu bankalarn hayatmza girmesi ve servis bankacl yoluyla inovatif saysz i modeline imkan salamas, ülkemizin finans sektörü ve fintek ekosisteminin geliimi için önemli bir dönüm noktas. ifadeleri kullanld.

Ana Sayfaya Git