BDDK'dan vatandaşlara ve esnafa kolaylık

Kredi ödemelerindeki gecikmelere 30 Haziran 2021'e kadar esneklik tanınarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek

Haberler 09.12.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn nedeniyle vatandan ve reel sektörün finansman koullarn kolaylatrmak amacyla uygulanan tedbirlere devam edilmesine karar verdi.

BDDK, KURUL KARARLARINI NTERNET STESNDE YAYIMLANDI.

Kurul, salgn nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizliklerin ve risklerin yüksek olduu bir dönemde, reel kesimi, banka müterilerini ve bankalar desteklemek amacyla bankalar tarafndan yerine getirilmesi gereken baz yükümlülüklerde geçici nitelikli baz düzenlemeler yapan geçmite alnm baz kararlar ve talimatlar tekrar deerlendirdi.

Kurul, deerlendirme sonucunda, salgnn olas etkilerinin devam ettii içinde bulunulan süreçte, söz konusu düzenlemelerin ayn amaçlarla uzatlmasnn yerinde olacana ve bu çerçevede uygulamalarn geçerlilik tarihini 31 Aralk 2020den 30 Haziran 2021e uzatt.

Buna göre, 30 Haziran 2021e kadar kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tannarak gecikmeye giren krediler takip hesaplarna aktarlmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenilmeye devam edilecek.

Kart borçlarn öteledikleri süre boyunca bankalarn asgari tutar da dahil olmak üzere alacaklarn talep etmeyerek ödemesiz dönem tanmlayabilme uygulamas da 30 Haziran 2021e kadar sürecek.

Yeniden yaplandrlm kredilerin geri ödemesindeki koullar için de kolaylk devam edecek. 90 günlük gecikme süresinin 180 güne çkarlmasna benzer ekilde, bir yllk izleme süresi içerisinde anapara ve/veya faiz ödemesi 30 günden fazla geciken ya da bu süre içinde bir kez daha yeniden yaplandrmaya tabi tutulan kredilerin Üçüncü Grupta snflandrlma art 30 Haziran 2021e kadar uygulanmayacak.

Düzenlemeler, ihtiyaç kredilerinin yan sra tat, konut ve tüketici kredileri ile tüm ticari kredi türlerini kapsyor.

Öte yandan, bankaclk sektörünün mali bünyesine ilikin resmin daha effaf bir ekilde analiz edilmesini ve olas risklerin daha etkin bir ekilde yönetilebilmesini teminen belirli düzenlemelere ise 31 Aralk 2020den itibaren son verilecek.

ALTIN VE DÖVZ LEMLERNN BR GÜNÜ VALÖRLÜ OLARAK GERçEKLETRLMES UYGULAMASI KALDIRILDI

Kurul, ayrca 100 bin dolar ve üzerinde (veya dier döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alm ilemlerinde dövizin ilgilinin hesabna aktarlmasnn ve/veya kullanma açlmasnn/fiziki teslimatnn bir i günü valörlü olarak gerçekletirilmesine ilikin uygulamann yan sra gerçek ve tüzel kiilerin günlük 100 gr ve üzerinde altn alm ilemlerinde, altnn ilgilinin hesabna aktarlmasnn ve/veya kullanma açlmasnn bir i günü valörlü olarak gerçekletirilmesine ilikin uygulamay da kaldrd.

Ana Sayfaya Git