BDDK'den 3 bankaya işlem yasağı

Türk bankalarına döviz işlemleri kaynaklı TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmedikleri gerekçesiyle BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AG'ye işlem yasağı getirildi.

Haberler 08.05.2020 - 00:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) dövizde manipülasyonu tespit ve ceza yetkisi verilmesinin ardndan ilk adm ayn gün açld. Dövizde manipülasyona yol açtklar gerekçesiyle üç bankaya yasak geldi. BDDK, Türk bankalarna döviz ilemleri kaynakl TL yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmedikleri gerekçesiyle BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AGye ilem yasa getirildiini duyurdu.

BDDKdan yaplan yazl açklamada, kurumun tasarruf sahiplerinin haklarn ve bankalarn düzenli ve emin bir ekilde çalmasn tehlikeye sokabilecek ve ekonomide önemli zararlar dourabilecek her türlü ilem ve uygulamalar önlemek, kredi sisteminin etkin bir ekilde çalmasn salamak üzere gerekli karar ve tedbirleri almak ve uygulamakla yükümlü ve yetkili olduu vurguland.

LEM YASAI GELD

BDDKnin konuya ilikin açklamas öyle:

Bu amaçla, Bankaclk Düzenleme ve Denetleme Kurulunun 7 Mays 2020 tarihli ve 5411 sayl Karar ile 5411 sayl Bankaclk Kanunun 93üncü maddesi uyarnca, kurumumuz tarafndan yaplacak ikinci bir duyuruya kadar, yurt dnda kurulu BNP Paribas SA, Citibank NA, UBS AGnin ülkemiz bankalarna kar olan Türk Liras yükümlülüklerini vadesinde yerine getirmedii tespit edildiinden, tasarruf sahiplerinin haklarn ve bankalarn düzenli ve emin bir ekilde çalmasn tehlikeye sokabilecek ilem ve uygulamalar önlenmesini ve kredi sisteminin etkin bir ekilde çalmasn teminen, söz konusu bankalar dahil Türk liras yükümlülüünü yerine getirme konusunda gecikmeye düen yabanc bankalar ve söz konusu bankalarn yurt dnda kurulu grup bankalar ile bir baca Türk liras olan yeni bir döviz ileminin yaplmamasna ve bu mahiyetteki vadesi gelen ilemlerin yenilenmemesine, söz konusu yurt d bankalar ile herhangi bir ilem yapan bankalarn konu hakknda bahse konu yurt d bankalara bilgi vermesine ve konunun kurulu birlikleri vastasyla bankalara duyurulmasna karar verilmitir.

Ana Sayfaya Git