Belediye "çöp gazı"nı elektriğe dönüştürüyor

Elazığ Belediyesi, çöp gazından elektrik üretim santralinde günlük işlenen 400 ton çöpten 10 bin haneye yetecek enerji elde ediyor.

Haberler 18.04.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Daha temiz bir çevre ve çöp sahalarndaki metan gaz salnmnn önüne geçmek için seferberlik balatan belediye, il merkezi ve ilçeleri ile Tuncelinin Pertek, Hozat ve çemigezek ilçelerinden gelen evsel atklar ileyerek çöteli Kat Atk Depolama Sahasnda elektrik enerjisine dönütürüyor. Tesiste 2016 ylnda atklarn ilenmesiyle üretimi gerçekletirilen yaklak 15 milyon kilovat elektrik enerjisi, ulusal sisteme verildi.

Belediye Bakan Mücahit Yanlmaz, gelimi ülkelerde çevre kayglaryla doan bu tesislerin, enerji arz güvenliine katk salad gibi metan gaz salnm ile patlama riskini de ortadan kaldrd için tüm dünyada öneminin giderek arttn belirtti.

- çöpten 1 milyon 900 bin hanenin elektrii karlanabilir

Türkiye statistik Kurumu verilerine göre, 2014 ylnda belediyeler tarafndan 28 milyon ton kat atk toplandn dile getiren Yanlmaz, hesaplamalara göre bu rakamla elde edilecek biyogazdan günlük yaklak 2 milyon civarndaki hanenin elektrik enerjisi ihtiyacnn karlanabileceini söyledi.

Belediyenin kat atk depolama sahasnda günlük 350-400 ton arasndaki çöpün biyogaz üretimi için ilendiini aktaran Yanlmaz, Aralk 2015 tarihi itibaryla 2,8 megavat kapasiteli tesisimizi hizmete sunduk. Günlük yaklak 10 bin konuta yetecek elektrik enerjisini buradan temin ediyoruz. dedi.

- çevre dostu tesisler

Yanlmaz, çöpten elektrik üretim santrallerinde çöp gaznn yaklmas ile elde edilen elektrikten ekonomik fayda saland gibi ek olarak karbon salnmnn önüne geçerek çevreyi de koruduunu ifade ederek, unlar söyledi.

Özellikle çöpten elektrik enerjisi elde ederek hem çevreyi koruyup hem de gelir elde etmenin önemli olduuna inanyorum. Bunu henüz hayata geçirmemi belediyelerimizin de çöplerini düzenli ekilde depolayp elektrik enerjisi elde edecek tesisleri hizmete sunmalarn arzu ediyorum çünkü bizler hizmet sunarken en önemli ilerimizden biri de çevreyi korumak, ona sahip çkmak ve gelecek nesillere daha düzgün bir ekilde emanet etmektir. Bu açdan çöpten elektrik enerjisi elde edip çevreyi korumak en önemli ilerimizden bir tanesidir.

- Gelecek nesiller için çevremizi koruyalm

Vatandalar ise gelecek nesillere daha temiz bir çevre brakmak için bu tür yatrmlara arlk verilmesini istedi.

Vatandalardan Eyüp Gür, gelimi ülkelerde giderek yaygnlaan geri dönüüm uygulamasnn çevre kirliliini önledii gibi doal kaynaklarn tüketimini azaltarak tasarruf saladna dikkat çekti.

Belediyenin yapm olduu tesisin bunun güzel örneklerinden biri olduunu ifade eden Gür, Vatanda olarak bu konuda bize de görev düüyor. çöpleri ayrtrmak çok önemli ve zahmetli bir i. Öncelikle bu ii evimizde yaparsak ve ayrtrdmz çöpleri belediyelerimizin koyduu çöp ayrtrma noktalarna koyarsak bu konuda belediyeye yardmc olmu oluruz. dedi.

Abdullah Eidir ise daha önce gezip gördüü doa dostu tesisin gelecek nesiller için büyük bir kazanç saladn dile getirdi.

Benzer yatrmlarn ülke genelinde artmas gerektiini dile getiren Eidir, Geri dönüümün en önemli özellii doal kaynaklarmz dengeli kullanm ve gelecek nesillere tertemiz bir dünya brakm oluruz. Hem doann kirlenmemesi hem de kullandmz atklarn geri dönüümle tekrar kullanlabilmesi açsndan çok önemli bir yatrm olarak görüyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git