Belgeli çalışan sayısı 1.5 milyon

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Nitelikli iş gücü, uluslararası rekabette bizim en önemli gücümüz. Hedefimiz, nitelikli iş gücü sayımızı daha da artırmak. Bu doğrultuda, önümüzdeki süreçte farklı meslekleri de kapsama dahil edeceğiz" dedi.

Haberler 17.05.2021 - 02:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HABER MERKEZ

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Bilgin, nitelikli i gücünün uluslararas rekabette en önemli güç olduunu belirterek, farkl mesleklerin de bu kapsama dahil edilmesini ve sayy artrmay hedeflediklerini bildirdi.

Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) verilerinden derlenen verilere göre, eitim ve istihdam arasndaki uyumu salama görevini yerine getiren kurum, nitelikli insan kaynann olumas için mesleklere standart ve çalanlara belge kazandrmaya devam ediyor.

Faaliyetine 2006da balayan kurum araclyla bugüne kadar 1 milyon 442 bini tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki ilerde olmak üzere 1 milyon 647 bin çalan, Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazand.

- Farkl meslekler de kapsama dahil edilecek

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Bilgin, i dünyas açsndan rekabet edilebilirlik ve kaliteli hizmet sunmann önemli olduunu vurgulad.

stikrarl büyüme ve ekonomik kalknmann merkezinde de nitelikli insan gücünün bulunduunu belirten Bilgin, unlar kaydetti:

Mesleki Yeterlilik Kurumumuz da bu dorultuda, uluslararas akredite snav ve belgelendirme sistemiyle çalma hayatmzn nitelikli i gücünü belgeleyip i dünyamza ivme kazandrmaya devam ediyor. Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip çalan saymzn 1,5 milyonu geçmesi oldukça önemli. çünkü nitelikli i gücü uluslararas rekabette bizim en önemli gücümüz. Bakanlk olarak hedefimiz, nitelikli i gücü saymz daha da artrmak. Bu dorultuda, önümüzdeki süreçte farkl meslekleri de kapsama dahil edeceiz.

- naat sektöründe 600 bin çalan belgelendi

kazalar ve meslek hastal riski yüksek olan tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki mesleklere özel önem veren MYKnin, tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki 183 meslek için belge zorunluluu bulunuyor.

Kurum, paydalarnn da katksyla i kazalar açsndan en riskli grupta olan inaat sektöründe, bugüne kadar 60 ulusal meslek standard, 39 ulusal yeterlilik belirledi.

Bu çalmalar neticesinde, inaat sektöründe bugüne kadar 600 bin çalan Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazand.

naat ve maden sektörlerindekiler bata olmak üzere tehlikeli ve çok tehlikeli statüdeki mesleklere belge zorunluluu getirilmesi, bu mesleklerde i kazalarnn yüzde 25 orannda azalmasn salad.

Ana Sayfaya Git