Berat Albayrak: Öncelikli hedefimiz enflasyon

'Bütçe harcamalarında etkin kontrol amaçlanacak'

Haberler 14.07.2018 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakanl Hükümet Sistemi sonras Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlndan Hazine ve Maliye Bakanlna geçen Berat Albayrak enflasyona ilikin açklamada bulundu.

Bakan Albayrak Enflasyonla mücadele öncelikli hedef. Maliye politikas enflasyonla mücadeleye katk verecek diye konutu.

Bakan Albayrak, yazl bir açklama yapt. Albayrak açklamasnda u ifadeleri kulland:

Cumhurbakanl Kabinesi olarak gerçekletirdiimiz ilk Kabine Toplantmzda, yeni dönemde ekonomi politikalarnda bütçe disiplini, tek haneli enflasyon ve yapsal reformlar önceleyerek, Türkiye ekonomisinin istikrarl ve sürdürülebilir bir büyüme ile kalknmasn salama hedefini ortaya koyduk.

Vergi yükünü daha dengeli bir yapya kavuturacaz. Mücadele plan, orta vadeli plan ile ilan edilecek.

EKONOM VE MALYE POLTKASI

Bugün bu hedefler dorultusunda atlacak baz admlar belirledik. Hazine ve Maliye Bakanl olarak, ekonomi ve maliye politikalarmz kapsamnda;

Ekonomide dengelenmeyi salamak ve enflasyonla mücadele öncelikli hedefimiz olacak.

Maliye politikas, enflasyonla mücadeleye katk vererek dengeli büyümeyi destekleyecek ekilde tasarlanacak.

Ekonomideki tüm paydalarla istiare halinde enflasyonla mücadele hedefine dair makul bir plan oluturup Orta Vadeli Programda ilan edeceiz. Bu plan, enflasyonu ksa zamanda tek hanelere indirip, orta vadede kademeli olarak fiyat istikrarn salayacak ekilde oluturulacak. Bir kez plan üzerinde uzlatktan sonra, maliye politikas ve bütçe parametreleri bu ara hedefleri esas alarak oluturulacak.

ETKN KONTROL SSTEM GELYOR

Bütçe harcamalarnda etkin kontrol, verimliliin artrlmas ve hedeflerle uyum amaçlanacak. Sadece bütçe dengesi deil, ayn zamanda harcama kontrolü üzerinden kurall ve öngörülebilir bir çerçeve oluturacaz. Böylelikle enflasyon üzerinde dolayl vergi ayarlamalarndan gelen öngörülmeyen oklar asgariye indireceiz.

OVP çerçevesinde, bütçe gelirleri tarafnda ise vergi yükünü aamal olarak daha dengeli, sade ve öngörülebilir bir yapya kavuturacaz.

Maliye politikasndaki bu dönüüm, bir yandan fiyat istikrar ve d dengedeki iyilemeye katkda bulunurken, ayn zamanda basiretli borç yönetimini destekleyen makroihtiyati politikalar ile salkl büyümenin de önü açlacaktr.

Ana Sayfaya Git