Berat Albayrak: Türkiye, üzerinden para kazanılacak bir ülke değil

HAZİNE ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, İstanbul'da Finansal Kurumlar Birliği'nin 7. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Haberler 06.07.2019 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Leventte bir otelde düzenlenen genel kurulda konuan Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak, banka d finans sektörünü her yönüyle ele almak ve destek olmann çok önemli olduunu belirterek, Bankaclk sektörü bir yana banka d finans sektörü bir yana. Uzun yllar ikinci planda kalmt. Yüzde 14lük pay çok düük. Bunu artrmamz lazm. Yüzde 20-30-40lara ulamamz lazm. Sadece bankaclk deil, onun dndaki alanlarda da destek olup büyütmemiz lazm. dedi.

TÜRKYE ÜZERNDEN PAR KAZANILACAK BR ÜLKE DEL

Türkiye her gün birilerinin yazd, çizdii veya söyledii, sorunlarn büyütülerek gündem oluturulaca bir ülke deil. Aksine Türkiye her türlü skntsn çok rahat ve güçlükle aabilecek, büyük ve güçlü bir ülke. diyen Bakan Albayrak, Önümüzde Türkiyeye frsatlar sunan 4 yla yakn bir süre var. Türkiyenin dinamik yapsna kalc ve istikrarl bir ekilde kavuaca zemini hazrlyoruz. Türkiye artk oluacak kur ataklarna kar eskisinden çok daha iyi mücadele edecek, önemli tecrübeler kazand. Bu yüzden herkese söylüyorum, içiniz rahat olsun. Türkiye, üzerinden para kazanlacak bir ülke deil. Türkiye vadettikleriyle sürdürülebilir ekilde para kazanacak bir ülke. ifadelerini kulland.

YENDEN DENGELENME DÖNEM

Yeniden dengelenme döneminde önemli mesafe alarak bugünlere geldik. Cari açk ve yüksek enflasyon sorunlarnn çözümüne öncelik verdik. diyerek konumasn sürdüren Bakan Albayrak, Yln ikinci yars ile birlikte toparlanma sürecinin çok daha hzl bir ekilde balam olduunu söyleyebiliriz. Son iki hafta da CDSde 120 puana yakn bir düü gözlemledik. Tahvil faizinde 350 baz puana yakn iyileme, 5 ylda 300, 10 ylda yaklak 200 baz puanlk bir iyilemeye gerilemeye ahit olduk. dedi.

ÖNÜMÜZDEK DÖNEMDE ENFASYON ORANININ çOK DAHA DÜÜK SEVYELERE GERLEYECEN FADE EDEBLRZ

Bakan Albayrak, Bugün Haziran ay itibariyle yllk hedeflediimiz rakamn altnda 15.7 enflasyonu görmü olduk. Enflasyonu, finansal saldrlara maruz kaldmz Austos ay öncesine hatta yeni sisteme geçtiimiz Temmuz aynn da öncesine tam olduk. eklinde konutu.

Bakan Albayrak, çekirdek enflasyon göstergelerinin genel eilimdeki iyilemeyi de bu ayn sürdürdüünü de çok net görüyoruz. Gelimeler önümüzdeki dönemde enflasyon orannn çok daha düük seviyelere gerileyeceini ve yln ikinci yarsnda tek haneli seviyelere yaknsayacan çok net bir ekilde ifade edebiliriz. Bu çerçevede 2019 yl sonu enflasyon orannda YEPte belirlediimiz 15,9 seviyesinin altnda gerçekleeceini çok güçlü bir ekilde ifade edebiliriz. dedi.

CAR FAZLANIN VERLD BR AY OLACAK

Geçtiimiz yl mays ay itibariyle yllk cari açmz 57,9 milyar dolarla zirve yapmt. diyen Bakan Albayrak, Nisan ay rakamlaryla 8,6 milyar dolara kadar geriledi. Ocak 2014den bu yana en düük seviyeye geriledi. Açklanan rakamlar üzerinden konuuyorum. Haziran ay itibariyle 17 yllk AK Parti iktidar döneminde ilk defa cari fazlann verildii bir ay olacak. diye konutu.

ART NYETL BRçOK KONUMALAR VAR, BUNLARA KULAKLARIMIZI TIKADIK

Bakan Albayrak konumasna öyle devam etti:

Nisan ayndaki lansmanda ifade ettiimiz iki kritik alan, eitim ve yarg reformlarna ilikin yol haritalar, ilgili bakanlklarmz tarafndan açkland. Planladmz admlar vakit kaybetmeksizin uygulamaya koymaya baladk. Art niyetli, fark ajandalarla yaplan birçok konumalar var. Bunlara kulaklarmz tkadk. Enerjimizi verimli kullanacaz, bunlarla zaman kaybetmeyeceiz. nallah bu yln ikinci yarsyla birlikte YEP hedeflerimizin üstüne çkacak ve bu anlamda güçlü performans ortaya koyacaz.

Birçok finansman kurumumuz bankalardan daha büyük müteri portföyüne sahip. Dünyada trend de buraya kayyor artk. stanbul Finans Merkezi konseptimizi, inallah 2021 ylnda hayata geçirecek bir zamanlamayla tamamladmzda, fintech üzerinde merkez olacak bir mimariyi yava yava nak gibi ilemeye baladk.

Ana Sayfaya Git