Berdan Mardini'nin memleketine kurduğu gül yağı ve gül suyu fabrikası hizmete girdi

Şarkıcı Berdan Mardini'nin, Mardin'de doğup büyüdüğü mahalleye vefa borcunu ödemek için kurduğu fabrika faaliyete başladı.

Haberler 20.05.2020 - 01:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardini ve amcas ahin Karademir tarafndan Tarm ve Krsal Kalknmay Destekleme Kurumu (TKDK) desteiyle merkez Artuklu ilçesinin Yaylaba Mahallesinde günlük 10 ton kapasiteli gül ya ve gül suyu fabrikas hizmete girdi.

Ayn mahallede 3 yl önce 10 dönüme ekilen güllerin hasad gerçekletirildi, geçen yl 400 dönüm gül ve 100 dönüme lavanta ekimi yaplan arazilerin hasadna ise gelecek yllarda balanacak.

Hasad yaplan güller 500 kilogramlk 6 gül kazanna dökülerek gül suyu ve gül yana dönütürülmeye baland.

Tarm ve Orman l Müdürü Menduh Dinler, Berdan Mardini ve baz davetliler, tarlada güllerin hasadna katld ve fabrikada incelemelerde bulundu.

BRLKTE MARDNDE çOK EY BAARACAIMIZI ÜMT EDYORUM

Mardini, yörenin önemli yatrmlardan birine imza attklar için mutlu olduklarn söyledi.

Bölgede güçlü bir istihdam salamak ve ata topraklarna vefa borcunu ödemek için kendisinden 2 ya büyük amcasyla fabrikay kurduklarn kaydeden Mardini, yaklak 600 dönüme gül ve lavanta ektiklerini, 10 dönümlük alandan gülleri topladklarn ve bir dönümden 200 kilogram hasat elde ettiklerini bildirdi.

lerleyen zamanlarda buray bir turizm cennetine çevirme, hem istihdam salama hem de insanlar tevik etmeyi arzuladklarn ifade eden Mardini, öyle konutu:

Birlikte Mardinde çok ey baaracamz ümit ediyorum. Memleketimize inallah hayrl olur. lk gül hasadnn ardndan birlikte ilk gül sularn çkaracaz. Tarihi kent Mardinin bu kokuyla gül ve lavantalara bulumas çok önemliydi. Memleketin çocuu olarak biz de gurur duyuyoruz. Bugün denemelik bir hasat yaptk. 2 yl içerisinde 600 dönümlük alanda yetitirilen güllerin içerisine gireceiz. Mardin dalar u anda güllerle donatlm durumda.

Yöre halknn desteiyle bölgede ciddi bir pazar oluturmay amaçladn kaydeden Mardini, kentte ksa sürede tersine göçü salamay istediklerini aktard.

Krsal alanda istihdam salamak amacyla yatrm Organize Sanayi Bölgesine yapmadklarn dile getiren Mardini, Köy ve köyün etrafndaki insanlara i imkan sunabilelim ki baka ehirlere gitmesinler. Dolaysyla biraz da doall korumak istedik. diye konutu.

Binlerce yl önce güllerin Mezopotamya ovasndan dünyaya yayldn, gülleri tekrar ana vatannda yetitirmenin önemli olduunu aktaran Mardini, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann bölgeye yatrm yaplmas konusunda önemli tavsiyelerde bulunduunu, buradan aldklar ilk ürünlerden Cumhurbakanlna hediye götürüleceklerini sözlerine ekledi.

4 TON GÜLDEN BR KLOGRAM YA ELDE EDYORUZ

Mardininin amcas ahin Karademir de ilk etapta 10 dönümlük atl durumdaki bir arazide gül ektiklerini, daha sonra srayla alan genileterek 400 dönüme gül, 100 dönüme de lavanta ekildiini söyledi.

Ekili alanlarn 2 yl sonra görsel bir ölene dönüeceini aktaran Karademir, Fabrikada 4 ton gülden bir kilogram ya elde ediyoruz. Sabah erkenden içilerimiz gülleri topluyor ve kazanlara atyor. Bir ton gülden bir ton gül suyu elde ediyoruz. dedi.

Mevsimsel olarak geçen yl tarlada bin 500 kiinin istihdam edildiini, bu yl 2 bini geçtiklerini, fabrikada da 50-60 kiinin çaltn anlatan Karademir, gelecek yllarda 12 bin kiinin bu iten ekmeini kazanacan belirtti.

Ana Sayfaya Git