Bereketli bir dönem

Türkiye'de son 4 yılın en bereketli hububat üretimi bekleniyor

Haberler 08.03.2022 - 00:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), nisan ve maysta iklim koullarnn mevsim normalleri civarnda yaanmas durumunda, son 4 yln en bereketli hububat hasadnn gerçeklemesini bekliyor.

Temel tarm ürünlerindeki geliimi yakndan takip eden TMO, son yalar dorultusunda ocak ayna ilikin Hububat ve Bakliyatta Ya, Ekili ve Geliim Analizi hazrlad.

Türkiyede yalar ocakta normaline kyasla yüzde 25 daha çok, geçen yla oranla yüzde 7 daha az gerçekleti. Ülkede 1 Ekim 2021-9 ubat 2022 dönemi yalarnda normaline göre yüzde 1, geçen yla göre yüzde 37 art kaydedildi.

Ocakta yan yeterli ve kar eklinde dümesi tüm bölgelerde hububat ürünlerindeki çk ve geliimi olumlu yönde etkiledi. Buday bata olmak üzere hububat ürünleri, geçmi aylarda alamad su ihtiyacn karlad. Baz bölgelerde ar souklar nedeniyle bitkilerde yer yer sararmalar görülse de bu durumun bitki geliimine olumsuz bir etkisinin olmayaca öngörülüyor. Ayrca ülke genelinde herhangi bir hastalk ve zararlya rastlanmad.

Erken ekilen taban arazilerde ve scak bölgelerde bitkiler kardelenme dönemine girdi. Nisan ve maysta iklim koullarnn (ya ve scaklk deerleri) mevsim normalleri civarnda gerçeklemesi durumunda, son 4 yln en bereketli hububat hasadnn olabilecei tahmin ediliyor.

Üretici tercihi nedeniyle 2008den bu yana en yüksek arpa ekili alannn olumas öngörülüyor. Buna bal olarak geçmi yllara göre yüksek bir arpa rekoltesi bekleniyor.

KIRMIZI MERCMEK VE NOHUT EKLLER TAMAMLANIYOR

Gerek piyasa fiyatlarnn yüksek seyretmesi gerekse il tarm ve orman müdürlüklerince tohum hibe edilmesinin etkisiyle (Batman, Diyarbakr, Elaz, Mardin) krmz mercimek ekili alanlarda geçen yla oranla bir miktar art olduu gözlemlendi.

Türkiyede nohut üretiminin yaklak yüzde 17sinin yapld Güneydou Anadolu Bölgesinde klk nohut ekilileri Aralk 2021in ilk haftasndan itibaren balad. Bölge genelinde ekililer büyük oranda ubatta tamamland.

Hububatta girdi maliyetlerinin yüksek olmas ve nohut piyasa fiyatlarnn yüksek seyretmesinden dolay ekili alanlarda geçen yla oranla bir miktar art olduu gözlemlendi.

Ülke nohut üretiminin büyük çounluunun yapld ç Anadolu Bölgesinde ekililerin ya durumuna bal olarak bu ay balamas bekleniyor. Bölgede nohut üretiminin büyük çounluunun yapld Krehir, Krkkale ve Yozgatta geçen yl hasat edilen ürünlerde yaanan verim kayplar ve mantar hastalklarndan dolay ekililerde bir miktar düü, Ankara ve Konyada ise nadas alanlarnda ekili yaplmas beklendiinden bir miktar art yaanaca tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git