BES yönetmeliklerinde değişiklik

Çalışanların işverenleri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil edilmesi kapsamında, emeklilik sözleşmesinde tarafların hak ve yükümlülükleri, ücret ödeme günü ve mutabakat süreci belirlenecek.

Haberler 18.12.2016 - 13:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çalanlarn iverenleri araclyla Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil edilmesi (otomatik katlm) kapsamnda emeklilik sözlemesinde taraflarn hak ve yükümlülükleri, ücret ödeme günü ve mutabakat süreci belirlenecek.

çalan, belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediinde bunu iverene bildirebilecek, katk pay ödemeye azami 3 ay ara vermeyi talep edebilecek.

Hazine Müstearlnn Bireysel Emeklilik Sistemi Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelii Resmi Gazetede yaymland.

çalanlarn iverenleri araclyla BESe dahil edilmesine ilikin usul ve esaslarn belirlendii yönetmelie göre, çalanlar, iverenin akdetmi olduu bir gruba bal bireysel emeklilik sözlemesi kapsamnda, ilgili emeklilik planna dahil edilecek. Birden fazla iveren ile i akdi bulunan çalanlar her bir iveren tarafndan sunulan emeklilik planna ayr ayr dahil edilecek.

veren, ilgili döneme ait ödeme gününe kadar bireysel emeklilik hesab açlmasna dair yatrm tercihine ilikin bilgiler dahil tüm bilgileri eksiksiz iletmekle yükümlü olacak. Emeklilik irketi iletilen bilgilere istinaden bireysel emeklilik hesab açacak ve çalan plana dahil edilecek. veren, emeklilik irketi seçiminde hizmet kalitesini ve çalana salanan avantajlar dikkate alacak. veren, irket seçimi sebebiyle irketten komisyon dahil hiçbir ekilde maddi menfaat salayamayaca gibi irket de iverene bu ekilde bir teklifte bulunamayacak. veren, i yerindeki çalanlarn farkl emeklilik planlarna dahil edebilecek.

çalann ücretinden kesilmesine ramen, irkete aktarlmayan veya eksik aktarlan bu bölüm hükümlerine tabi katk paynn ve varsa getirilerinin takip ve tahsilini Emeklilik Gözetim Merkezi yapacak.

Yönetmelikle emeklilik sözlemesinin asgari içerii de belirlendi. Buna göre, emeklilik sözlemesinde taraflarn hak ve yükümlülükleri, ücret ödeme günü ve mutabakat süreci belirlenecek. lgililere yaplacak iade ve ödeme esaslar, çalana ait güncel verilerin tutulmas ve ilgililere yaplacak bildirimlerin usulü belirlenecek.

- Cayma hakk

lgili emeklilik planna göre çalann ücretinden kesilmek suretiyle yaplan ilk katk pay, irket hesaplarna nakden intikal ettii tarihi takip eden i günü emeklilik planna dahil edildii irket tarafndan çalana posta yoluyla veya güvenli elektronik iletiim araçlaryla bildirilecek.çalan, bu bildirimi müteakip iki ay içinde cayma hakkn kullanabilecek. Cayma süresinden sonra da çalan diledii zaman sistemden ayrlabilecek. Cayma talebi, çalan tarafndan posta yoluyla veya güvenli elektronik iletiim araçlaryla ilgili emeklilik sözlemesi hükümlerine göre iverene veya irkete bildirilecek. Cayma bildiriminin ulamasn takiben 10 i günü içinde ödenen katk paylar, varsa hesabnda bulunan yatrm gelirleriyle birlikte çalana iade edilecek.

Sistemde ödenecek katk pay tutar, belirlenen oran esas alnarak emeklilik keseneine esas aylk üzerinden hesaplanacak ve bu tutarn altnda katk pay ödemesi yaplamayacak. çalan, belirlenenden daha yüksek bir oranda ödeme yapmak istediini iverene bildirebilecek. Bu ekilde katk pay orann artran bir çalan, belirlenen orann altnda kalmamak kaydyla katk pay orann iverenden talepte bulunarak azaltabilecek. çalanlar bu taleplerini ilgili ayn ücret hesaplamas tamamlanmadan önce bildirmekle yükümlü olacak.

Katk pay, ücretten kesilmek suretiyle gruba bal bireysel emeklilik sözlemesi kapsamnda çalan adna açlan bireysel emeklilik hesabna aktarlacak.

Katk pay, en geç belirlenen ücret ödeme gününü takip eden i günü, banka araclyla irketçe bildirilen tek bir hesaba aktarlacak. çalma ilikisi sona eren çalan, Müstearlkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde en az ilgili takvim ylnn ilk 6 aynda uygulanacak asgari brüt ücretin yüzde 3ü orannda katk pay ödemeye devam edebilecek.

çalan katk pay ödemeye devam etmeyi talep etmezse ilgili emeklilik sözlemesinden ayrlma ilemi gerçekletirilecek.

veren tercih etmesi durumunda çalan ad ve hesabna katk pay ödemesinde bulunabilecek.

- çalann i yerinin deimesi ve ara verme

Daha önce bireysel emeklilik sistemine dahil edilen ve i yerinin deitii tarih itibaryla sistemde bulunan bir çalann bireysel emeklilik hesabndaki birikimiyle varsa ödenen devlet katks, yeni i yerinde çalanlara sunulan bir emeklilik plan bulunmas halinde, yeni i yerindeki plana aktarlacak. çalann sistemde kazand emeklilie esas süresi ile devlet katksnn hak edilmesine esas süresi yeni i yerindeki planda aynen korunacak.

çalan katk pay ödemeye ara vermeyi talep edebilecek. Bu talep, talep tarihinden itibaren azami 3 aylk süre için yaplabilecek. Bu sürenin bitiminden önce veya bitimini müteakip tekrar ara verme talebinde bulunulmas mümkün olacak. çalann ara verme talebini iletmesi üzerine çalana ödenen ücretten katk pay kesintisi yaplamayacak. çalan, ara verme talebini en geç ücret ödeme gününden 3 i günü önce iletecek.

Katk pay iki aylk cayma süresinde, ilgisine göre çalan veya iverence tercih edilen balangç fonunda yatrma yönlendirilecek. irket, cayma süresince ödenen katk paylarnn deer kaybetmemesini salayacak ekilde fon yönetiminden sorumlu olacak.

Sunulan emeklilik planlar çerçevesinde irketlerce fon iletim gider kesintisi dnda baka bir kesinti yaplamayacak.

- Sistemden ayrlma ve emeklilik hakknn kullanlmas

çalann emeklilik hakkn kullanarak sistemden ayrlmay talep etmesi halinde, açlan tüm sözlemeleri hesap birletirme ilemine tabi tutulacak. çalann ayn veya farkl irkette bu bölüm kapsamnda kurulan birden fazla sözlemesi bulunmas halinde, çalann sisteme giri tarihi, yürürlükte bulunan bu sözlemeler kapsamnda dahil olunan planlar arasndan en eski plan girii tarihi dikkate alnarak belirlenecek. Bu durumda çalann kapsamdaki tüm sözlemelerinden emeklilie hak kazanmas için en az birinden bu hakk kazanmas ve hesaplarn birletirmesi gerekecek.

Sistemden ayrlma ilemi gerçekletiren çalanlar, Müstearln belirleyecei esaslar dahilinde 2 ylda bir tekrar otomatik olarak sisteme dahil edilebilecek. Müstearlk bu süreyi 1 yla kadar azaltmaya ve 3 yla kadar artrmaya yetkili olacak.

- BESte devlet katks

Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katks Hakknda Yönetmelikte Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelie göre de çalann cayma hakkn kullanmamas halinde, cayma hakknn dolduu ay takip eden hesap döneminde, sisteme girite bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira tutarnda balangç devlet katks hesaplanacak.

Emeklilik hakknn kullanlmas halinde, bireysel emeklilik hesabnda bulunan birikimini en az 10 yl süreli yllk gelir sigortas sözlemesi kapsamnda almay tercih eden çalana, birikiminin yüzde 5i karl ek devlet katks olarak ödenecek.

Vefat, maluliyet veya tasfiye gibi zorunlu nedenler hariç olmak üzere, 10 yl tamamlanmadan tek primli yllk gelir sigortasnn sonlandrlmas halinde, yaplan ek devlet katks ödemesinin iki misli, hak kazanlmayan devlet katksnn tabi olduu usullere göre genel bütçeye gelir kaydedilmek üzere iade edilecek.

Söz konusu yönetmelikler, 1 Ocak 2017de yürürlüe girecek.

Ana Sayfaya Git