Besici yağış bekliyor

Batman'da kuraklıktan etkilenen besiciler sonbahar ve kış yağışlarını bekliyor

Haberler 07.10.2021 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmanda kuraklktan etkilenen besicilerin umudu sonbahar ve k yalar oldu.

Meteorolojik kurakln yerini tarmsal kurakla brakt bölgede, su kaynaklarnda yaanan buharlama nedeniyle su seviyesinde de normalin üzerinde kayp meydana geldi.

lkbahar ve yaz aylarnda yeterli ya alamayan bölgede meralar da olumsuz etkilenirken, sularn kuraklk nedeniyle çekilmesi besicileri zor durumda brakt.

812 bin küçükba, 112 bin büyükba hayvan varlna sahip Batmanda besiciler hayvanlarnn su ihtiyacn rahatça karlamak için sonbahar ve k yalarn bekliyor.

Tarm ve Orman l Müdürü Mehmet Gün, bu yl yaanan tarmsal kurakln özellikle susuz tarm yaplan alanlarda etkili olduunu söyledi.

Yüzde 40 ila 90 arasnda bir verim kayb yaand. diyen Gün, kuraklktan etkilenen çiftçilere destek verilmesi için durum tespit raporlarnn hazrlandn belirtti.

Gün, bu kapsamda çiftçilere destek ödemesi yaplacan dile getirerek, kuraklktan tarm sektörünün yan sra hayvancln da etkilendiini aktard.

Tarmsal kurakln yannda meralarmzda da kuraklk yaanmakta ve buna bal olarak hayvansal girdi olan yemi de etkilemektedir. Zayf ve orta seviyede olan meralarmz kuraklk sebebiyle daha çok zayflamtr. ifadelerini kullanan Gün, mevcut su kaynaklarnda da azalma yaandn kaydetti.

BESCLER HAYVANLARINI FARKLI LLERE GÖTÜRMEK ZORUNDA KALDI

Gün, 812 bin küçükba hayvan mevcudu bulunan Batmanda besiciler hayvanlarn farkl illere götürmek zorunda kald. Ya olmamas sebebiyle hem yer alt sularmz hem de yer üstü sularmz azald, birçok su kayna da kurudu. Gittiimiz köylerde ve hayvancln youn yapld yerlerde özellikle doal kaynaklarn veya sulama yaplan yapay gölet sularnn çok çekildiini hatta bazlarnn kuruduunu gördük. diye konutu.

Kuraklktan etkilenen hayvan yetitiricilerine destek olmak amacyla su yala ve yem destei kapsamnda silajlk msr tohumu dattklarn anlatan Gün, meralarda da slah çalmalarnn aralksz sürdüünü ifade etti.

BUGÜNE KADAR BÖYLE BR KURAKLIK GÖRMEDM

Kozluk ilçesinin Geyikli köyü muhtar smetullah Aksoy da kurak bir yaz dönemi geçirdiklerini, hayvanlarn bundan olumsuz etkilendiini söyledi.

Aksoy, Yapay göletler ile doal su kaynaklar kurudu. Hayvanlarmz susuz kald. 57 yandaym, bugüne kadar böyle bir kuraklk bölgemizde görmedim. Dua ediyoruz, inallah bu k güzel ya olur. Daha önce göletlerimiz gümbür gümbür akyordu ama maalesef bu yl kuraklktan dolay neredeyse kurumu durumdalar. Hayvanlar için su yalaklar yaplmasn istiyoruz. dedi.

Yolalt köyünde yaayan lhan Yalçn da besicilik yaptn, 27 hayvannn olduunu belirtti.

Yalçn, Hayvanclkla geçiniyoruz. Bugüne kadar böyle kuraklk görmedik. lk kez bu yl gördük. Su olmad için meralarda ot da yok. Susuzluk nedeniyle 2 hayvanm telef oldu. diye konutu.

Ana Sayfaya Git