Besicilerde kurban telaşı

Kurban Bayramına bir aydan az bir süre kala Diyarbakırlı besicilerin hazırlıkları devam ediyor. Bu yıl 55 büyük ve 140 küçükbaş olmak üzere kurbanlık besleyen besici Faik Avcı, Antalya'ya götüreceği kurbanlıklarına gözü gibi bakıyor.

Haberler 19.07.2019 - 09:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kocaköy ilçesinde besicilikle uraan 33 yandaki Faik Avc 9 yldr kurbanlk ii yapyor. Her yl ald büyük ve küçükba hayvanlar besleyerek Diyarbakrdan Antalyaya götüren Avc, 11 ay boyunca kurbanlklara gözü gibi bakp Kurban Bayramnda satarak ailesini geçindiriyor.

Geçen sene hiç tad yoktu

Besici Faik Avc, beklentilerinin 11 ay kurbanlklara bakp Kurban Bayramnda emeklerinin karln almak olduunu söyledi. Satlarn bu sene çok iyi olmayacan düündüünü belirten Avc, 9 yldr Antalyaya kurban götüren biriyim, küçükba, büyükba hayvan götürüyorum. Geçen sene hiç tad yoktu iyi deildi. Bu sene daha krizli geçecek gibi düünüyorum. Vatanda alamyor ikincisi bu da besicilere yansyor. Müterinin olmamasndan dolay bize yansyor. Yem fiyatlarnn artmasndan maliyetleri yüksek olduu zaman kurbanla da yansyor. Ben bu sene 55 büyükba götürmeyi düünüyorum. 140 tane de küçükba götüreceim. Geçen senede 60 tane büyükba götürdük. Yine 140 küçükba götürdük. Bu sene hayrlsyla ayn 27sinde gideceiz Tarm ve Orman Bakanl öyle bir yasa çkartm ayn 27sinde Antalyaya gideceiz dedi.

Vatanda kurbanlklarn resmi evraklarn görmesi lazm

2017de bayrama iki gün kala kendilerinin her sene gittii yerde insanlarn olmamasndan dolay ok olduklarn aktaran Faik Avc, sözlerine öyle devam etti:

2018 bize 2017yi aratt. Durum öyle gösteriyor ki 2019 daha kritik geçecek. Dorusunu söylemek gerekirse korkuyorum kurbanlklar biter mi bitmez mi onun korkusunu yayorum. Geçen sene büyükba 6 bin liradan balyordu 13-14 bine kadar çkyordu. Küçükbalar ise bin liradan balayp bin 600, bin 700, 2 bine kadar da deiiyordu. Ama bu sene küçükbalarn maliyetine baktmz zaman küçükbalarn bin 600 lirann altna dümemesi lazm. Eer bin 600 altna düerse bize bir ey kazanamayacaz. çünkü küçükban maliyeti aa yukar hesapladmzda bin 400 liraya bize mal oluyor. Yani bunun masrafyla, gittiimiz yer ücretiyle. Bu hayvann en kötüsüyle bin 600 liraya vermem lazm. Kurbanlk için küçükban 1 yan doldurmas gerekiyor kurbanlk aldklar yerden hayvann resmi evraklarn görmeleri, talep etmeleri gerekiyor. Büyükbaa da gelince 1. madde kapak açmas dediimiz, zaten herkes bilmiyor, kapanda iki tane ön dileri büyük olmas gerekiyor ki kapak açm saylsn. Eer aadaki diler ayn boyda ise kapa açmam o hayvan kurban olmuyor. Onun içinde tarm tarafndan verilmi kurbanlk sevkiyat raporu görmeleri lazm o hayvann küpelerine bakp o hayvann raporu isteyecekler ve hayvann kurbanlk olup olmadn görecekler.

Ana Sayfaya Git