Besicilere "mera" müjdesi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık yapan vatandaşlara mera vereceklerini belirterek, "Ben hayvancılık yaparım diyen vatandaşa da ne kadar, kaç baş hayvan barındırıyorsa o kadar genişlikte merayı tahsis edeceğiz." dedi.

Haberler 23.02.2017 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çelik, Atatürk Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesine bal Hayvan Hastanesi açlnda yapt konumada, tarm ve hayvancln stratejik bir sektör olduunu bildirdi.

Tarm ve hayvancln Sanayi Devrimi sonrasnda biraz gerilerde kalm bir izlenim gösterdiine iaret eden çelik, Süreç içerisinde tarm ve hayvanclk olmadan hayatn devam mümkün olmad için bu sektörün önemi her geçen gün artmaya balad. Bu çerçevede imdi dünyada izliyoruz ki gizli bir tarm mücadelesi ve gelecekte de belki gda savalar, su savalaryla dünyann kar karya kalaca atmosferi hep beraber izliyor ve görüyoruz. Gelimi ülkeler ve gelimekte olan ülkeler, özellikle Afrika ülkelerindeki bakir alanlar kiralama ve gelecekte muhtemel gda savalaryla ilgili çkacak sorunlar bugünden kendi ülkeleri adna çözme konusunda büyük yar halindeler. ifadesini kulland.

Bakan çelik, Türkiyenin bu yarn gerisinde kalmayacana iaret ederek, bunun için ülke topraklarnn potansiyelini en verimli ekilde deerlendireceklerini vurgulad.

Nüfus artnn yan sra ihtiyaçlarn da arttn anmsatan çelik, Bunlar dikkate alarak dier ülkelerdeki bakir alanlarn i dünyamzn temsilcilerine kazandrlmas noktasndaki çalmalar ve dünyadaki bu yara katldmz ifade etmek istiyorum. Bu derece önemli sektörle ilgili bu deerlendirmeleri yaparken, tarm sektörünün artk rastgele ele alnmas gereken, rastgele atadan kalma usullerle ve metotlarla yürütülmesi mümkün olmayan sektör olduunu belirtmek istiyorum. Onun için bilimin öncülüü önemli. dedi.

Bilimin öncülük yapmad bir bakanlk veya projede netice alnmasnn, baarya ulalmasnn mümkün olmadn aktaran çelik, bu kadar devasal üniversitelerin ve fakültelerin kurulmasnn amacnn ilgili sektörlere yön vermek ve onlara öncülük etmek olduunu anlatt.

- Doduu topraklara dönenlere her türlü destek verilecek

Erzurumun youn göç veren bir il olduunu hatrlatan çelik, konumasna öyle devam etti:

Arazi ve potansiyel bakmndan baktnzda Erzurumun potansiyeli var. Binlerce, on binlerce Erzurumlu vatandamz stanbul, Bursa ve zmire varncaya kadar buradan göç etmek zorunda kalm. Bunu geri çevirmemiz gerekiyor. Hadi gel köyümüze, ehrimize geri dönelim anlayn gerçekletirmemiz gerekiyor. Yatrmlar bu geri dönüü gerçekletirecektir. Artk saylar belli olan metropol ehirlerimizde yaamn ve geçimin ne kadar zor olduu dikkate alnrsa Erzurum gibi bir corafyada milyonlarn yaamasn mümkün hale getirmemiz gerekiyor. Onun için sorumluluk alanmz tarm ve hayvanclk. Bu noktadan bütün vatandalarmzn tekrar bu geri dönüü gerçekletirip ben doduum ehirde daha rahat geçinebilirim anlayn hakim klmak için gerekli bütün destekleri verdiimizi ve vereceimizi herkesin bilmesini istiyorum.

- 3 bin liralk hayvana bin lira destek verilecek

Bakan çelik, hayvanclk yapan vatandalarn baz skntlar nedeniyle baka yere giderek asgari ücretle çalmaya baladna dikkati çekti.

Olumsuzluklara karn vatandalarn göç etmesini önlemek amacyla bu tür hayvan hastaneleri yaptklarna deinen çelik, u görülere yer verdi:

Mera varlmzn onda biri Erzurumda. Yani burada hayvanclk yapmayacaz da nerede yapacaz? Onun için buras yetitirici bölge olacak. Burada hayvan yetiecek. Yetitirmek için düük verimli rklardan çkmamz gerekiyor. Gerek daha verimli rklara geçile ilgili gerekse de hayvan almlarna güçlü desteklemeler yapyoruz. Yani üç bin liralk bir hayvan m alyorsunuz? Bunun bin lirasn biz bakanlk olarak destek olarak vereceiz. Bu, 30 yetitirici ilimize has bir düzenleme. Ayrca düve merkezleri, koç - teke merkezleri gibi yerlerde de yüzde 50 hibe destei veriyoruz. Bu bölgede 750 lira buza destei veriyoruz. Yani veriyoruz da veriyoruz.

- Hayvanclk yapan vatandalara mera verilecek

Tarm ve hayvanclk yapan vatandalara alet ve ekipman destein de de bulunduklarn hatrlatan çelik, vatandalarn bu desteklerle köylerindeki meralara sahip çkmasn istedi.

çelik, Hayvanclk yapan vatandalarmza mera da vereceiz. Ben hayvanclk yaparm diyen vatandaa da ne kadar, kaç ba hayvan barndryorsa o kadar genilikte meray tahsis edeceiz. Böylece hayvanclktaki yem sorununa da parmak basm bulunuyoruz. nallah yemi de uygun fiyata Erzurumlu üreticimize verdiimiz zaman burada çok yaygn ekilde hayvan üretimi gerçekletirilmesinin yan sra bölge ülkeler nezdinde Erzurumu hayvansal ürünler noktasnda üs yapacaz. Gelecek açsndan övüneceimiz bu hizmetlere imza atmann mutluluunu yaayacaz. ifadesini kulland.

çelik, bakanlk olarak 52 hayvan hastanesine bu güne kadar ruhsat verdiklerini bildirdi.

Bu hastahanelerde hayvanlar için 152 poliklinik, 5 bin 520 muayenehanenin bulunduunu aktaran çelik, Ama buna ramen buza ölümlerini önlemekte o kadar baarl deiliz. nallah bu olumsuzluklarn önüne geçeceiz. Hastaneler sadece salk hizmeti vermeyecek. Deerli hocalarmz sayesinde hayvanclk konusundaki farkndala da çok büyük katk salayacak. diye konutu.

Konumalarn ardndan Bakan çelik, katlmclarla kurdele kesip açln yapt hayvan hastanesini gezerek, çalmalar hakknda görevlilerden bilgi ald.

Ana Sayfaya Git