Besicilerin zorlu sınavı

Çetin kış koşullarının hüküm sürdüğü Bingöl'ün 1940 rakımlı Karlıova ve 1788 rakımlı Yedisu ilçesinde besiciler, yazın istifledikleri saman, yonca ve otu çuvallarla sırtlarında taşıyarak ahırlara ulaştırıp, hayvanları besliyor.

Haberler 06.01.2022 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BNGÖL - çetin k koullarnn etkili olduu Bingölün Karlova ve Yedisu ilçelerinin yüksek kesimlerindeki köylerde yaayan besiciler hayvanlarnn bakm için dondurucu soukla mücadele ediyor.

Adn karla kapl bir ova olmasndan alan ve yln 6 ay k koullarnn hüküm sürdüü Bingölün 1940 rakml ilçesi Karlova ile 1788 rakml Yedisu ilçesinde yaayan, koyun ve keçi yetitiricileri ar k koullar nedeniyle zorlu günler yayor.

Dondurucu souklarn hayat olumsuz etkiledii yerleim yerlerinden Karlovann Toklular ve Yedisunun Elmal köylerindeki besiciler için zorlu mesai günün ilk klaryla balyor.

Yaz aylarnda brandalarn altna istifledikleri saman, yonca ve otlar çuvallarla srtlarnda tayarak ahrlara ulatran besiciler, ahrlarn kapsn biriken karlar temizleyerek açabiliyor. Hayvanlarn bakmlarn yapan besiciler, sürüye bu k katlan kuzularla da yakndan ilgileniyor.

lerinden arta kalan zamanlarda at binen besiciler kaymakamlk ve belediye desteiyle her yl yaz aylarnda düzenlenen at yarlarna kar üstünde hazrlanyor.

- Kar ya bizi mutlu etti ama kuru souk var

Toklular köyündeki besicilerden 57 yandaki ahin Deirmenci, dedesinden kalan hayvanclk mesleini sürdürdüklerini, geçimlerini bu ekilde saladklarn söyledi.

Gün boyunca karla mücadele ettiklerini dile getiren Deirmenci, Karlovada bu yl k mevsiminin çetin geçtiini belirtti.

Deirmenci, Hayvanlarmz beslemek için 150 metre ileriden saman srtmzda tayarak ahrn önüne getiriyoruz. K burada 6 ay sürüyor. Geçen yl hava scakl sfrn altnda 7 dereceyi buluyordu. Bu yl geceleri eksi 20-22yi buluyor. Hayvanlarmza bakmak ve rzkmz kazanmak için mücadele ediyoruz. Kar ya bizi mutlu etti ama kuru souk var. Artk dayanamyoruz. Hayvanlar da dayanamyor bu soua. diye konutu.

- Hayatmda böyle bir souk görmedim

Burhan Dursun da sabahn ilk klaryla hayvanlarn yanna gittiklerini ifade ederek, bölgede souk havann etkili olduunu aktard.

Dursun, Hayatmda böyle bir souk görmedim. Otlar, yemleri, arpalar srtmzda tayarak hayvanlarmza getiriyoruz. Koyun sahipleri zengindir. diyorlar ama kimse nasl çile çektiimizi bilmiyor. dedi.

Ömer Deirmenci de hayvanlar için zor koullarla mücadele ettiklerini belirtti.

Zorluklar yaayana sormal diyen Deirmenci, tipi olduunda yollarn kapandn, ulamda da güçlük yaadklarn aktard.

- Hayvanlar ile köprüyü ap, 1,5 kilometre yol yürüyor

Yedisunun Elmal köyünden besici Nihat Salk ise keçi ve koyunlarn Perisu çay üzerindeki tahta köprüden geçirerek ormana götürüyor.

Karla kapl yollarda ilerleyen, tahta köprüden hayvanlar ile tek sra halinde geçmeye çalan Salk, ulat ormanda keçi ve koyunlarn mee aaçlarnn yapraklar ile besliyor.

Salk, arazisinin ortasndan Perisu çaynn geçtiini belirterek, Elmal köprüsünü ap 1,5 kilometre yaya olarak hayvanlarm götürmek zorundaym. Köprü tahta olduu için hayvanlar geçerken risk oluturuyor. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git