Besicinin "umudu" kuzular görücüye çıktı

Türkiye'deki küçükbaş hayvancılığın önemli merkezlerinden Şanlıurfa'da, besicilerin binbir emeklerle yetiştirdiği ve umut bağladığı kuzular, hayvan pazarlarında satışa sunuldu.

Haberler 20.03.2017 - 09:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyedeki küçükba hayvancln önemli merkezlerinden anlurfada, besicilerin binbir emeklerle yetitirdii ve umut balad kuzular, hayvan pazarlarnda görücüye çkt.

Yaklak iki milyon küçükba hayvann bulunduu anlurfada, Gda, Tarm ve Hayvanclk Bakanlnn verdii destekler ve gelitirilen projeler sayesinde hayvanclk sektörü yeniden cazip hale geldi.

Kentin farkl bölgelerinde besicilik yapan vatandalar, etinden, sütünden ve yününden faydalandklar koyunlarn kuzularyla da özel olarak ilgileniyor. Kasm ve aralk aylarnda gerçekleen doumlarn ardndan youn bir çalma dönemi geçiren üreticiler, binbir emekle besledikleri kuzularn sata hazr hale gelmesiyle rahat bir nefes ald.

Uzun ve zahmetli bir sürecin ardndan kuzular satmaya balayan üreticiler, bu dönemde tatl bir younluk yayor. Emeklerinin karln alabilmek umuduyla sabahn ilk saatlerinde yetitirdikleri ve büyük umut baladklar erkek kuzular satmak için hayvan pazarna getiren besiciler, burada renkli görüntüler oluturuyor.

Ülkenin et sektörüne önemli katk salayan anlurfada bu sezon 800 bin civarnda erkek kuzunun yetitirilip satlmas bekleniyor.

- 500-600 liradan satlyor

anlurfa Canl Hayvan Pazar Dernei Bakan zzet çiftçi, AA muhabirine yapt açklamada, kuzu sat sezonunun balamasyla pazarda younluun yaandn ve talebi karlamakta zorlandklarn söyledi.

Bölgede yetien kuzularn kentteki esnafn yan sra Türkiyenin çeitli kentlerinden gelen besicilerden de ilgi gördüünü anlatan çiftçi, unlar kaydetti:

Burada kasm, aralk aylarnda kuzular doar ve 3-4 ay sahipleri tarafndan büyütülür. Kuzular büyüdükten sonra bu dönemlerde satlmaya balar. Pazarda satlan kuzular üreticiler tarafndan alnp, besiye götürülür ve birkaç ay sonra Kurban Bayramna doru kesime hazr hale getirilir. imdi de kuzulardan dolay pazarda oldukça younluk yaanyor. Bu yl fiyatlarda oldukça yükseldi, geçen yl kilogram 10 lirayken, bu yl 15 lira civarnda seyrediyor. Kuzularn tanesi geçen yl 400 lira iken, bu yl 500-600 liraya çkt, bu da üretici açsndan olumlu oldu.

Hayvanclkla uraan vatandalardan Hasan Arkboa ise hayvancln çok zor bir meslek olduunu ifade ederek, ilerini en güzel ekilde yapmaya çaltklarn söyledi.

Bu anlamda kendi hayatlarndan ödün verdiklerini anlatan Arkboa, kuzularn, besicinin en büyük geliri olduunu ifade etti.

- nallah bereketli bir yl olacak

Arkboa, bu ylki fiyatlarn imdilik kendilerini tatmin ettiini vurgulayarak, öyle devam etti:

Hayvanclk çok zor bir meslek, herkes yapamaz, biz ise iimizi severek yapyoruz. Bu yl bata mevsim kurak geçti bu nedenle endielendik, yalarla birlikte meralar gelimeye balad, hayvanlarmzn sütü artt, bu durum kuzulara da yansd. Ya dümeseydi, büyük sknt çekerdik çünkü yem fiyatlar çok yüksek, bunun altndan kalkamazdk. Allaha ükür yamurla birlikte bu korkumuz kalmad. imdi kuzularmz satmaya hazrlanyoruz, yüz civarnda erkek kuzuyu satacam, diileri ise koyunlara katacam. Bizim en büyük umudumuz kuzudur, en büyük geliri ondan salyoruz, bu açdan heyecanlyz, büyük zorluklarla yetitirdiimiz, adeta bebek gibi büyüttüümüz kuzular satp borçlarmz ödemeyi düünüyorum, fiyatlarn iyi olduunu duyuyoruz inallah bereketli bir yl olacaktr.

Hayvan pazar esnaf Halil çiftçili de kuzu fiyatlarnn geçen yldan yüksek olduunu dile getirerek, pazarda younluun her geçen gün artmaya baladn dile getirdi.

Bölgede yetien hayvanlarn dier illerdeki besicilerden de ilgi gördüünü vurgulayan çiftçili, Allaha ükür younluumuz balad, yamurun yamasyla vatandan morali yerine geldi ve pazara ilgi gösteriyor. Buras Türkiyenin en büyük hayvan pazar günde ortalama 2 bin kuzu satlyor burada. Fiyatlarda üreticiyi tatmin ediyor, geçen yla oranla iyi bir art oldu. diye konutu.

Pazardan yetitirmek üzere 80 kuzu alan Semih Yldz ise söz konusu hayvanlar Kurban Bayramna kadar besleyip, o dönemde satmay düündüünü kaydetti.

Ana Sayfaya Git