BES'te devlet katkısı yüzde 30'a çıkıyor

TSB Başkanı Atilla Benli: "Devletimizin yeni reformuyla devlet katkısı oranı yüzde 30'a çıkarılarak sistemimize güven tazelenmiş, tasarruf eden katılımcılarımız ödüllendirilmiş olacaktır"

Haberler 22.12.2021 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) 2013 ylndan bu yana uygulanan ve sistemin büyümesinde rol üstelenen yüzde 25 devlet katks destei, 5 puanlk artla yüzde 30a çkyor.

Türkiye Sigorta Birliinden (TSB) yaplan açklamada görülerine yer verilen TSB Bakan Atilla Benli, devletin, ülke tasarruflarnn artrlmasnda en önemli tasarruf yöntemlerinden biri konumuna gelen BESe olan teveccühünü artrma karar alarak dünyann en bonkör tevik sistemini daha da yukarlara tadn belirtti.

Devlet katks orannn yüzde 25ten yüzde 30a çkarlmasnn, sistemin büyüme ivmesini daha fazla artracan aktaran Benli, 2022 yl için açklanan 5 bin 4 TL brüt asgari ücret tutar ile bir katlmcnn devlet katksndan yararlanaca yllk üst limitin de 15 bin 12 TLye yükseleceini ifade etti.

Benli, Bireysel emeklilik ve otomatik katlm sözlemelerine ayr ayr devlet katks verildii için hem bireysel emeklilik hem otomatik katlm sözlemesi olan katlmclarmzn yararlanabilecei devlet katks 30 bin TLye kadar çkabilmektedir. Cumhurbakanmz Sayn Recep Tayyip Erdoan tarafndan dün açklanan önlemler paketi, halihazrdaki ekonomik dalgalanmalarla ortaya çkan moral bozukluklarnn giderilmesi, sisteme duyulan güvenin tazelenmesi, ülkemizin ihtiyaç duyduu kaynaklarn istikrarl ekilde büyütülmesi adna çok önemli bir adm. Tüm ekonomi aktörleri olarak e güdüm içerisinde bu politikalarn hayata geçirmek adna var gücümüzle çalacaz. ifadelerini kulland.

- BES, 18 yln baaryla tamamlad

Atilla Benli, sigorta sektörünün, ekonomik sürdürülebilirliin en önemli arac olarak, bu tür inili çkl dönemlerde gerek salad fonlar gerekse ekonomik deerlerin risk transferi yoluyla korunmas adna önemli bir misyon üstlendiini belirterek, bu misyonun bir ayann da refah seviyesinin sürdürülebilirlii adna BES ile üstelendiini bildirdi.

Benli, unlar kaydetti:

Ülkemizde 2003 ylnda kurulan BES, 18 yln baaryla tamamlad ve bugün 13,3 milyon katlmcya ve 250 milyar TL fon büyüklüüne ulalmasnn hakl gururunu yayoruz. Bu baarnn ardnda, hükümetimizin banka d finansal piyasalar gelitirme hedefi ile vatandalarmzn emeklilik dönemindeki gelirlerini tamamlamas için BESi bir tasarruf lokomotifi olarak ön plana almas belirleyici oldu. Bizler de vatandalarmzn emeklilikte refahn artrmak ve yarnlarna yatrm yapmalarn salamak için her zaman katlmcsna güven veren, effaf ve baarl bir yönetimle özel emeklilik sisteminin büyümesi için çalmalarmza devam ediyoruz.

Son 18 ylda sektör olarak, ulusal tasarruflarn artn desteklerken, sermaye piyasalarnn derinliinin artmas, ekonomiye finansman kapasitesi salanmas gibi çok kritik görevleri baaryla üstlendik. Bu büyümeyi yaarken, sektörümüze özel önem atfeden üst politika metinleri ve gerçekletirdii yapsal reformlarla hükümetimizin ve sektörümüzün denetleyici ve düzenleyici kurumu olan Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunu (SEDDK) her zaman yanmzda görmenin memnuniyetini yaadk. Bu büyümenin arkasnda, artan tasarruf bilinci ve ulusal tasarruflar artrmaya yönelik yapsal reformlar yer almaktad özellikle 2013 ylnda balayan yüzde 25 devlet katks teviki, 2017 ylnda hayata geçirilen Otomatik Katlm Sistemi (OKS) ve geçtiimiz aylarda kanunlaan 18 ya alt çocuklarn sisteme dahil olma imkan ile birlikte hükümetimizin teveccühüne mazhar bir sektör olduk.

- Büyük bir ivme katmasn bekliyoruz

TSB Bakan Benli, 2013 ylndan bu yana baaryla uygulanan yüzde 25 devlet katksnn dünyada hiçbir ülkede sunulmayan bir tevik olduunu aktararak, Devletimizin yeni reformuyla devlet katks oran yüzde 30a çkarlarak sistemimize güven tazelenmi, tasarruf eden katlmclarmz ödüllendirilmi olacaktr. Sistemdeki katlmclarn BESi tercih etmedeki en önemli sebeplerden biri olan yüzde 25 devlet katks tevikinin yüzde 30 seviyesine yükselmesiyle sistemin sürdürülebilir büyümesine büyük bir ivme katmasn bekliyoruz. deerlendirmesinde bulundu.

Hiçbir enstrümann aylk yüzde 30 sabit getiri salayacann garantisi bulunmazken, hükümet sayesinde BES ile birikimlerin bu güvenceye kavutuunu belirten Benli, unlar kaydetti:

Yüzde 30 devlet katksnn yan sra fonlarmzn baarl performans da katlmclarmzn alternatif bir yatrm aracna ihtiyac kalmayacan ispatlamaktadr. Ulusal tasarruflarn artmas ve bireysel tasarruf alkanlklarnn yaygnlatrlmasnda bu övgüye layk olan sektörümüze salanan bu önemli tevikin katlmclarmzn sisteme güvenini bir kez daha perçinleyeceine ve tasarruf itahn artracana içtenlikle inanyoruz.

- Katlmc says 13,3 milyona, fon büyüklüü 250 milyar TLye ulat

10 Aralk tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, BESte OKS ile birlikte toplam katlmc says 13,3 milyona ulat. 2013 ylnda balayan yüzde 25lik devlet katks, 2017 ylnda hayata geçirilen OKS ve son olarak haziran aynda 18 ya alt çocuklarn da sisteme dahil olmalarna imkan salanmasyla birlikte toplam fon büyüklüü 250 milyar TLye ulat. 10 Aralk itibaryla toplamda ulalan 250 milyar TL fon içinde devlet katks tutar 24 milyar TLyi at. 2021 bandan bu yana fon büyüklüünde 79 milyar TL, katlmc saysnda da 665 bin art yaand.

Öte yandan BESe son dönemde artan ilgide 18 ya alt çocuklara sisteme dahil olma imkannn getirilmesi etkili oldu. 6 aya yakn bir sürede 18 ya altnda 145 bin çocuk sisteme girdi ve burada 243 milyon TL fon büyüklüü ve 24,5 milyon TL devlet katksna ulald.

Ana Sayfaya Git