Beton mikserlerine elektronik takip geliyor

Betonun denetiminin daha verimli sağlanması amacıyla beton mikserlerine çip takılacak.

Haberler 25.03.2020 - 00:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan 4708 Sayl Yap Denetimi Hakknda Kanun Kapsamnda Denetimi Yürütülen Yaplara Ait Taze Betondan Numune Alnmas, Deneylerinin Yaplmas, Raporlanmas Süreçlerinin zlenmesi ve Denetlenmesine Dair Teblide Deiiklik Yaplmasna Dair Tebli Resmi Gazetede yaymland.

Bakanln 2019 bandan itibaren, inaatlarda betonun projesine uygunluunun denetimi için sürdürdüü çipli beton uygulamas kapsamnda yaymlanan tebli ile inaat sahasna gelen beton mikserleri de çip uygulamasna dahil edilecek.

Mikserlere çip taklmasyla üreticiden çkan betonun takibi salanacak, betonda kaçan önüne geçilecek.

Bakanlk tarafndan ücretsiz datlacak çip etiketler mikserlere taklacak. Etiketsiz mikserler beton dökemeyecek. Uygulama, 60 günlük hazrlk süresi sonunda balayacak.

Ayrca mikserlerle tanan betona ait sevk irsaliyeleri de barkodlu olacak. Sahadaki denetim elemanlarnca bu barkodlu irsaliyelerden alnan bilgiler de elektronik ortama aktarlacak.

- Beton laboratuvarlarna anlk scaklk ve nem ölçüm art

Teblie göre, beton deneyi yapan laboratuvarlarn numuneleri muhafaza ettikleri kür havuz ve odalarnn ortam scakl ve nemi anlk olarak ölçülüp sistem tarafndan denetlenecek.

Tebli ile Bakanlk, daha önce balayan çipli beton uygulamasna ek olarak beton mikserleri ve laboratuvar ortamlarndaki tüm beton döküm süreçlerini elektronik ortamda denetlemi olacak.

Ana Sayfaya Git