"Beyaz altın" ekimine başlandı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üreticiler "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk ekimine başladı. GAP Projesi kapsamında baraj ve sulama kanallarının tamamlanmasıyla arazileri suya kavuşan yöre çiftçisi, son 20 yılda pamuk üretimine yöneldi. Bu sayede Türkiye'deki pamuk üretiminin yarısından fazlası bölgede üretilirken, baharla yöre çiftçisi tohum ekimi faaliyetine yöneldi.

Haberler 02.05.2020 - 23:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) tedbirleri çerçevesinde sokaa çkma kstlamasndan muaf tutulan üreticiler, pamuk tohumunu toprakla buluturuyor.

KORONAVRÜSE RAMEN çFTç TARLADA

Diyarbakr Ziraat Odas l Koordinasyon Bakan Cevat Delil, Türkiyedeki pamuk üretiminin yüzde 50sinin Diyarbakr, anlurfa, Mardin, Batman, rnak ve Siirtte gerçekletirildiini söyledi.

Koronavirüs tedbirlerinden muaf olan çiftçinin üretime devam ettiini vurgulayan Delil, GAP sayesinde arazilerimiz suyla buluuyor. Pamuk üreticisi çoalyor. Bölge tarmsal sulamada enerji tüketimine ilgili baz skntlarmz var. Onun dnda hiç bir skntmz yok. çiftçimiz koronavirüs salgn dolaysyla hiçbir sknt yaamayor, tarlada iini yapyor. dedi.

DYARBAKIRDA 600 BN DEKARDA EKM YAPILIYOR

Pamuk üretiminde büyük bir paya sahip olduunu vurgulayan Delil, Diyarbakr da 600 bin dönüm üzerinde pamuk üretimimiz var. Bölge genelinde 1,5 milyon ton civarnda üretim var. Türkiyedeki pamuk üretiminin yüzde 50si bu bölgede üretiliyor. ifadelerini kulland.

TOPRAKLAR SUYLA BULUTUU ZAMAN ZENGNLK OLACAK

Mardinin Kzltepe ilçesine ba Sevimli köyünde mibzerle pamuk ekimine balayan Nihat Erbey, kendi imkanlaryla yeraltndan çkard suyla sulama yaptn iaret ederek, Dört gözle GAP Projesi kapsamnda suyun gelmesini bekliyoruz. Kanal Kzltepe-Viranehir arasn kadar geldi. Topraklar suyla bulutuu zaman zenginlik olacak. dedi.

çiftçi Hakan Erbeyi ise Mezopotamyann bereketli topraklarda pamuk üretimi yaptklarn belirterek, Dönüme 2,5 kilogram pamuk tohumu ekiyoruz. Daha sonra gübre, ilaçlama ve çapa yapyoruz. 35 yldr baraj suyunun gelmesini bekliyoruz. diye konutu.

Ana Sayfaya Git