"Beyaz altın" mesaisi

Çiftçinin umudu olan ve tekstil, yağ sanayi, hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlayan pamuk hasadında çalışan işçiler, yoğun mesai harcıyor.

Haberler 17.09.2018 - 09:31 Son Güncelleme : 17.09.2018 - 09:32

Sabahn ilk klaryla tarlalarn yolunu tutan, akama kadar pamuk toplayan ve daha çok kadnlardan oluan içiler toplama ücretlerinin artrlmasn istiyor

64 yanda pamuk toplayan Mahmut Alkan Her iin zorluu vardr ama pamuk toplamak çok daha meakkatli bir i. Saat 06.00da ie koyuluyoruz, gün boyunca günein altnda çalyoruz ve akama doru ii brakyoruz

Türkiyenin toplam pamuk üretiminin yarsna yaknnn gerçekletirildii GAP bölgesinde hasada balayan içiler gün boyunca günein altnda youn mesai harcyor.

Güneydou Anadolu Projesi (GAP) ve Atatürk Barajnn salad olanaklarla ekim alanlar her geçen yl artan pamuk, lifiyle tekstil, çiidiyle ya sanayisine, küspesiyle de hayvanclk sektörüne ham madde salyor.

Salad avantajlarla Türkiyenin dünya genelinde tekstilde söz sahibi olmasna katk sunan pamukta hasada balayan üreticiler, rekoltenin tahminlerin üzerinde gerçeklemesini bekliyor. Beyaz altn özellikle geçen ylki rekolte, fiyat ve destekleme oranlaryla üreticisinin yüzünü güldürünce, bu yl da bölge çiftçisi tarafndan en çok tercih edilen ürün oldu.

Seyaz altn mesaisi balad

Büyük umutlarla ektikleri pamuk için yaz boyunca etkili olan kavurucu scaklarda çalmak durumunda kalan üreticiler, scak hava sayesinde bereketli bir hasat sezonu geçirmeyi umut ediyor.

Tarmda makineleme hzla gelimesine ramen çeitli nedenlerle baz çiftçiler elle hasat yapmak durumunda kalyor. Sabahn ilk klaryla tarlalarn yolunu tutan, akama kadar pamuk toplayan ve daha çok kadnlardan oluan içiler ise pamuk toplama ücretlerinin artrlmasn talep ediyor.

çiler, güne altndaki zorlu mesailerinin ardndan günein batmasna doru evlerinin yolunu tutuyor. Yaklak iki ay boyunca pamuk toplama iinde çalan içiler, bu sayede aile bütçelerine katkda bulunuyor.

Pamuk içilerinin aln terleri

lerleyen yana ramen ailesiyle pamuk toplayan içilerden 64 yandaki Mahmut Alkan ise yllardr Adana ve Hatay gibi yerlerde pamuk içiliine gittiklerini, son yllarda ise kendi memleketinde çalmay tercih ettiini aktard.

Pamuk toplamann zorluundan bahseden Alkan, Her iin zorluu vardr ama pamuk toplamak çok daha meakkatli bir i. Saat 06.00da ie koyuluyoruz, gün boyunca günein altnda çalyoruz ve akama doru ii brakyoruz. Topladmz kilograma göre ücret alyoruz. Ne yapalm ekmek paras için mücadele ediyoruz. dedi.

çilerden Ahmet Akat da pamuk alm fiyatlarnn yükselmesine ramen toplama ücretlerinin ayn ekilde artmadna dikkati çekerek, bu anlamda yetkililerden destek beklediklerini sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git