Beyaz eşya da zamlandı!

Son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışları evlenecek olanların birinci adresi olan çeyiz sektörünü olumsuz etkiledi.

Haberler 22.03.2022 - 00:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Arlkl olarak düün ve çeyizlik malzemesi satan sektör temsilcileri, bata akaryakt, nakliye ve döviz kurlarnda yaan artlardan dolay maliyetlerin artmas ürün fiyatlarnn ar yükselmesine neden olduunu söyledi.

Maliyet artlaryla birlikte ürün fiyatlarnn fahi oranda yükseldiini belirten esnaf, özellikle evlilik aamasnda olan ve evini yenileme isteyenlerin beyaz eya ve züccaciye almak için çok zorlandn belirti.

Akaryakt ve döviz kurlarnda yaanan yükseliler nedeniyle ürün fiyatlarnn iki kattan daha fazla yükseldiini belirten sektör temsilcileri, evlenmek isteyen ve evini yenilemek isteyenlerin ihtiyaçlarn karlayabilmeleri için hükümetin mutlaka beyaz eyada ÖTV-KDV indirimine giderek maliyetleri dü

Eskiden ayda 5 çeyiz paketi satarken u anda bir paket satamaz hale geldik

Bir yl gibi ksa bir sürede beyaz eya fiyatlarnn neredeyse iki katna çktn belirten Müslüm Zariç, yükselilerin hem al hem de sat fiyatlarna çok olumsuz yansdn belirtti.

Zariç, Son zamanlarda her eyin fiyat artt gibi beyaz eyada da fiyat art yaand. Eskiden 7 parçadan oluan bir çeyiz setini 10 bin lira civarnda iken u anda 5 parças 22 bin 500 liraya yükselmi durumda. Kr marjmza baktmzda ise eskiden 10 bin liradan kazandmz u anda 22 bin 500 liralk setten kazanamyoruz. Beyaz eya fiyatlarnn artmas hem almz hem de satmz olumsuz yönde etkiledi. Eskiden ayda ortalama 5 çeyiz paketi alp satarken u anda bir çeyiz paketi bile satamyoruz. Yaanan artlardan dolay milletin alm gücü dütü ve çeyiz almakta güçlük çekiyorlar. dedi.

Fiyat artlar alm gücünü çok düürdü

çeyiz için ürün almaya gelenlerin artan fiyatlardan dolay eksik parça almaya baladklarn ifade den Zariç, Yeni evlenecek olanlar artk zaruri olmayan ürünleri almamaya balad. Mesela bulak makinesi, klima gibi ürünleri artk çeyiz setiyle birlikte almamaya baladlar. Fiyat artlar satlarmz düürdü. Eskiden yeni evlenecek olan çiftler beyaz eya almaya geldiklerinde daha rahat alabiliyorlard ama u anda fiyatlarn yüksek olmasndan dolay ürün alamyor, düünlerini erteliyorlar. Daha önce devlet ÖTV-KDVde indirim yapmt ve bu hem bizim hem de vatanda için çok iyi bir avantajd. Ama u anda o da yok. Halk, çeyiz paketi ve beyaz eya ihtiyaçlarn karlayabilmesi için devletten bu duruma bir çözüm bulmalarn istiyoruz. diye konutu.

En uygun çeyiz paketi 8-9 bin liradan 15-16 bin liraya yükseldi

Züccaciye fiyatlarnn da artan maliyetlerden dolay ar yükseldiini söyleyen züccaciye reyon sorumlusu Adnan çetiner, Pandemi süreci herkeste olduu gibi züccaciye sektörünü de olumsuz etkiledi. Eskiden bir çeyiz paketi her ey için dhil ve kaliteli ürünün fiyat 8-9 bin civarndayken u anda ise o kalitede olmamasna ve parçalar eksik olmasna ramen 15-16 bin liradan oluuyor. Özellikle nakliye, çelik, porselen, elektronik aletlerinde yaanan art ve buna benzer maliyetlerin artmas çeyiz fiyatlarnn yükselmesine neden oldu. dedi.

Artan fiyatlardan dolay hiçbir ey almadan çkanlar oluyor

Fiyat artlarnn satlar olumsuz etkilediini belirten çetiner, Özellikle küçük esnafn çou kepenk kapatt ya da kapatacak duruma geldi. Bu durum karsnda ürünlerimizi daha uygun fiyata vermeye çalyoruz ama maalesef fiyat artlarnn önüne geçemiyoruz. u anda züccaciye alannda içinde hiçbir eksiin olmad ve kalitesi iyi olan bir çeyiz paketinin fiyat 30 ile 40 bin liray bulmaktadr. Vatanda bu artlar karsnda çekimser kalyor. Fiyatlarn dümesini isteriz. u anda evlenmek isteyen, evini yenilemek isteyenlerin her eyin en iyisini almalarn isteriz. çou vatandamz buraya gelip artan fiyatlardan dolay hiçbir ey almadan çkanlar oluyor. Umarm bu durum düzelir. ifadelerini kulland.

Artan ürün fiyatlarnda indirim yaplmasn istiyoruz

Ürün almak için züccaciye maazasna gelen Hasan Ik adl müteri, birçok üründe yaanan arttan yaknarak artk ihtiyaçlarn alamaz duruma geldiklerini ifade etti.

Ik, Buraya araç gereç almaya geldik ama bir baktk ki fiyatlar baya yükselmi. Yaanan artlardan dolay bir ey alamaz duruma geldik. Daha önce 5 liraya aldmz ürünler 30-40 lira olmu. u anda çalamayan birçok insan var. Ve asgari ücretle çalanlar artk geçimini salamakta çok zorlanyor. çok skntl bir durumdayz, Allah Tel yardmcmz olsun. Yetkililerden talebimiz udur; artan ürün fiyatlarnda indirim yapsnlar.

Ana Sayfaya Git