Bildirmeyenlere para cezası var!

Apartman ve sitelerde çalışan kapıcılar, gündelikçilerde olduğu gibi “kolay sigorta” kapsamına alındı. Kapıcı çalıştıranlar Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) her ay bildirge vermeyecekleri için yıllık 347 lira damga vergisinden de kurtulacaklar.

Haberler 13.04.2018 - 09:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Önceki hafta Resmi Gazetede yaymlanan torba kanunla kapc çaltran apartman ve siteler için önemli bir avantaj saland.

Konut kapclar gündelikçi, çocuk ve hasta bakc, bahçvan gibi ev hizmetlerinde çaltrlanlar için ilk defa 1 Nisan 2015te uygulanmaya balanan kolay sigorta kapsamna alnd. Bu düzenleme sayesinde kapc çaltranlarn bildirge ve belge verme yükümlülükleri azaltlacak, i ve ilemleri sadeletirilerek bürokratik süreçleri asgariye indirilecek.

E GR 30 GÜNDE BLDRMEYENE CEZA

Kapc çaltran her bir iveren kendi ilemlerini kendisi takip edebilecek. Apartman ve site yöneticileri, kapclar için her ay SGKya belge vermek zorunda olmayacaklar. Sadece balangçta kurumun matbu formunu doldurarak ie giri bildirgesi verecekler. ten ayrldklarnda SGKya bildirimde bulunacaklar. Geriye, primlerini düzenli olarak yatrmak kalacak.

Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen sigorta prim bildirgeleri için her ay 28.90 lira damga vergisi ödeniyor. Kolay iverenlik uygulamasndan yararlananlar her ay bildirge vermeyecekleri için damga vergisi ödemekten kurtulacaklar. Bu da apartman ve site yönetimlerine yllk 347 lira avantaj salayacak. e ilk girite bildirim ileminin, en geç çalmann geçtii ayn sonuna kadar yaplmas gerekiyor.

Bu süre içinde yaplmayan bildirim için apartman ve site yönetimleri 405.90 lira ceza ödeyecekler. Bildirim yaplmadnn mahkeme kararndan, denetim elemanlarnn tespitlerinden, bankalar veya dier kurumlardan alnan bilgi ve belgelerden ortaya çkmas halinde asgari ücretin iki kat tutarnda ceza ödenecek. Bu da 2018 yl asgari ücreti üzerinden 4 bin 59 lira ceza anlamna geliyor.

Aylk prim bildirgelerini ödemeyenler veya geciktirenler de çaltrdklar kapc bana 405.90 lira aylk ceza ödemek durumunda kalyor. Her ay bildirge zorunluluu kalkaca için cezal duruma dümekten de kurtulacaklar.

LAVE STHDAM TEVK KAPICILAR çN DE VAR

lave istihdama salanan teviklerden, kapc çaltranlar da yararlanabiliyor. Emekli olan kapcnn yerine veya yeni yaplan apartman ya da siteye ilk defa kapc alanlar, bir yl boyunca damga vergisi, gelir vergisi, sosyal güvenlik primi ve isizlik sigortas primi ödemekten kurtulabilirler. Bu sayede aylk 883 liraya, yllk da 10 bin 596 liraya kadar avantaj elde edebilirler.

KAPICI DARESNDE OTURAN KAPICIYA YÜKSEK TAZMNAT

Kapclarn kdem tazminat ve dier yasal haklar, tüm içiler gibi Kanunu hükümlerine tabi. Kapclarn da dier içilerde olduu gibi kdem tazminatna hak kazanabilmek için en az bir yl çalmalar gerekiyor. Apartman veya site yönetimi bir yln sonunda iten atarsa, askerlik nedeniyle iten ayrlrsa, emekliye ayrlrsa, çalt her yln karl olarak 30 günlük giydirilmi ücret üzerinden kdem tazminat ödenir. 1999 ylndan önce sigortal olarak çalmaya balam olan kapclar, 15 yl sigorta ve 3600 prim günü kouluyla iverenden kdem tazminatn talep edebilir.

Kdem tazminatnn hesabnda brüt ücrete ilave olarak içiye salanm olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve yasal menfaatler de dikkate alnr. Bu hüküm, kapclar için çok önemli. Örnein asgari ücretle 20 yldr çalan bir kapcnn kdem tazminat hesaplanrken, 2 bin 29.50 liralk 30 günlük ücrete; emsal deeri 500 lira olan kira bedeli ve aylk 100 liray bulan elektrik, su ve yakt gideri de eklendiinde, her bir yl için 2 bin 629.50 lira üzerinden ödeme yaplmas gerekir.

KIDEM TAZMNATI SORUMLULUU MÜLK SAHBNDE BULUNUYOR

Kapclarn kdem tazminatn kimin ödeyecei, apartman ve sitelerin önemli sorunlarndan birini oluturuyor. Evi sonradan satn alanlar, önceki yllardaki çalmalara ilikin kdem tazminat ödemek istemiyorlar. Bunun çözümü olarak, iyi yönetilen apartman ve sitelerde fon uygulamas yaplyor. Bu kapsamda her ay aidatla birlikte kdem tazminat için de düük bir para toplanyor.

Toplanan paralar, bankada açlan kdem tazminat hesabnda biriktiriliyor. Kdem tazminatndan mülk sahipleri sorumlu. Mülk sahibi ödemezse kirac, kira bedelinden dümek üzere ve kira bedelini amamak kaydyla sorumlu tutuluyor. Eer daire el deitirdiyse yeni malikin tazminatn tamamn ödeyip daha sonra eski malikten, onun payna düen ksm alma hakk var.

KAYITLI 50 BN KAPICI VAR AMA GERçEK RAKAM DAHA FAZLA

çalma ve Sosyal Güvenlik Bakan Jülide Sarerolu, ubat aynda soru önergesine verdii yantta Türkiye genelindeki kapc saysn 49 bin 583 olarak açklamt. Türkiyede yaklak 20 milyon konut olduu dikkate alndnda bu alandaki kaytdlk ortaya çkyor.

RKETTE çALIAN KAPICILAR YARARLANAMAZ

Kolay sigorta avantaj, sadece konutlarda çalan kapclar kapsyor. Bu amaçla yasa maddesinin bal, Ev hizmetlerinde çalanlarn sigortall ve konut kapcl olarak düzenlendi. irketlerde çalan kapclar, kolay sigorta hükümlerinden yararlanamaz.

TEVKTEN YARARLANMAK çN KAPICIYI KURA KAYDETTRN

stihdam tevikinden yararlanabilmek için KURa kaç gün önce i arama bavurusu yaplm olduunun bir önemi yok. Önemli olan, en az üç aydr sigortal olarak on günden fazla çalmam olmas. veren ie alaca kiiyi kendisi bulduktan sonra kaydn yaptrmak için KURa yönlendirebilir.

KAPICILARIN MAAI ASGAR ÜCRETTEN 122 TL DAHA YÜKSEK

Asgari ücret kapclar için farkl hesaplanyor. Örnein, 2018 yl için brüt asgari ücret 2 bin 29.50 TL, net asgari ücret de bin 603.12 TL. Buna karlk, kapclarn asgari ücreti bin 725.08 TLye ulayor. Bunun sebebi, kapclarn ücretinden gelir vergisi (106.55 TL) ve damga vergisi (15.40 TL) alnmamas.

Ana Sayfaya Git