Bina ruhsatlarıyla ilgili önemli düzenleme

1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmi ve özel binalarda yapılacak deprem güçlendirmelerinde, ilgili idarelere yapılacak olan ruhsat başvurularında ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak

Haberler 18.07.2019 - 01:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

1 Ocak 2019 tarihinden sonra resmi ve özel binalarda yaplacak deprem güçlendirmelerinde, ilgili idarelere yaplacak olan ruhsat bavurularnda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

çileri Bakanlndan yaplan yazl açklamada, geçen yl Afet ve Acil Durum Yönetimi Bakanlnca (AFAD) hazrlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliinin Resmi Gazetede yaymland hatrlatld.

Yönetmeliin yürürlüe girmesiyle Deprem Bölgelerinde Yaplacak Binalar Hakknda Yönetmelik (DBYBHY) yürürlükten kaldrld belirtilen açklamada, ara dönemde hangi yönetmelik hükümlerinin geçerli olacann, uygulayclar ve yetkili idareler arasnda tereddüte neden olduu bildirildi.

Bugün yaymlanan teblile uygulayclar ve yetkili idareler arasnda tereddütün giderildii vurgulanan açklamada, unlar kaydedildi:

BNA RUHSATLARI

Oluan bu tereddütleri gidermek için çileri Bakanl AFAD uygulama teblii hazrlad. Türkiye Bina Deprem Yönetmelii kapsamnda Yaplacak Binalarla lgili Uygulama Esaslarn içeren Tebli bugünkü Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi. Yaymlanan teblie göre, 1 Ocak 2019 tarihinden sonra yeniden yaplacak, deitirilecek, büyütülecek resmi ve özel tüm binalarn ve bina türü yaplarn tamamnn veya bölümlerinin deprem etkisi altnda tasarm ve yapmyla mevcut binalarn deprem etkisi altndaki performanslarnn deerlendirilmesi ve güçlendirilmesi ilemleri hakknda ilgili idarelere yaplacak olan ruhsat bavurular, yine bu tarihten sonra, bina kullanm snf deitirilecek veya esasl tadilata tabi olacak binalar için ilgili idarelere yaplacak olan bavurularda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

Ayrca ruhsat tarihinden itibaren 2 yl içinde inasna balanmayan veya 5 yllk ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve 1 Ocak 2019 tarihinden önce ruhsat yenilemesi yaplmayan binalar için ilgili idarelere yaplacak olan ruhsat bavurular, 1 Ocak 2019dan sonra eksik katl yaplarda kat ilavesi için ilgili idarelere yaplacak bavurularda, ruhsat süresi içinde tamamlanmayan ve yine ruhsat süresi içerisinde ilgili idarelere yaplacak olan esasl tadilat (kat ilaveleri hariç) bavurularnda ilk ruhsat alma tarihindeki yönetmelik hükümleri geçerli olacak.

YÖNETMENLKLER

Uygulamayla ekonomik kayplarn önüne geçilecei aktarlan açklamada, u bilgilere yer verildi:

Uygulama, teblile yaklak bin 400ü bulan belediyelerde, ara dönemde hangi yönetmeliin kullanlacandan kaynakl oluan farkl uygulamalarn önüne geçilerek bir bütünlük salanacak. Ruhsat süresi devam eden inaatlarla ilgili yaplacak tadilat taleplerinde (kat ilavesi hariç), yüklenici ve ruhsat merci arasnda düülen ihtilaflardan doan imalat gecikmelerinin önüne geçilerek ekonomik kayplar engellenecek.

Ana Sayfaya Git