Binalara yeşil sertifika!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Uygulama Tebliği" yayımladı

Haberler 10.06.2021 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnn, Binalar ile Yerlemeler için Yeil Sertifika Uygulama Teblii Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymlanarak yürürlüe girdi.

Tebli ile 2017de yaymlanan Binalar ile Yerlemeler için Yeil Sertifika Yönetmelii kapsamnda yeil sertifika uzman, sertifika deerlendirme uzman, sertifika komisyonu ve deerlendirme kuruluunun nitelikleri, eitim ile ilgili hususlar, yeil bina ile yerlemelerin deerlendirmesine ilikin artlar kapsayan deerlendirme klavuzlar ve denetlemelere ilikin usul ve esaslar belirlendi.

Teblie göre sürdürülebilir binalar ile sürdürülebilir yerlemeler gibi konularda faaliyet gösteren ve çevre ve ehircilik Bakanlnca yetkilendirilen kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kiiliine haiz kurum ve kurulular, üniversiteler, STKler eitici kurulu olarak faaliyet gösterebilecek.

Eitici kurulular, bavuruda bulunanlara verilecek yeil sertifika eitimi sonundaki snavda 100 üzerinden 70 ve üstünde puan alarak baarl olanlar, ulusal yeil sertifika bilgi sistemi olan YeS-TRde uzman olarak tanmlayacak ve bunu Bakanla bildirecek.

DEERLENDRME KURULULARI

Bakanlkça yetkilendirilen kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kiiliini haiz kurum ve kurulular, üniversiteler, sürdürülebilir binalar ile sürdürülebilir yerlemeler gibi konularda faaliyet gösteren STKler ve deerlendirme kurulular, bina veya yerlemeyi deerlendirebilecek nitelik ve sayda yeil sertifika deerlendirme uzmanlarn bünyesinde bulundurmak ve yetkilendirme ücretini Bakanlk Döner Sermaye letme Hesabna yatrmak artyla deerlendirme kuruluu olarak faaliyet gösterebilecek.

Deerlendirme kurulularnn yetki belgelerinin geçerlilik süresi 10 yl olacak. Bu sürenin bitiminde yeniden bavuru ilemleri gerçekletirilecek.

Deerlendirme kuruluunun idarecileri ve yeil sertifika uzmanlarnn, deerlendirme hizmeti sunaca binann veya yerlemenin sahibi ya da temsilcisi ile herhangi bir ba olamayacak.

Deerlendirme kuruluunun idarecileri ve personeli; belgelendirmeye konu binay veya yerlemeyi tasarlayan, ina eden, mülkiyetine alan, binann iletmesini gerçekletiren kiiler veya bu kiilerin yetkili temsilcisi olamayacak.

YEL SERTFKA UZMANLARI

Deerlendirme klavuzlarnda belirtilen mesleklere sahip kiiler yeil sertifika uzman eitimine katlabilecek. Alnan yetkinin geçerlilik süresi 10 yl olacak. Bu sürenin bitiminde yeniden snava girilerek 100 üzerinden en az 70 puan alnmas halinde yeil sertifika uzmanl yenilenecek.

Bakanln merkez ve tara tekilatnda çalan ve deerlendirme klavuzlarnda belirtilen yeil sertifika uzman mesleklerini haiz personelden, yeil sertifika ile ilgili faaliyetler kapsamnda en az 3 yl görev yapm olanlar ile bu birimlerde ube müdürü ve üzeri görevlerde en az 2 yl çalm olanlar yeil sertifika uzman olmaya hak kazanacak.

Uluslararas kabul görmü benzer yeil sertifika programlarndan belge sahibi olanlar ile yeil sertifika deerlendirme klavuzlar kapsamndaki ana kategorilerden yap malzemesi ve yaam döngüsü, enerji kullanm ve verimlilii, su ve atk yönetimi kategorilerinde yer alan konular ile ilgili teknik birimlerde en az 4 yl çalm olanlar da yeil sertifika uzman olabilecek.

Tebliin ekinde yeil bina deerlendirme klavuzu ve yeil yerleme deerlendirme klavuzu da yaymland.

Ana Sayfaya Git