Binalara "yeşil sertifika" geliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle Türkiye genelinde "çevreyle dost" kriterlerini karşılayan bina ve yerleşim yerlerine "yeşil sertifika" verilecek.

Haberler 19.04.2017 - 08:00 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca hayata geçirilmesi planlanan düzenlemeyle Türkiye genelinde çevreyle dost kriterlerini karlayan bina ve yerleim yerlerine yeil sertifika verilecek. Sertifikay almaya hak kazanan binalar, Bakanlkça belirlenecek yeil logoyu tamaya hak kazanacak.

Bakanlk tarafndan hazrlanan Sürdürülebilir Binalar ile Yerlemeler için Yeil Sertifika Yönetmelik Tasla ile Türkiye genelinde çevreyle dost ilkeleri baz alarak ina edilen binalara yeil sertifika verilmesine yönelik yasal altyap oluturuldu.

2014ten bu yana yürürlükte olan Sürdürülebilir Yeil Binalar ile Sürdürülebilir Yerlemelerin Belgelendirilmesine Dair Yönetmelikte çeitli deiiklikleri öngören taslakta, ilk defa Yeil Sertifika Belgesi, Yeil Sertifika Komisyonu ile Yeil Sertifika Logosu gibi tanmlara yer verildi.

Mevcut ve yeni binalar ile tüm yerlemelerin teknik özellikleri ve gereksinimlerini dikkate alarak çevresel, sosyal, ekonomik performanslarnn, sürdürülebilirliinin deerlendirilerek belgelendirilmesini kapsayan yönetmelik taslanda yeil sertifika, Belgelendirme kuruluu tarafndan yaplan deerlendirme sonras, kuruluça binaya veya yerlemelere verilen belge olarak tanmland.

- Belge alan binaya yeil logo

Taslakta, bina sahibi veya yerleim alan temsilcilerinin, Yeil Sertifika Belge bavurularn hazrlanan deerlendirme klavuzuna uygun olarak bamsz sürdürülebilirlik uzmanlar veya proje müelliflerine hazrlatt belgelerle, Bakanlkça yetkilendirilen belgelendirme kurulularna yapmas öngörülüyor.

Bavurular alan belgelendirme kurulular, deerlendirme uzmanlarnn düzenleyecei raporun sonucuna göre, Yeil Sertifika belgesini düzenleyecek ya da bavuruyu geri çevirecek. Yeil Sertifika belgesi almak istee bal olacak. Belgelendirmeye hak kazanan bina ve yerlemelerin, Bakanlkça belirlenen Yeil Sertifika logosunu kullanmasna izin verilecek.

- Yeil Sertifika Komisyonu kurulacak

Sürdürülebilir yeil bina ile sürdürülebilir yerlemelere dair sistemin kurulmas ve iletilmesine yönelik usul ve esaslar belirlemek üzere Bakanlk bünyesinde Yeil Sertifika Komisyonu kurulmas da öngörülüyor.

Var olan yönetmelikte yer alan Daimi Komitenin kaldrlarak kurulmas planlanan komisyon, yeil sertifika belgesini vermekle yetkili belgelendirme kurulularnn müracaatlarn inceleyecek ve bu kurululara yönelik ikayetleri de ele alacak.

Komisyon, bina ve yerlemelerin belgelendirilmesi için zorunlu ölçütleri, performans göstergeleri, alansal büyüklükler gibi kstaslar kapsayan deerlendirme klavuzunu hazrlatacak. Komisyon ayrca, 5 yldan fazla olmayan dönemlerde bu klavuzu güncelleyecek.

- Kurallara uymayana belge iptali cezas verilecek

Yönetmelik taslanda, yükümlülüklerini yerine getirmedii saptanan belgelendirme kurulularna uygulanacak yaptrmlara da yer verildi.

Bu kapsamda gereken yükümlülüklerini yapmad tespit edilen kurulularn faaliyetleri Bakanlk tarafndan geçici olarak kstlanabilecek veya askya alnabilecek. Uygunsuzluklar niteliine göre 20 i gününden az, 60 i gününden fazla olmayacak sürelerde Yeil Sertifika Komisyonunca belirlenecek zaman diliminde gidermeyen kurulularn belgeleri iptal edilecek.

Taslaa göre, baka bir ülkedeki yerleik belgelendirme kurulularnn da komisyonca verilecek karar sonucunda Türkiyedeki kurulularla denk kabul edilmesi planlanyor.

Hazrlanan taslak yönetmelik metni, ilgili kurum ve kurulularn da görülerine açld. Taslaa son ekli ilerleyen süreçte verilecek, uygulamaya geçi tarihi ise yönetmeliin yaymlanmasyla belli olacak.

Ana Sayfaya Git