Binalara zorunlu!

Binalara "asansör" düzenlemesi

Haberler 29.07.2018 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çevre ve ehircilik Bakanlnca hazrlanan Planl Alanlar mar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymland

Buna göre, daha önce 7 kat ve üzerindeki binalar için geçerli olan iki asansör yapma zorunluluu 10 kat ve üzeri binalar için düzenlendi

Yaplan deiiklikle 3 katl binalarda asansör yeri braklmas, 4 kat ve daha fazla olanlarda ise asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden tek bamsz bölümlü konutlar hariç tutuldu

çevre ve ehircilik Bakanlnca yaplan düzenlemeyle, daha önce 7 kat ve üzerindeki binalar için geçerli olan iki asansör yapma zorunluluu artk 10 kat ve üzeri binalar kapsayacak.

Bakanlkça hazrlanan Planl Alanlar mar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmelik Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Baz uygulamalara alternatif ve kolaylatrc yeni düzenlemelerin getirildii yönetmelik deiikliklerine göre, kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri braklmas, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesisini zorunlu tutan düzenlemeden tek bamsz bölümlü konutlar hariç tutuldu.

Bakanlkça kamu alanlarnda veya kamu hizmet ve tesislerinin gerçekletirilmesi amacyla yaplacak ya da uygun görülecek ifraz, tevhit ile parsel snr düzeltme ilemleri, yönetmelikte yer alan ifraz ve tevhit artlarna tabi olmayacak.

ki asansör zorunlululuu 10 kat ve üzeri binalar kapsayacak

Yönetmeliin asansörlerle ilgili 34üncü maddesindeki deiiklie göre, 10 kat ve üzeri binalarda ve zemin kat üzerinde 20den fazla konut kullanml bamsz bölüm bulunan yaplarda en az 2 adet olmak üzere binann tipi, kullanm younluu ve ihtiyaçlarna göre belirlenecek sayda asansör yaplmas zorunlu tutuldu.

Bu kapsamda, asansörlerden en az biri herhangi bir tehlike annda, arza veya elektriklerin kesilmesi halinde zemin kata ulap kaplarn açacak, yangna dayankl malzemeden yaplm, kuyu içinde, duman szdrmaz nitelikte, kesintisiz bir güç kaynandan beslenecek ekilde tesis edilecek.

ki asansör yaplmasna ilikin bu düzenleme daha önce 7 kat ve üzeri binalar kapsyordu.

Öte yandan 1 Ekim 2017 tarihinden önce ruhsat alan yaplarda tadilat istenmesi durumunda ilk ruhsat eki emsal ve yaplama hakk dahilinde yeni yönetmeliin yüzde 30 emsal snrlamasna ve kademe zorunluluuna taklmadan tadilat yaplabilmesi de saland.

Ana Sayfaya Git