Bingöllü arıcılar bal sezonundan memnun

Bal hasadının devam ettiği Bingöl'de arı üreticileri, bal hasadından memnun olduklarını belirterek 2019 bal sezonun verimli geçtiğini ifade ettiler.

Haberler 26.08.2019 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kalitesiyle ünlü olan Bingöl balnn hasad devam ederken, ilk olarak süzme baln hasad yaplyor, daha sonra austos ve eylül aynda ise tam kvamna gelen organik petek karakovan bal kovanlardan alnp sata sunuluyor.

Dünya ikincisi olan Bingöl bal, kalitesiyle ün kazanrken, rakm yüksek yaylalarda konaklayan arclarn il genelinde 140 bin kovanda balayan ve eylül ayna kadar devam edecek olan bal hasad devam ediyor.

Yüzde 100 tamamen organik karakovan bal üretimini yapyoruz

Bingöl Ki ilçesine bal Bilice köyünde arclk yapan Hasan Ali Deniz, 5 yl önce balad arclk mesleini severek yaptn belirterek, tamamen organik karakovan bal üretimi yaptn söyledi.

Deniz, 5 yldr arclkla urayoruz. u an gördüünüz gibi yüzde 100 organik çalyoruz. Bilice bal olarak patentimizde mevcuttur. Harmanmzda yüzde 100 organik çalyoruz. Geçen yl bal üretimimiz düüktü, bu yl iyi durumdayz, iyi bir yerdeyiz. Arcl düünenlere bu meslei yapmalarn tavsiye ediyorum. dedi.

Arclar Birlii ve Bingöl Üniversitesinden destek beklediklerini dile getiren Deniz, Bu konuda kendilerinin çalmalar var. Bizi unutmasnlar. Kendi imknlarmzla yola devam ediyoruz. Koloni ba destekleme yaplyor, bu da tatmin edici deildir. ifadelerini kulland.

Bingöl balnn geçen yl yaplan yarmada dünya ikincisi ve Türkiye birincisi seçildiini ifade eden Deniz, çiçek floras zengin olan Bingöl bal bundan sonra dünya birinciliini elde edeceini düünüyorum. eklinde konutu.

lçe merkezinden uzak olduklarn dile getiren Deniz, u an en büyük skntlarnn ulam olduunu belirterek, konu hakknda skntlarnn giderilmesi için yetkililerin kendilerine yardmc olunmasn istedi.

Bu yl bal verimi geçen yldan daha iyi durumda

Bingöl erafettin yaylasnda arclk yapan Ali Esim de geçen yl bal sezonunun kötü geçtiini belirterek, bu yl bal üreticileri olarak iyi bir verim beklediklerini söyledi.

Esim, Geçen yl balmz yok derecedeydi. Bu yl ise ilkbahar mevsimi kurak geçmesine ramen, bu yl bal akm younluu var. Bal, austos ve eylül aynda olgunlayor ve karakovan sam bu aylarda balyor. Bingöl bal mehur bir baldr. Geçen sene stanbulda 120 ülkeden 600 yarmac arasnda Bingöl bal Türkiye birincisi, dünya ikincisi oldu. Allahn izniyle balmz daha da ileriye tayacaz. Balmzn dereceye girmesiyle arclar olarak daha da gayretlendik. Bingöl baln hak ettii noktaya getireceiz inallah. Bingöl balnn kalitesi ve kimlik kazanmas için Bingöl Üniversitesi ile birlikte çalyoruz. dedi.

Bingöllü arclar olarak, ballarnn hak ettii noktaya gelmesi için daha fazla destek sunulmas gerektiini dile getiren Esim, hem destek hem de bal pazar konusunda yetkililerin kendilerine yardmc olmalarn istedi.

Arlar çardm gelmedi ama bal geldi

çobanlk yapt srada çekilen koyun çarma videosuyla fenomen olan lhan Orak, Arlar çardm gelmedi ama bal geldi esprisini yapt.

Mehur Bingöl baln tadan Orak, Bal bir nimettir. Bakn ne kadar güzeldir. Allah vermi bu nimeti. çok ükür yedim. Allah sahibinin hayrn kabul etsin. Bingöl bal çok mehurdur. Bu bal karakovan baldr. Güzel bal, herkese tavsiye ediyorum. Bak görüyorsunuz Bingöl bal ne kadar güzeldir. Kim yese inallah hasta olmaz ifa bulur. diye konutu.

Arclarmz için verimli bir bal sezonu oldu

Bingöl Arclar Birlii Bakan Mehmet Can Üzer de Bingöl Arclar Birlii olarak 2019 ylnn bal sam döneminde olduklarn belirterek, birlie üye arclar yayla yayla gezip ziyaret ettiklerini söyledi.

Üzer, Bu sene arclarmz bal sezonundan memnun, verim de iyi. Bingöl bal kalitesi ve organii ile mehurdur. PKOM projesi kapsamnda Bingöl Üniversitesi ile birlikte güzel bir çalma yaplyor. nallah bu sene balmzn kimlik kazanmas için patentini de alacaz. Bal sam devam ediyor. u an Ki ilçesi Bilice köyü yaylasnda bulunan Hasan Ali Deniz üyemizin arlndayz. Üyemiz, organik bal çkard için eylül aynda sama girecekler. çünkü organik sepetli bal ürettii için baln olgunlamasn bekliyor. u an süzme sam yapld verimler iyi durumda. Organik karakovan üretimi yapanlar ise austos ve eylül ayn bekliyorlar. Geziyoruz, arclarmzn görülerine göre bu yl bal durumumu, verimi çok iyi bir yl olduunu söylüyorlar. Herkese verimli bol kazançl bir yl diliyoruz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git