Binlerce işçinin hayatı kolaylaşacak

LPG dolum yerlerinin araç altından kaldırılacak olması, bu işlerde çalışan ve çeşitli tehlikelere maruz kalan dolum görevlileri tarafından olumlu karşılandı.

Haberler 02.11.2016 - 08:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

LPGli araçlarn yaklak yüzde 90nda dolum yerinin altta yer almas nedeniyle çalanlar gaz yan, bel ve diz ars gibi sorunlarla kar karya kalyor

LPG dolum yerlerinin araç altnda olmas nedeniyle bu ilerde çalanlarn yaadklar tehlike ve salk sorunlar, dolum yerinin deitirilmesiyle ortadan kalkacak. LPGli araçlarn yaklak yüzde 90nda dolum yerinin altta yer almas nedeniyle çalanlar, gaz yan, bel ve diz ars gibi tehlike ve salk sorunlaryla kar karya kalyor.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanl, araçlardaki LPG/CNG (sktrlm doal gaz) yakt sistemi tadilatnda deiiklie gitti. Buna göre, araçlarn altna konumlandrlan ve dolum yapan personelin maduriyetine yol açan dolum azlarnn, aracn farkl bölümlerinde yer almas kararlatrld. Söz konusu düzenleme 6 ay sonra yürürlüe girecek.

LPG dolum yerlerinin araç altndan kaldrlacak olmas, bu ilerde çalan ve çeitli tehlikelere maruz kalan dolum görevlileri tarafndan olumlu karland.

LPG dolum görevlisi olarak çalan Nuri ahin, LPG dolum yerinin aada olmasndan dolay çalrken zorluk çektiklerini belirtti. ahin, söz konusu araçlara dolum yaparken dizlerini yere koymak zorunda kaldklarna dikkati çekerek, bu yüzden diz ars yaadklarn söyledi.

Dolum yerlerinin aada olmasnn ayn zamanda tehlikeleri de beraberinde getirdiine iaret eden ahin, Dolum yerinin egzozun yannda olmas ate almas açsndan risk oluturuyor. Bunun yannda dolum yerinin aracn altnda ve eik olmas el yanmalarna sebep oluyor. Gaz yanc bir madde olduu için pompay takarken ele zarar veriyor. Bu yank sürekli kalyor. Dolum yeri yanda olursa bizim için daha rahat olacak. dedi.

ahin, söz konusu düzenlemenin çalma artlar ve performans açsndan daha iyi olacan vurgulad.

- Yanam yaktm

LPG dolum görevlisi Ali Haydar Doanay da yaklak 3 aydr bu ii yapmasna ramen çeitli salk sorunlar yaadn belirtti. Doanay, Eilerek çalmaktan dolay dizlerimde yara ve nasrlar olutu. Ayrca bel arlarna neden oluyor. Yamur olduunda çalmak daha da zor. Dizlik kullandmz zaman ise sürekli takl olduundan kan dolam olumsuz etkileniyor. Dolum yeri aracn yannda olursa daha rahat çalabiliriz. diye konutu.

Dolum srasnda yaadklar bir dier skntnn da gazdan kaynaklandna dikkati çeken Doanay, Aracn bazen gaz dar atmas göze zarar verebiliyor. Ben geçen gün çalrken aracn gaz atmasndan dolay yanam yaktm. Bu tür skntlarla kar karya kalabiliyoruz. ifadesini kulland.

- Lüks araç sahipleri ve kapal otoparka girmek isteyenler tercih ediyor

LPG servisi Atay Otomotivin sahibi Murat çam, araç sahiplerinin istedii üzerine dolum yerlerini araçlarn altna konumlandrdklarn söyledi. çam, Kararn bize bir külfeti bulunmuyor. Dolum giriinin alta ya da yanda olmasnn güvenlik açsndan da bir fark yok. Yaplan montaj, artlara uygun tasarlanabilir. Alttaki dolum yerinin yan tarafa alnmas bizim açmzdan bir saatlik bir i. dedi.

çam, dolum yerinin aracn altndan yukarya alnmasnn yaklak 100 liralk bir maliyeti olduunu kaydetti.

LPG kurulum ustas Sercan çetinkaya da LPG dolum azlarn genelde tampona takmak istediklerini, müterilerin ise çeitli nedenlerle alt taraf tercih ettiklerini anlatt.

Sektörde çalanlar, özellikle lüks araç sahipleriyle kapal otoparklara girilerde sknt yaamak istemeyen sürücülerin, LPG dolum yerlerinin araç altna konumlandrlmasn talep ettiklerini aktard.

Ana Sayfaya Git