Binlerce kişiye iş imkanı geliyor

Diyarbakır'da, Kralkızı ve Dicle barajlarındaki suyu dört ilçeye ulaştıracak 218 kilometrelik cazibe ana kanalının inşası yüzde 99 tamamlandı.

Haberler 14.05.2019 - 01:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda, Kralkz Dicle Projesi kapsamnda verimli tarm arazilerini suyla buluturacak 218 kilometrelik yapay nehir, tamamlanma aamasna geldi.

Tarm ve Orman Bakanl öncülüünde Güneydou Anadolu Projesi (GAP) kapsamnda Devlet Su leri (DS) Genel Müdürlüünce Diyarbakrda yürütülen projelerle, yaklak 4 milyon dekar toprak suya kavuturulacak. Bu sayede 450 bin kiiye i imkan salanacak.

DS Genel Müdürü Mevlüt Aydn, Atatürk Barajndan alnan suyu anlurfadan Mardine tayan 221 kilometrelik Mardin-Ceylanpnar ana kanalnn tamamlandn söyledi.

Diyarbakrda Kralkz ve Dicle barajlarndaki suyu Kayapnar, Ergani, çnar ve Bismil ilçelerine tayacak 218 kilometrelik cazibe ana kanalnn ise 217 kilometresinin yapldn belirten Aydn, inaatn fiziki gerçekleme orannn yüzde 99 olduunu bildirdi.

Saniyede 111 metreküp suyu iletecek isale kanalnn, yln ikinci yarsnda tamamlanacana iaret eden Aydn, sözlerini öyle sürdürdü:

Projenin büyüklüü nedeniyle sulama tesisleri, isale kanal, cazibe ve pompaj sulamalar, ksmlara ayrld. Dicle Barajndan sulama suyunu iletecek isale kanal, cazibe sulamasnn birinci ksm ile P2 ve P5 sa pompaj sulamalar tamamland. Projeyle sulanmas hedeflenen yaklak 1 milyon 150 bin dekarn yaklak 200 bin dekar sulamaya açld. 825 bin 940 dekarn ise ihaleleri yaplm durumda. Kalan 124 bin 960 dekarn ihalesi önümüzdeki dönemde yaplacak.

Aydn, verimli topraklarn suyla bulumasnn önemini vurgulayarak, Yaklak 1 milyon 150 bin dekar sulayacak, 151 bin kiiye i imkan salayacak proje, ekonomiye ylda 747 milyon lira katk sunacak. bilgisini verdi.

Cazibe sulamasnn 4 etap halinde ina edildiini belirten Aydn, unlar kaydetti:

140 bin 400 dekarn sulanmasn salayacak cazibe sulamas üçüncü ksmda yüzde 42, 154 bin 930 dekarn sulanmasn salayacak ikinci ksmda yüzde 52, 166 bin 220 dekarn sulanmasn salayacak dördüncü ksmda ise yüzde 46 fiziki gerçekleme salanmtr. 124 bin 700 dekar alan sulayacak P4 pompaj sulamas, 239 bin 690 dekar sulayacak P3 pompaj sulamas ve P3 pompaj sulamas iletim kanal, pompa istasyonuna ait ihaleler de yaplm durumda.

çFTçNN HAYAL GERçEK OLUYOR

çnar ilçesinde çiftçilik de yapan Altunakar Mahallesi Muhtar Kutbettin Altunakar, 28 bin dekar tarm alanna sahip mahallede 200ü akn üreticinin arpa, buday, mercimek ve pamuk üretimi yaptn söyledi.

Sulu tarm yaplmayan arazilerde verimin çok düük olduunu dile getiren Altunakar, baz üreticilerin kendi imkanlaryla açt kuyulardan elektrik enerjisiyle çkard suyla ürünlerini suladn belirtti.

Altunakar, bu amaçla kullanlan elektrik enerjisinin maliyetinin yüksek olduuna iaret ederek, Projenin gerçeklemesiyle bu maliyetten kurtulacaz. Bu proje sayesinde Kayapnar, Ergani, çnar ve Bismilde çiftçinin hayali gerçek oluyor. diye konutu.

Tarm arazilerinin suya kavuacak olmasndan sevinç duyduklarn anlatan Altunakar, unlar kaydetti:

Suya kavuacak arazilerde her türlü sebzeyi yetitirebileceiz. Sulamayla ürün veriminde 5 kat art olacak. Kendi arazimde kuru tarmda dönümde 100 kilogram buday alrken, sulama yaptm zaman 600 kilogram ürün aldm oldu. Proje sayesinde yörede arazi fiyat da yükseldi. Projeyi gerçekletiren DS yetkililerine teekkür ediyoruz.

Ana Sayfaya Git