Binlerce kişiyi kapsıyor...

Binlerce kişiyi ilgilendiren destek. Elektrik ve su ücretinde indirime, ücretsiz ulaşım, kamuda istihdam, faizsiz kerdi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk gaziler yapılan yardımları açıkladı. Bakan Selçuk, “Sunduğumuz imkanlarla gazilerimizi desteklemeye devam ediyoruz” dedi.

Haberler 19.09.2020 - 00:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnca gazilere salanan destekleri Aile çalma ve Sosyal Hizmetler Bakan Zehra Zümrüt Selçuk açklad. AK Parti hükümetleri döneminde gazilere birçok konuda imkan sunulduunu vurgulayan Bakan Selçuk, Gazilerimiz, istihdam, faizsiz konut kredisi, elektrik ve su ücretlerinde indirim, bakm destei, ücretsiz seyahat kart, eitim-öretim yardm imkanlarndan yararlanabiliyor. Ayrca, tüm gazilerimiz il müdürlüklerimiz personeli araclyla ikamet adreslerinde ziyaret ediliyor ve taleplerine göre psikososyal destek salanyor. Gazilerimizin bu vatan için yaptklar fedakarlklara minnettarz. Sunduumuz imkanlarla gazilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle kahraman gazilerimize minnet ve saygmz bir kez daha ifade ediyoruz. dedi. Bakanlk tarafndan gazilere salanan imkanlar öyle:

KAMUDA STHDAM VE GELR DESTEKLER

2013 ylna kadar sadece terör gazilerine istihdam hakk salanrken, yaplan düzenlemeyle tüm gazilere kamuda istihdam imkan saland. Bu kapsamda gazi veya bir gazi yakn kamuda istihdam ediliyor. Hak sahiplerinin atama teklifleri yaplrken atanmay istedikleri ilk il tercihleri ile örenim durumlar dikkate alnyor. stihdam imkann kendisi kullanan tüm gaziler eitim durumuna baklmakszn memur unvanl kadrolara atanyor. 2002ye kadar 6.315, 2002den bu yana 44.176 ehit yakn, gazi veya gazi yakn istihdam imkanndan yararland.Böylece kamuda istihdam edilen gazilere, en düük memur maa olan 4 bin 188 TLden az olmamak üzere düzenli gelirinin bulunmas imkan getirildi.

15 Temmuzda malul olmu yüzde 60 ve üzeri i gücü kayb raporu bulunanlara maluliyet ayl baland.Bakasnn yardm ve destei olmadan yaayamayacak derecede ar malul gazilere salanan bakm destei asgari ücretin net tutarnn iki katna çkarld. Bu kapsamda gazilere 2020 yl için 4.208 TL ödeme yaplyor. Vazife ve harp malullerinin kendilerine ya da hak sahiplerine mevcut hizmet süreleri üzerinden emeklilik ikramiyesi ödeniyor. Terörle mücadeleden dolay malul hale gelen gazilere 30 yl hizmet yapm gibi ve görev aylklar üzerinden emekli ikramiyesi veriliyor.

BARINMA DESTE

Gaziler, bir konut ile snrl olmak üzere faizsiz konut kredisinden yararlanabiliyor. Gazilere 2020 yl için 154 bin TL faizsiz konut kredisi veriliyor.Gazilere, engel oranlar esas alnarak gelir vergisi indirimi uygulanyor. Gazilere evde kullanlan elektrik ücretinde yüzde 40, su ücretinde yüzde 50 indirim yaplyor. Su ve elektrik ücretlerinde indirimden yararlanamayan gazilerin tamam bu indirimden yararlanma imkanna kavutu.Memur ve içi sendikalarnn gazilere ayni ve nakdi yardmda bulunabilmelerinin önü açld.

ETM-ÖRETM YARDIMI

Örenim görmekte olan malul gazilerin eitim-öretim yardmndan faydalanmalar saland.

Belirlenen katsaylar çerçevesinde gazilerin örenim görmekte olan ve özel eitim okullarna devam eden çocuklarna, MEB ve YÖK kaytlar dorultusunda bavuru aranmadan eitim-öretim yardm yaplyor. Bu kapsamda 2020-2021 dönemi itibariyle, ilköretim için 2.317, ortaöretim için 3.475, yükseköretim için 4.634 TL eitim-öretim yardm ödeniyor.

Kredi Yurtlar Kurumunun verdii yüksekörenim bursundan öncelikli olarak yararlanma imkan tannd. Üniversitelerde açk öretim ve ikinci öretimde katk pay/öretim ücreti muafiyeti saland.Özel öretim kurumlarnn yüzde 3lük kontenjan dahilinde ücretsiz eitimden yararlanabiliyor.

SALIK

Gazilerin salk hizmetlerine öncelikli olarak erimeleri salanyor. SGK Salk Uygulama Tebliinde belirtilen ortez, protez ve dier iyiletirici araç gereçleri karlanyor.Hastanelerde tedavileri srasnda gazilere maddi destek salanyor.

Gaziler ve bakmakla yükümlü olduklar kiiler için salk hizmetlerinde katlm pay muafiyeti bulunuyor.Gaziler psikososyal destek hizmetinden de yararlanabiliyor. Son iki ylda (Eylül 2018-Eylül 2020) toplam 59.039 gaziye il müdürlükleri personeli araclyla ikamet adreslerinde ziyaretlerde bulunuldu. Bu kapsamda sahadaki sorunlar yerinde tespit edilerek ihtiyaç sahiplerinin talepleri deerlendirildi ve psikososyal destek saland.

ULAIM

Gazilerin kendileri, eleri, evli olmayan ve 25 yan doldurmam çocuklar ile anne babalarnn ücretsiz seyahat imkan bulunuyor. Bu kapsamda 156.540 gazi ve gazi yaknna ücretsiz seyahat kart verildi.Engellilik oran yüzde 90n üzerinde olan ve özel donanml araç kullanmas gereken gazilere ÖTV muafiyeti getirildi.Yüzde 90 ve üzeri engeli bulunan gaziler için Motorlu Tat Vergisi muafiyet tannd.

Ana Sayfaya Git