Bir aylık fatura bedavaya gelir

Aylık elektrik faturası 82 lira ve üzerindeki kullanıcılara tedarikçilerini seçme hakkı getirilmesinin ardından birbiri ardına indirim mesajı ve maili gönderilen tüketicilere, hizmet alınacak elektrik dağıtım şirketine karar verirken faturadaki TL tutarından ziyade enerji tüketim miktarını dikkate almaları önerildi.

Haberler 23.01.2017 - 08:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Elektrik faturas aylk 82 lira ve üzerinde gelen kullanclara tedarikçilerini seçme hakk getirilmesinin ardndan tüketicilere, hizmet alnacak elektrik datm irketine karar verirken faturadaki TL tutarndan ziyade enerji tüketim miktarn dikkate almalar önerildi.

Enerji Piyasas Düzenleme Kurumunun (EPDK) elektrikte serbest tüketici limitini yllk 2 bin 400 kilovatsaate düürmesiyle serbest tüketici says 8,4 milyona yükseldi.

Elektrikte tüketici limitinin düürülmesiyle aylk faturas 82 lira ve üzerindeki kullanclar, elektrik tedarikçilerini seçme hakk elde etti. Böylece Bursada yaayan bir vatandan, Konyadaki bir elektrik irketinin abonesi olarak hizmet alabilmesine imkan tannd.

Yeni ylla birlikte tüketicilerin bu hakka kavumasnn ardndan elektrik irketleri, abone saysn artrmak için SMS ve mail yoluyla vatandalara indirim tarifeleriyle ilgili bilgiler gönderiyor.

BR AYLIK FATURA BEDAVAYA GELEBL

Tüketici Bavuru Merkezi Onursal Bakan Aydn Aaolu, tüketicilerin aylk elektrik harcamalarn deerlendirirken faturadaki TL tutarndan ziyade faturaya yansyan enerji tüketim miktarn dikkate almalar gerektiini söyledi.

Mesken abonelerinin geçen yl aylk 300 kilovatsaat üzerinde elektrik tüketmeleri halinde diledii datm irketini seçebildiini hatrlatan Aaolu, 2017 bandan itibaren aylk 200 kilovatsaat üzeri harcama yapan aboneler serbest tüketici statüsünde saylyor. Bu abonelerin EPDK tarafndan lisansl yaklak 200ün üzerindeki özel elektrik datm irketinden de hizmet alma hakk bulunuyor. dedi.

Aaolu, bugünkü fiyatlardan hesaplandnda faturas aylk 82 liray aan abonelerin serbest tüketici sayldn vurgulayarak, Bu noktada tüketici çok dikkatli olmaldr. Lisansl güvenilir bir datm irketiyle sözleme yapmaldr. Tüketici, sözleme maddelerini ise kendilerine sunulduu hak çerçevesinde bir gün önceden detayl olarak inceleyerek imzalamaldr. Taahhüt içeren sözlemelerde Tüketici Kanununun 52. maddesi 4. fkras uyarnca 1 yldan uzun süre için anlama yaplmamaldr. açklamasnda bulundu.

- Bir aylk fatura bedavaya gelebilir

Serbest tüketicilerin kendi firmalarna abone olmalar konusunda özel datm irketlerinin çeitli kampanya ve reklam çalmalar yaptna deinen Aaolu, unlar kaydetti:

Geçen yl, elektrik faturasnda bulunan kayp kaçak bedeli, perakende sat bedeli ve iletim bedeli kalemleri datm bedeli kalemi altnda toplanmtr. Datm irketlerince datm bedeli altnda tahsil edilen tutar da elektrik tüketim bedelinin neredeyse yarsn olumaktadr. te rekabet için abone kapma yarndaki lisans sahibi irketler bu tutardan fedakarlk yaparak tüketicilere daha avantajl fiyat sunabilmektedirler. Seçimini bilinçli ve akllca gerçekletirebilen tüketicilerin elektrik faturalarnda yüzde 8e varan indirim gerçeklemesi mümkündür. Bu da ylda bir aylk faturann neredeyse bedavaya gelmesi demektir.

- Son birim fiyata bakarak hareket edin

Aaolu, baz irketlerin birim fiyat yükseltip onun üzerinden yüksek indirimler yapyormu gibi gösterebildiini belirterek, Elektrikte yüzde olarak belirtilen indirimlerden çok indirimle oluacak son birim fiyata bakarak tedarikçinin seçilmesi gerekiyor. Mevcut irketten alnan hizmet karlnda ödenen bedelin daha üzerinde elektrik faturasyla karlamamak için tedarikçi seçerken yüzdelik indirimlere hemen kanmamal, iyi aratrma yaplmal. dedi.

Ana Sayfaya Git