Bir yılda 4 milyar 380 milyon ekmek çöpe gidiyor

TÜRKİYE Ekmek Üreticileri Federasyonu tarafından sağlanan 2017 yılı verilerine göre Türkiye’de bir yıl içinde 4 milyar 380 milyon ekmek çöpe atıldı. Bu rakam günde 12 milyon ekmek israfı anlamına geliyor.

Haberler 15.07.2018 - 09:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Federasyona göre, saylar 12 bini bulan ruhsatsz frnlarla birlikte günlük yaklak 120 milyon ekmek üretiliyor. Veriler bir araya getirildiinde, Türkiyede günlük üretilen her 100 ekmekten 10unu, çeitli nedenlerle israf edilerek çöpe atlyor. Bu israfn Türkiye ekonomisine olan maliyeti ise ylda 1.5 milyar dolar civarnda. Toprak Mahsülleri Ofisinin 2013 Ekmek sraf aratrmasna göre ise Türkiyede günde 90,9 milyon, ylda ise 33,2 milyar ekmek üretiliyor. Tüketim ise günde 86 milyon, ylda 31,4 milyon adette kalyor. Üretim ve tüketim arasndaki fark ise israf rakamlarn veriyor. Genele bakldnda ise ortalamada her 100 ekmekten 5.4ü israf ediliyor.

Toprak Mahsülleri Ofisi aratrmasna göre israfn gerçekletii noktalara bakldnda, günlük 5 milyona yakn ekmek israfnn 3 milyonu frnlarda, 1.5 milyonu evde, 0.5 milyonu ise yemekhane, lokanta ve otel gibi toplu tüketim alanlarnda gerçekleiyor.

ÜRETM HTYAç VE TALEB AIYOR

Saylara bakldnda ekmek israfnn Türkiye için kanayan bir yara olduunu ifade eden Türkiye Gda ve çecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Genel Sekreteri lknur Menlik, Frnclar belli bir sayda ekmei çkarmak için çaltndan, satamadklar ekmekler israf oluyor. Bunu bir tür frn fazlal olarak yorumlamak da mümkün. Ekmek üretimi ihtiyaç ve talebi fazlasyla ayor. Frnc tarafnda yaanan israf maliyetlerin artmasna ve krlln dümesine neden oluyor dedi.

TÜRK EKONOMSN OLUMSUZ ETKLYOR

Tüketicilerin yiyebileceinden fazla ekmek alarak, bayat ekmek yerine tazesini tercih ederek israfa katkda bulunduuna dikkat çeken lknur Menlik, Öte yandan restoran ve otel gibi toplu tüketim alanlarndan gelen israf da göz ard etmemek gerekiyor. Tüm bu israf tablosunun geneline bakldnda, hem üretici hem de tüketici tarafnda çözülmesi gereken ve ülke ekonomisine ciddi boyutta zarar olan bir sorunla kar karya olduumuz anlalyor diye konutu.

Ana Sayfaya Git