"Bireysel emeklilikte birikim 79-80 milyar liraya ulaştı"

Hazine Müsteşar Yardımcısı Ahmet Genç, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 79-80 milyar liraya varan bir birikim olduğunu söyledi.

Haberler 21.02.2018 - 09:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genç, Emeklilik Gözetim Merkezi tarafndan stanbul Üniversitesinde düzenlenen Emekliliimiz çin buluuyoruz, Türkiye BESleniyor balkl etkinlikte yapt konumada, üç farkl sistemi olan emekliliin birincisinin ve ikincisinin kamu ve i yeri bazl olduunu, üçüncüsünün gönüllülük esasna dayandn anmsatt.

SSK, Bakur ve Emekli Sand gibi isimlerle belirtilen birinci ayaktaki sistemin yllardan beri devam ettiini hatrlatan Genç, burada bir sknt olmadn aktard.

Genç, ancak bu kimselerin emeklilik döneminde gelir aç olduunu, emekli maa alan insanlarn büyük çounluunun istedikleri hayat standardn yaamak için istedikleri ücreti alamadn savundu.

Bu nedenle ikinci ayakta olan i yeri bazl emeklilik sisteminin devreye girdiini kaydeden Genç, otomatik BESin i yeri bazl sisteme girdiini söyledi.

Genç, gönülülük esasna dayanan emeklilik sisteminin en son devreye girdiini belirterek, Bireysel emeklilik sisteminde 79-80 milyar liraya varan bir birikim var. Bireysel emeklilikte hedef, geni kitlelerin emeklilik döneminde ortaya çkabilecek gelir açn gençliklerinde yapacaklar tasarrufla bir nebze de olsa kapatmak. Bu paralar sizin paranz ve sizin adnza birikiyor. Bu hiçbir zaman devletin bütçesine gitmiyor. Böyle bir yanl anlalma var. Sadece bu paranz emeklilik irketleri yönetiyor. Burada sigorta irketlerinin küçük bir kesintisi var. Bu kesinti otomatik katlmda çok düük. diye konutu.

- ki aydan sonra sistemden çkmann önünde engel yok

Ahmet Genç, otomatik BESte, iki ayda caylabiliyor, sonra sistemden çklamyor eklinde yanl bir alg olduunu belirterek, bunun doru olmadn, çk için bir engel bulunmadn söyledi.

Genç, O süreyi 3 katna kadar çkarmak için Bakanlar Kurulundan yetki alnyor. Kanun maddesi birkaç gün önce Plan Bütçe Komisyonundan geçti. Genel Kuruldan da geçerse kanunlam olacak. Onun ötesinde genel yetkiler alnyor. Operasyonel baz konularla ilgili. Yani hak edilmeyen paralarn geri alnmas veya ödemelerle alakal birtakm hususlarla ilgili yetki alyoruz. açklamasnda bulundu.

- Öncelikle herkesi otomatik BESe dahil etmeliyiz

Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Uur Erkan ise Hazine Müstear Yardmcs Gençin söyledii gibi insanlarn, Cayma süresini kaçrrsam bir daha buradan çkamyorum eklinde düündüünü ve bir an önce sistemden çkmak için bavuru yaptn söyledi.

Bu konunun yanl anlaldn dile getiren Erkan, bu iki ayn uzatlmasnn kiilerin sistemde daha çok kalmasn salayabileceini anlatt.

Erkan, otomatik BESe çalanlarn etap etap dahil edildiini, bu yln banda 50-99 çalana sahip i yerlerinin sisteme girdiini anmsatarak, 1 Temmuzda 10-49 arasnda çalana sahip olanlarn sisteme dahil edileceini anlatt.

Otomatik katlmla ilgili deiikliklere deinen Erkan, Öncelikle herkesi sisteme bir dahil edelim. Sonrasnda çkanlar hep beraber bir daha dahil etmeyi deneyelim. dedi.

Ana Sayfaya Git