Bireysel krediye sigorta!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), bireysel kredilerle bağlantılı sigortalar uygulama esasları yönetmeliğinde değişiklik yaptı.

Haberler 30.12.2021 - 09:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

SEDDKnn Bireysel Kredilerle Balantl Sigortalar Uygulama Esaslar Yönetmeliinde Deiiklik Yaplmasna Dair Yönetmeliki Resmi Gazetenin bugünkü saysnda yaymland.

Buna göre, Yönetmeliin 4. maddesinin birinci fkrasnn (a) bendinde yer alan tutarndan birinci derecede alacakl ibaresi tutar üzerinde öncelikli hak sahibi olarak deitirilirken, Yönetmeliin 4üncü maddesinin birinci fkrasna Zorunlu sigorta, Kalc veri saklaycs ve Kurumu tanmlayan bentler eklendi.

Yönetmeliin ilgili fkralarnda yer alan Müstearlkça ibaresi Kurumca, bilgi formunun ibaresi bilgilendirme metninin, elektronik ortamda veya ilgilinin bilgi formuna eriimini mümkün klan benzeri araçlarla ibaresi kalc veri saklaycs araclyla veya görümenin manyetik veya dijital ortamda kayt altna alnmas kaydyla çar merkezi veya telefon araclyla, Müstearlkça tespit edilir ibaresi ile yaplacak dier bilgilendirmelerin içerii Kurumca belirlenir, Müstearlk ibaresi Kurum olarak ve bilgi formu ibareleri bilgilendirme metni olarak deitirildi.

Deiiklikle, kredi kuruluunun arac olduu kredi balantl sigortalarda, Sigorta Sözlemelerinde Bilgilendirmeye likin Yönetmelik kapsamnda düzenlenen bilgilendirme metinleri verilmeyecei ve kredi kuruluunun arac olmad poliçelerde Sigorta Sözlemelerinde Bilgilendirmeye likin Yönetmelik kapsamnda ilem tesis edilecei belirlendi.

Ayrca, sigorta sözlemesinin akdi sonrasnda; kredi kuruluu tarafndan kredi kullanan kiiye ilgili sigorta sözlemesine ilikin mevzuattan kaynakl haklar konusunda poliçenin yürürlüe girmesiyle e zamanl olarak ksa mesaj veya SEDDK tarafndan belirlenecek iletiim araçlar ile bilgi verilecek. Bu fkra uyarnca yaplacak bilgilendirmelerin usul ve esaslarn ise SEDDK belirleyecek.

Söz konusu yönetmeliin 8. maddesinin üçüncü fkrasnda yer alan elektronik ortamda veya ilgilinin eriimini mümkün klan benzeri araçlarla ibaresi kalc veri saklaycs aracl ile olarak deitirilirken, yönetmeliin 11inci maddesinin bal Poliçe ibraz, prim hesab ve iadesi olarak belirlendi.

Yaplan deiiklikle, kredi kullanan ihtiyac, kredi tutar ve süresiyle uyumlu ve dain-i mürtehini kredi kuruluu olan baka bir sigorta poliçesini, mevcut poliçenin veya katlm sertifikasnn balangç tarihinden itibaren 1 ay içinde kredi kuruluuna ibraz etmesi durumunda; mevcut poliçe veya katlm sertifikas, balangç tarihinden itibaren iptal edilecek ve ödenen primler ibraz tarihinden itibaren 5 i günü içinde kesintisiz olarak iade edilecek.

Ayn koullarn salanmas kaydyla sonraki tarihlerde yaplacak iptal taleplerinde gün esas üzerinden prim iadesi yaplarak veya ayrlma deeri ödenerek poliçe sonlandrlrken, ödemeler ayn süre içinde yaplacak.

KRED KULLANANIN AçIK TALEB OLMAKSIZIN KRED LE LGL SGORTA YAPTIRILAMAYACAK

Yönetmelikte yaplan deiikliklere göre, kredi kullanann yazl veya kalc veri saklaycs araclyla açk talebi olmakszn kredi ile ilgili sigorta yaptrlamazken, kredi kullanann sigorta irketini seçme hakk snrlandrlamayacak.

Krediyle balantl sigortalarda; kredi kullanann sigorta yaptrmak istemesi halinde, istedii sigorta irketinden salad, kredi tutar ve süresiyle uyumlu ve dain-i mürtehini kredi kuruluu olan sigorta poliçesi kredi kuruluu tarafndan kabul edilmek zorunda olacak. Sigorta sözlemesine veya kredi sözlemesine sigortann belirli bir sigorta irketine yaptrlmasna ilikin konan her türlü art hükümsüz olacak.

Salk beyan alnmas durumunda, sigorta irketi tarafndan poliçe vadesinden balamak üzere 1 ay içinde kredi kullanann salk durumuna ilikin olarak ön inceleme yaplabilecek. Bu fkrada belirtilen süre zarfnda, salk durumuna ilikin ön inceleme yaplmamas veya 6102 sayl Kanunun beyan yükümlüüne ilikin hükümleri dorultusunda sözlemeden caylmamas durumunda, sigorta irketi sözlemenin yaplmas srasndaki beyan yükümlülüünün kastl bir ekilde ihlal edildiini ileri süremeyecek. Bu madde kapsamnda yaplacak incelemeye ilikin usul ve esaslar SEDDKca belirlenecek.

Salk verisine ulalamamas durumunda, salk durumu hakknda ön inceleme yaplamayacandan, sigorta irketinin ön inceleme kapsamndaki sorumluluu domayacak. Kredi kullanan, sigorta sözlemesini sona erdirmek için sözlemenin tesis edilmesini salayan yöntemden daha ar koullar içeren bir yöntem kullanmak zorunda braklamayacak.

HAKLARIN KULLANIMI BALII DETRLD

Yönetmeliin, Haklarn kullanm balnda ise u deiiklikler yapld:

Dain-i mürtehin bulunan sigorta poliçelerine yönelik; cayma ve itira talepleri dain-i mürtehinin her defasnda, tercihine göre yazl olarak veya kalc veri saklaycs vastas ile bilgilendirildii günü izleyen beinci i gününün sonunda sonuç dourur. Birinci fkraya ilikin ilemlerde bu Yönetmeliin 11inci maddesi, 6102 sayl Kanunun ilgili maddeleri ve zorunlu sigortalarn sonlandrlmasna ilikin hükümler ile sigortaclk mevzuatnda yer alan özel düzenlemeler sakldr. Bu düzenlemelerde hüküm bulunmayan hallerde 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayl Türk Medeni Kanununun ilgili hükümleri dikkate alnr. Bu maddenin uygulanmasna ilikin usul ve esaslar kurumca belirlenir.

Söz konusu yönetmeliin, 2. maddesi ile deitirilen 7. maddenin yedinci fkras ve 5. maddesi ile eklenen 13. maddenin üçüncü ve dördüncü fkralar 1 Nisan 2022de, dier hükümleri ise 1 Ocak 2022de yürürlüe girecek.

Yönetmelik hükümlerini Sigortaclk ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Bakan yürütüyor.

Ana Sayfaya Git