BİSAM: Asgari ücretli enflasyon karşısında yüzde 4.5 yoksullaştı

Birleşik Metal İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi (BİSAM) tarafından hazırlanan Enflasyon ve Hayat Pahalılığı raporu asgari ücretin vergi dilimi ve enflasyon nedeniyle yaşadığı alım gücü kaybını ortaya koydu

Haberler 05.12.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kasm 2017 Dönem Raporunda, asgari ücretin geçtiimiz yl aralk aynda yaplan yüzde 7.9luk artla AG (Asgari Geçim ndirimi) dahil bin 404 lira seviyesine ulat hatrlatlarak, vergi dilimi nedeniyle içilerin eline eylül ayndan bu yanan 75.5 lira daha az geçtiine dikkat çekildi. Buna göre asgari ücretlinin eline son üç aydr AG dahil bin 346 lira geçiyor. Torba yasa ile aradaki kayp içilere geri ödenecek. Ancak asgari ücretlinin kayb vergi diliminden kaynaklanan kaypla snrl deil.

TÜK tarafndan Kasm 2017 için enflasyon (TÜFE) oran yüzde 13 olarak gerçekleti. Buna göre asgari ücret vergi kayb dahil enflasyon karsnda alm gücünü yüzde 9.6 seviyesinde kaybetti. Vergi diliminden kaynakl olarak yaanan kayp telafi edilse bile asgari ücretlinin enflasyon karsnda alm gücü kayb yüzde 4.6 seviyesine ulat. Gda enflasyonu karsnda kayp ise vergi dilimi nedeniyle yaanan gelir kayb dikkate alnrsa yüzde 11.8e ulat. Vergi dilimi kayb telafi edilse bile asgari ücretlinin alm kayb yüzde 6.8 olacak.

ASGAR ÜCRETL ENFLASYONA KARI YOKSULLATI

Buna göre asgari ücretli gerçek ücretli ile Aralk 2016 tarihinde 10 kilograma doldurduu gda sepetini, Aralk 2017 tarihinde dokuz kilogram ile bir kilogram eksik doldurabiliyor.

Asgari ücretlinin alm gücü, enflasyon karsnda, sebzede yüzde 14, süt, peynir ve yumurta grubunda yüzde 13, meyvelerde yüzde 12, yalarda yüzde sekiz azald. Bu kayp vergi dilimindeki azalla beraber, sebzede yüzde 18, süt, peynir ve yumurta grubunda yüzde 17, meyvede yüzde 17 olarak hissedildi.

Asgari ücretli geçtiimiz yln ayn ayna göre alm gücünü enflasyon karsnda (vergi dilimi kayb dahil) ette yüzde 5.9, balkta yüzde 18.9, kirada 6.6 orannda kaybetti.

BSAM, TÜK Tüketim Harcamalar statistikleri ve TÜK Tüketici Fiyat Endeksi Harcama Gruplarna Göre Endeks Sonuçlarn kullanarak farkl gelir gruplar için enflasyon hesaplamas yapyor.

Bu hesaplamaya göre enflasyon çeitli gelir ve tüketim gruplar için farkl sonuçlar yaratyor. Buna göre;

Kasm 2003-Kasm 2017 dönemleri arasnda genel TÜFE yüzde 214 art gösterirken bu oran düzenli ücretlilerde yüzde 233,

Yevmiyeli çalanlar için yüzde 246,

Emekli ayl ile geçinenlerde yüzde 238,

Nüfusun en yoksul yüzde 20lik kesiminde yüzde 241 oldu. En zengin yüzde 20lik dilim için ise enflasyon yüzde 229 olarak gerçekleti. Buna göre enflasyon hesaplamas yoksulu daha da yoksullatrd.

BSAM tarafndan Kasm 2003-Kasm 2017 dönemlerine göre gizli yoksullama oranlar da hesapland. Gizli yoksullama genel enflasyon rakamlar ile farkl gelir gruplarnn enflasyonlarnn arasndaki farktan kaynaklanan ve kaytlara yansmayan yoksullama düzeyini ortaya koyuyor.

YOKSULLAMA ORANI YÜKSELYOR

Buna göre son 14 yllk dönemde (Kasm 2003-Kasm 2017) gizli yoksullamay en youn olarak yaayanlar, iteki duruma göre yüzde 10.2 ile Yevmiyeliler, meslee göre yüzde 8.8 ile Nitelik gerektirmeyen ilerde çalanlar, temel gelir kaynana göre yüzde 9.4 ile Dier Transferlerle Geçinenler oldu. Enflasyon nedeniyle yaanan gizli yoksullama, en yoksul yüzde 20 için yüzde 8.7 seviyesinde gerçekleti. Buna karn en zengin yüzde 20 için gizli yoksullama yüzde 4.8 oldu.

Aratrma sonuçlarn deerlendiren Birleik Metal Sendikas Genel Yönetim Kurulu, asgari ücretin hem vergi dilimi hem de yüksek enflasyon oranlar karsnda hzl bir alm gücü kayb yaadna dikkat çekerek, kamu kaynaklarnn sermaye çevreleri için seferber edildii bir dönemde, asgari ücretin bask altna alnmasnn kabul edilemez olduunu ifade etti. Türkiyenin kaynaklarnn üretmeyen, buna karn halkn ve emekçilerin ürettii deerleri yamalayan kesimlere aktarldnn ifade edildii açklamada, Asgari ücretliden fedakrlk isteniyor. çiler için bçak kemie dayand. Türkiyenin fedakarla deil, Türkiyenin kaynaklarn yamalayanlar için hesap sormaya ihtiyac var. Asgari ücretlinin kazanlm haklarn vergi dilimi ile elinden alanlar, enflasyon kaybn da görmezden geliyor. Vergi dilimi kayb yetmez, enflasyon kayplar da giderilmelidir. Asgari ücretin enflasyondan kaynakl kayb, vergi diliminden kaynakl borcundan yüksektir. Enflasyon karsnda ücreti ay ay mum gibi eriyen asgari ücretlinin kayb da hem nakden, hem de ek zamla karlanmaldr. Asgari ücret insanca yaanacak bir ücret düzeyine çkarlmaldr. denildi.

Ana Sayfaya Git