Bismil Belediyesi'nden 'toprak reformu' gibi uygulama

Diyarbakır'ın Bismil İlçe Belediyesi, 15 yardıma muhtaç aileye toplam 120 dönüm arazi vererek, yaklaşık 110 kişi için yeni geçim kaynağı oluşturdu.

Haberler 29.07.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrn Bismil lçe Belediyesi, aralarnda bir ehit ailesinin de bulunduu toplam 15 yardma muhtaç aileye toplam 120 dönüm arazi vererek, yaklak 110 kii için yeni geçim kayna oluturdu. Topran sürülmesi, ekimi de lçe Tarm Müdürlüünün kontrolünde yaplan sebze ekili arazilerde, yaklak 4 ay sonra ilk hasat yapld.

Bismil Kaymakam ve Belediyesi Bakanvekili Turgay Gülenç, ilçedeki yoksul ve ehit ailesine imkan salamak için Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakf ile ortaklaa yaplan projeyle, vatandalar için arazi kiralayarak, geçim kayna oluturdu. Proje kapsamnda 15 aile için ortalama 8-10ar dönüm arazi kiralanp, buralarda yetitirilecek domotes, biber, patlcan, bamya, salatalk, karpuz ve kavun gibi ürünlerin gübre, sulama, fide gibi bir çok imkan saland. 80 bin lira maliyeti olan projeden yararlanacak aileler, 4 aylk bir sürede yaklak 40 bin lira gelir elde edecek.

Devletin imknlar, halkn gücüyle bulutu

Belediye Bakanvekili Turgay Gülenç, proje kapsamnda deiik yerlerde toplam 120 dönüm arazi kiraladklarn belirterek, devletin imkanlaryla vatandaa gelir kayna oluturduklarn söyledi. Bakanvekili Gülenç, unlar söyledi:

lçemizde fakirlik büyük bir sorun. Bu sorunu çözmek amacyla Sosyal Yardmlama Vakf ve Bismil Belediyesi, bir proje gerçekletirme konusunda harekete geçtik. Bismilin verimli topran, insan gücünü kullanp, devlet imknyla bir araya getirerek, vakfmza yardm için bavuran vatandalarmz için bu projeyi hayata geçirdik. Bu proje kapsamnda 15 muhtaç aileye 6-10 dönüm dolaynda bahçe alanlar tesis ettik. Bu bahçelerin kiralarn biz karladk. Bununla beraber topran ilenmesi, fideler, gübre, çapa ve dier tüm giderleri biz üstlendik. Bahçelerde toplanan ürünlerin gelirleri ailelerimize kalacak. 120 dönümlük bir alan proje kapsamnda ailelerimize tahsis ettik. u an burada bulunduum tarla hayrsever vatandamza ait. Bu tarlay ehit ailemize tahsis ettiimiz için hayrsever vatandamz kira talebinde bulunmad. Ancak dier tarlalarn kira giderlerini biz karladk. Projede 80 bin lira giderimiz oldu. Projeden faydalanacak ailelerimiz yaklak 40 bin lira gelir elde edecek.

Önümüzdeki yl 50 aileye imkan salayacaz

Projenin önümüzdeki yl da devam edeceini anlatan Bakanvekili Gülenç, gelecek yl 50 aileyi projeden yararlandracaklarn söyledi. Ürünler için pazar imkan da oluturduklarn kaydeden Gülenç, Önümüzdeki yl hem kiralama yapacaz, hem de Büyükehir Belediyemize ait 200 dönümlük arazi var. Ayn zamanda hazineye ait de 200 dönümlük baka bir arazi var. Bu arazilerimizi bu proje kapsamnda kullanacaz. Yine ayn sistemle önümzdeki yl 50 aileye ulamay hedefliyoruz. Dou ve Güneydouda büyük bir isizlik var. Bölgemizde kaynaklar çok, topramz bereketlidir, suyumuz, güneimiz var. Bunlar deerlendiimiz taktirde isizlie de çözüm bulabiliriz. Bu projemiz de bu anlamda çok deerlidir. Üreticilerimiz ürünlerini elde ettikten sonra, bu ürünleri vatandamza pazar imkan da sunuyoruz. Belediyemiz ve Sosyal Yardmlama Vakf ile ortaklaa bu yl a evini kurduk. Bu a evinde her gün 300 kiiye 2 öün yemek datyoruz. Buradaki ürünleri vatandalarmz satamama durumu olursa ürünleri biz satn alacaz diye konutu.

Mardinin Nusaybin lçesinde 2016 ylnda terör operasyonunda ehit olan Jandarma Uzman çavu brahim Akdemirin babas Mehmet Akdemirin de proje kapsamnda 15 dönümlük araziden faydalandn anlatan Bakanvekili Gülen, ehitlerimizin yaknlar, ehitlerimizin kutsal emanetleridir. ehitlerimizin ailelerine ne yaparsak yetersizdir. Vicdanen kendimizi rahat etmemiz için, uyguladmz projede Türkmenhac Köyündeki ehit ailesini de faydalandrdk. Yaptmz çalma sosyal devletin bir gereidir. Vatandamzn gözündeki devlet bize bakyor n gördükçe çok mutlu oluyoruz. ehidimizin babas Mehmet Amca, burada elde ettii geliri de ehidi çocuu olan torunlarnn eitimine kullanacak diye konutu.

ehit babas Mehmet Akdemir ise, kendisine yaplan desteklerden dolay yetkililere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git