Bitcoin alım satımı yapanlar dikkat!

Türkiye’de kripto varlık platformları üzerinden elektronik işlem dışındaki yöntemler de rağbet görüyor. ATM ve bürodan kripto alım satımı yapılabiliyor. Türkiye’de 10 kripto ATM’si bulunuyor. Merkez Bankası'ndan konuyla ilgili flaş bir hamle geldi.

Haberler 07.06.2021 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Bankasnn, TBMM Dijital Mecralar Komisyonuna sunduu, Kripto Varlklar Raporunda, Türkiyede kripto para edinimi, kullanm ve satna ilikin ilginç tespitler yer ald.

Yerli ve yabanc 40 kripto varlk sat platformu dnda, ATMler ve kripto para bürolarndan da alm-satm yaplabildii belirtilen raporda, Türkiyede dokuzu stanbul, biri zmirde olmak üzere toplam 10 kripto varlk ATMsi bulunduu, bunlarn bankalar tarafndan deil çeitli üçüncü taraf irketler tarafndan iletildii kaydedildi.

Raporda, ATMlerde yaplan ilemlerin 6493 sayl Ödeme ve Menkul Kymet Mutabakat Sistemleri ve Elektronik Para Kurulular Hakknda Kanun kapsamnda deerlendirilmesi için inceleme balatld açkland.

Raporun, Türkiyede Kripto Varlklarn Edinimi, Kullanm ve Sat balkl bölümünde, ülkemizdeki kripto varlk hareketlilii mercek altna alnd.

Türkiye kökenli ve küresel kripto varlk alm satm yapan 40 civarndaki platformdan, TL ile ilem yaplabildii dile getirilen raporda, Türkiye kökenli platformlarda 6 Mays itibaryla 28 milyar TL ilem hacmi gerçekletii, küresel platformlarn verilerine ulalamad için ilem hacminin bu rakamn çok çok üstünde olduu ifade edildi.

GÜNLÜK LMT 1 MLYON TL

lk defa kripto varlk alabilmek için öncelikle kripto varlk alm satm platformlarnn birinde hesap açmak gerektii belirtilen raporda, çou platformda günlük yatrma ve çekme limitinin 1 milyon TL, aylk yatrma ve çekme limitinin ise 5 milyon TL olduu aktarld. Merkez Bankasnn kararyla 30 Nisan 2021den itibaren kripto varlk alm satmnda bankalarn fon transferine araclk etmesinin yasakland aktarlan raporda, bu tarihten önce bankalarn yan sra ödeme ve elektronik para kurulular araclyla da kripto varlk alm satm platformlarna fon transferi yaplabildii anmsatld.

Raporda, kara parann aklanmasnn önlenmesi amacyla 1 Mays 2021 itibaryla kripto platformlarna kimlik dorulamas yapma zorunluluu getirildii vurguland.

Dolaysyla kiilerin merkezi alm satm platformlar gibi bu platformlarda hesap açarak ve fon aktararak kripto varlk alm satm yapmas ve platformlarda gerçekletirilen ilemlere likidite salayarak komisyon geliri gibi kripto varlk elde etmesi mümkün bilgisi verildi.

HALKA ARZ YÖNTEM

Raporda, Türkiyede kripto para temin edilmesi için kullanlan yöntemlerden birisinin de ilk halka arz (Initial Coin Offering, ICO) olarak isimlendirilen kripto varlklarn ilk defa datlmas faaliyeti olduu aktarld.

Raporda, ICOlarn kripto varlk ihraççlar tarafndan yürütülen bir projenin fonlanmas amacyla ya da ihtiyaç duyduklar sermayeyi elde etmeleri için kullanlabilecei belirtilerek, bu ekilde isteyen kiilerin hem Türkiyeden hem de snr ötesi ihraççlardan kripto varlk temin etmesinin mümkün olduu kaydedildi.

KRPTO BÜROLARI

Raporda, Türkiyede kripto varlk temin etmek amacyla kullanlan bir dier yöntemin kripto varlk ATMleri olduu, mevcut durumda dokuzu stanbul, biri zmirde olmak üzere 10 kripto varlk ATMsi bulunduu belirtildi.

Bu ATMlerin normal ATMler gibi bankalar tarafndan deil, çeitli üçüncü taraf irketler tarafndan iletildii aktarlan raporda, Bu ATMler genellikle nakit ya da kart ile ilem yaplmasna ve kiilerin kripto varlk cüzdanlarna ATMlerden gerçekletirilen ilemlerle kripto varlk aktarlmasna olanak salamaktadr denildi.

Raporda, ATMlerde yaplan bahse konu ilemlerin 6493 sayl Ödeme ve Menkul Kymet Mutabakat Sistemleri ve Elektronik Para Kurulular Hakknda Kanun kapsamnda deerlendirilmesi için inceleme balatld açkland.

ATMlerin yan sra kripto varlk alm satm bürolar bulunduu da bildirilen raporda, kiilerin bu bürolarda kripto varlk cüzdanlarna kripto varlk ekleyebildii, cüzdanlarndaki kripto varlklarn baka kripto varlklar ile nakde dönütürebildikleri anlatld.

BAI VE MZA KAMPANYASI

Türkiyede madencilik faaliyetinin de yürütülmekte olduu bu kapsamda Bitcoin elde edilebilecei belirtilen raporda, Yukarda saylan yöntemlerin dnda ba ile kripto varlk elde etme, belirli internet sitelerinde yaplan çeitli faaliyetler (imza kampanyalarna katlma, reklam izleme ya da ankete katlma gibi) karlnda kripto varlk elde edilmesi mümkün görünmektedir denildi.

TÜRKLER YATIRIM AMAçLI KULLANIYOR

Raporda, Türkiyede kripto varlk kullanmnn, yatrm amacyla olduu tespiti yapld. Raporda, Özellikle fiyatlarnda astronomik düzeyde oynaklklar görülmesi, ksa zamanda çok fazla yükselmesi gibi durumlar, baz kiiler için bu varlklar dier yatrm araçlarna göre daha cazip hale getirmektedir deerlendirmesi yapld. 16 Nisan 2021de karlan yönetmelikle ödemelerde kripto varlklarnn kullanlmamasnn salandn anmsatlan raporda, bu düzenlemenin, ar oynaklk dndaki gerekçesi öyle açkland:

Kripto varlklar yaplar gerei ilemlerin takibinin oldukça zor olmas ve ilemin taraflarnn bilinme yükümlülüü bulunmamas nedeniyle yasa d faaliyetler için kullanlabilmektedir.

Ana Sayfaya Git