Bitlis'in rüzgarı elektriğe dönüşüyor

Yaklaşık iki yıl süren araştırmalar sonucu rüzgar verimliliğinin yüksek olduğu Rahva bölgesinde kurulumuna başlanan rüzgar enerjisi santralinin ilk türbininden elde edilen elektrik, enerji nakil hattına aktarıldı

Haberler 10.08.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bitlisin Rahva bölgesinde kurulacak, 20 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik ihtiyacnn karlanabilecei rüzgar enerjisi santralinde (RES) montaj tamamlanan ilk türbinle elektrik üretimine baland.

Corafi yaps dolaysyla rüzgar enerjisinden elektrik üretilebilecek verimli ehirler arasnda yer alan Bitliste bu potansiyelin ekonomiye kazandrlmas amacyla 4 rüzgar türbininden oluan RES için çalma balatld.

Bölgedeki rüzgar ölçüm direklerinden iki yl boyunca alnan verilerin olumlu bulunmas üzerine kurulumuna balanlan santralde her biri yaklak 500 ton arlnda 4 türbin yer alacak.

Rüzgar hznn istenilen seviyede olduu Rahva düzlüünde Difer Enerji Sanayi ve Ticaret A tarafndan yaplan yatrmla kurulan ilk türbinden saatte 4,8 megavat elektrik üretimi salanarak enerji nakil hattna aktarld.

Rüzgar estiinde 24 saat çalabilme kapasitesine sahip santralde yükseklii 105, kanatlar aras uzunluu 149 metre olan türbinler sayesinde 20 bin nüfuslu bir ilçenin enerji ihtiyacnn karlanmasna yetecek kadar elektrik üretiminin yaplmas hedefleniyor.

BR TÜRBNN KURULUMU 1,5 AYI BULUYOR

irketin iletme sorumlusu Burahan Hasgül, kurduklar N149 ad verilen rüzgar türbininde iki kanadn uzunluunun 149 metre olduunu söyledi.

Rahva bölgesinde bulunan 4,8 megavatsaat gücündeki türbinin rüzgar olduunda 24 saat çalabildiini belirten Hasgül, u bilgileri verdi:

Yaklak iki yl rüzgar ölçüm direklerinden aldmz verilere göre kurulum yaplacak alan belirliyoruz. Bu verilere uygun türbini seçiyoruz. Proje kapsamnda parçalarn nereye ve nasl konulaca belli. Özel vinç ve ekipmanlarla montaj gerçekletirilen her türbinin kurulumu 1,5 ay buluyor. Yurt dndan getirtilen ve yurt içinde üretimi yaplan parçalardan oluuyor. N149 dediimiz bu türbinin arl yaklak 500 ton. 3 kanadmzn arl yaklak 52 ton. Bu arlk türbin çalrken zor olmuyor. Rüzgar, sirkülasyonu salyor. Türbinimizde saatte 4,8 megavat elektrik üretilerek gerekli kurulua gönderiliyor. Buras 4 türbinden oluan 20 megavatlk bir santral. lk türbinimizi kurduk, dierlerinin gelmesini bekliyoruz.

Rüzgar ölçümleri sonucu alnan veriler neticesinde Rahvann bir rüzgar boaz olduunu tespit ettikleri bilgisini veren Hasgül, bölgede kurulan ilk rüzgar santralinin olumlu tepkiler aldn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git