Bitlis'te 'Ekonomi ve Kalkınma Çalıştayı'

BİTLİS Eren Üniversitesi (BEÜ), tarafından düzenlenen 'Ekonomi ve Kalkınma Çalıştayı' başladı. Bitlis Valiliği, Bitlis Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Bitlis Şubesi'nin de destek verdiği çalıştay 2 gün sürecek.

Haberler 25.11.2017 - 10:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

BEÜ ktisadi ve dari Bilimler Fakültesi Konferans salonunda balayan çaltaya, Bitlis Valisi smail Ustaolu, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardm, Emniyet Müdürü Yaman Arlar, Uluslararas Diplomatlar Birlii Bakan Yardmcs Musa Karademir, Ekonomi Gazeteciler Dernei Bakan Yardmcs Esra Erel, Ticaret ve Sanayi Odas Bakan Davut Tezcan, öretim üyeleri, kurum amirleri ve örenciler katldlar. çaltay, sayg duruu ve stiklal Marnn okunmas ile balad. Ekonomi ve Kalknma çaltaynn açl konumasn yapan Bitlis Valisi Ustaolu, ilin vizyonu ve kimliinin olumasnda üniversitelerin önemli bir deer olduunu belirterek öyle konutu:

ehirlerin ruhu vardr. Kadim tarihe meydan okuyan kültürel deerleri ayakta duruyorsa, o ehirler kimlikli ve kadim ehirlerdir. Bitlis ise kadim kültürünün hala ayakta duran ve barndran bölgedeki en zengin illerin banda gelir. Bunu ortaya çkarmak ve gelecee aktarmak bizler düen en önemli görevidir. Yaklak 600e takn tescilli yapyla bölgedeki en zengin ildir. Bu tarihi deerleri yapacamz restorasyonlarla ayata tutacaz. Kendi haline brakrsak, eski haline geri döner. Oralara fonksiyon yükleyerek yapacamz çalmalarla gelecek nesillere aktaracaz. Bu anlamdaki Sokak Salklatrma çalmas ve Bitlis Kalesi ile ilgili 2018 ylnda yaplacak çalmalarla kültürel zenginlikleri gelecee tayacaz. slam kültürünün ve islam mührünün vurulduu 28 camimiz var. Vakflar Bölge Müdürlüü bünyesinde restorasyonlar bitiyor. Gelecee brakacamz deerler olacak. Hanlar, köprüler ve en önemlisi tarihe meydan okuyan Ahlattaki Selçuklu Mezarl bizim için büyük bir deer. Bugüne kadar 8 bin 300 mezarla tarihe ahitlik eden bu eser, gelecek nesillere brakacamz en büyük eserdir.

TARIMSAL DEERLERMZ EKONOMYE ÖNEML BR KATKI SALAYACAK

Vali Ustaolu, ekonomik ve kültürel deerlerin yannda tarmsal deerlerin de ekonomiye katk sunacan belirterek, Kültürel deerlerimizin yannda tarmsal deerlerimiz de var. Bunun en önemlisi Bitlis Balmzdr. Geçtiimiz günlerde stanbulda yaplan konferansta Bitlis Bal dünya 3ncüsü seçildi. Bal ile ilgili yaplacak çalmalarla gelitirilmesi ve ilin ekonomisine kazandrlmas noktasnda çalmalar yaplacak. Ceviz çaltay ile Bitlis cevizinin tadnn farkl olduunu anlatmaya çalyoruz. limiz ekonomisinde cevizin ciddi katklar salayacana inanyoruz. Pomza, perlit çaltay da ilimiz ekonomisinde itici güç olacaktr dedi.

Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardm ise yeni dönemde en önemli görevlerinden birinin Bitlisin kalknmas olduunu söyledi. Yldrm, Seri çalmalar balattk. lki Pomza Perlit çaltay Ardndan Ceviz çaltay oldu. Bugün de Ekonomi ve Kalknma çaltay balad. Bunlardan ksa vadede dönütler almak istiyoruz. Orta vadede Ar-Geye yönelik çalma yapmaya balayacaz. Özelikle Bitlis floras ve bu flora içerisinde en önemli olan tbbi ve aromatik bitkiler var. Bunlarn pazara kadar gelmesi için bir proje hazrladk. Arclk ve bal ile ilgili çalma balattk. Baln deerlini artracak çalmalara da baladk dedi.

Program açl konumalarn ardndan balad. Program, birinci oturumunda Turizm Frsatlar konulu Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardmcs Prof. Dr. Mehmet Demirta, l Kültür ve Turizm Müdür Yardmcs Metin çoban ile birlikte sunum gerçekletirdiler. Program deiik salonlarda 2 gün boyunca devam edecek.

Ana Sayfaya Git