Bölge dahil edilmelidir

Mersin-Gaziantep Hızlı Demiryolu Projesinin Şanılurfa ve Diyarbakır bağlantılarının 2023 yılı öncesi yatırım programına alınması istendi.

Haberler 19.10.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mersin Gaziantep Hzl Demiryolu Projesinin anlurfa ve Diyarbakr balantlar 2023 yl öncesi yatrm programna alnmaldr

Diyarbakr Ticaret ve Sanayi Odas Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Kaya ve anlurfa Ticaret ve Sanayi Odas brahim Halil Peltek, Mersin - Gaziantep hzl tren projesine ilikin ortak açklama yaptlar. Ortak açklamada u ifadelere yer verildi:

ANLIURFA-DYARBAKIR

Geçtiimiz günlerde medyaya Mersin Gaziantep hzl tren projesi ihalesinin yapld yansmtr. Liman kenti Mersinin bölge illeri ile demiryolu balantsnn salanmas, bölgede lojistik altyapnn gelitirilmesi ve yaam kalitesinin arttrlmas açsndan oldukça önemlidir.

Güneydou Anadolu Bölgesinde anlurfa ve Diyarbakr illeri sahip olduklar nüfus, sanayi üretimi ve hizmet sunumundaki kapasiteleri ile öne çkan illerdir. Farkl sektörlerdeki potansiyelleri ve yatrm kapasiteleri ile bölgesel çekim merkezi konumundadrlar. Son yllarda aldklar yatrmlar ve Ortadou pazarna yönelik mal ve hizmet ihracat ile bölgesel düzeyde ve komu ülkeler ile ticari ilikilerde lojistik merkez kapasitesine sahiptirler. llerin mevcut ekonomik kapasitelerinin gelitirilmesi için lojistik altyaplarnn güçlendirilmesi gerekmektedir. Bunun için Mersin gibi liman kentler ve Habur snr kaps gibi komu ülkeler ile ihracatlarn kolaylatracak demiryolu yatrmlarnn planlanmas ve uygulanmas ihtiyaç duyulan temel kamu yatrmlarnn banda gelmektedir.

Hzl demiryolu projesinin Diyarbakr ve anlurfa balantlarnn salanmas bu illerde yaam kalitesinin arttrlmas açsndan da önem tamaktadr. Nüfus açsndan anlurfa ili 81 il içinde 8. srada, Diyarbakr 12. srada yer almaktadr. Bu yatrm youn nüfusa sahip her iki kentte sosyal ve kültürel yaamn gelimesini destekleyecektir.

BÖLGENN GELMES

Her iki ilimiz de kültür ve inanç turizm koridorunda yer almakta olup, sahip olduklar kültürel miras deerleri ile öne çkmaktadrlar. Yolcu tamacl için hzl tren hattnn gelitirilmesi Diyarbakr ve anlurfa illeri ile birlikte bölgedeki kültür ve inanç turizm koridorlarnn daha fazla yerli ve yabanc turist almas için de önemli bir yatrmdr.

Mersin Gaziantep hzl demiryolu yatrmndan sonra Diyarbakr ve anlurfa balantlarnn yaplmas, demiryolu balantsndan tüm bölgenin yararlanmas ve bölgenin tamamna hizmet vermesi açsndan oldukça önemlidir. Bölgenin mevcut gelimilik düzeyi ve ulam altyapsnn Diyarbakr ve anlurfa illeri ile birlikte bölge illerinde yatrm ortamnn iyiletirilmesi açsndan salayaca avantajlar göz önünde bulundurulmaldr.

Bu açdan Mersin Gaziantep demiryolu balantsnn bölge illerinin ekonomik kalknmas, yatrm ortam ve yaam kalitesine yapaca katklar esas alnarak anlurfa ve Diyarbakr balantlarnn bir an önce planlanmas ve 2023 yl öncesinde yatrm programna alnmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git