Bölge ekonomisine lokomotif oluyor

İran ile en uzun sınır hattına sahip Van'da, komşu ülkeyle turizm ve ticaretin geliştirilmesi amacıyla 112 milyon liralık yatırımla 70 bin metrekarelik alanda modernize edilen Kapıköy Gümrük Kapısı, kentteki iş çevrelerini memnun etti.

Haberler 26.03.2019 - 10:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran ile en uzun snr hattna sahip Vanda, komu ülkeyle turizm ve ticaretin gelitirilmesi amacyla 112 milyon liralk yatrmla modernize edilen Kapköy Gümrük Kaps, bölge ekonomisine katk salayacak.

Gümrük ve Ticaret Bakanlnca 70 bin metrekarelik alanda ina edilen x-ray araç tarama sistemi, arama hangar, kaçak eya ambar, yolcular için bagaj x-ray ünitesi, kamera sistemleri, yolcu salonu ve sosyal donat alanlarnn bulunduu snr kaps ile iki ülke arasndaki ticaret hacminin artrlmas hedefleniyor.

112 milyon liralk yatrmla tam donanml ve modern bir görüntüye kavuturulan snr kaps, 19 Martta Ticaret Bakan Ruhsar Pekcan ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birlii Bakan Rifat Hisarcklolu tarafndan açlnn yaplmasyla hizmete girdi.

Ülkelerindeki nevruz tatili nedeniyle Vana gelen binlerce ranl turist, güvenli ve konforlu hale getirilen snr kapsnda geçi yapt.

ki ülke arasndaki ekonomik ve siyasi ilikileri olumlu etkilemesi beklenen snr kaps, bölgedeki i çevrelerince olumlu karland.

BÖLGENN TCAR HAYATI çN çOK ÖNEML

Van Ticaret ve Sanayi Odas (TSO) Bakan Vekili Faruk Biner, AA muhbirine yapt açklamada, snr kapsnn açlyla tarihi bir güne ahitlik ettiklerini söyledi.

Kapköy Snr Kapsnn hem Van hem de bölge için çok önemli olduunu ifade eden Biner, öyle dedi:

Snr kapmzn açl, 50 yllk bir serüvenin nihayete erdii, ete kemie büründüünün gerçek karlyd. Snr kapsndaki modernizasyon bölgenin ticari hayat için çok önemli. Özellikle d ticarette yönümüzü Dou ve Asya ülkelerine dönmüken buradaki ticaretin Kapköy ve Van üzerinden yaplacak olmas hem kentimiz hem de bölgemiz için çok büyük bir katma deer yaratacak. Bu anlamda yaplan yatrm çok önemli buluyoruz.

- SINIR KAPIMIZDAN YOUN BR GEç VAR

Türkiyenin teknolojik altyaps ve fiziki koullar açsndan en modern kaplarndan birine kavumann sevincini yaadklarn belirten Biner, unlar aktard:

Snr kapmz u ana kadar çok küçük snr ticareti yaplan konumdayken bundan sonra ithalat ve ihracat ölçeini büyüterek Van ve ülkemize önemli katk salayacak. ran yer alt kaynaklar bakmndan çok zengin bir ülke. Dünyann en büyük dördüncü petrol üreticisi. Doal gaz anlamnda da önemli bir ülke. Biz de o kaynaklardan yararlanmak istiyoruz. rann dünyaya Türkiye üzerinden açlacann farkndaydk. Onlar için de en ideal geçi noktalarndan biri de snr kapmz oldu. ranl turistler, son dört yldr Vanmzn ekonomisine önemli katk sunuyor. Bu yl da geçiler balad. Snr kapmzdan youn bir ranl turist geçii var. Bu durum esnafmz çok memnun ediyor.

- GÜNDE BN ARACIN GEçN YAPACAK DURUMA GELDK

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Bakan Mehmet Aslan da snr kapsndaki modernizasyonun tamamlanmas ve kapasitesinin artrlmasnn d ticaret açsndan çok önemli olduunu söyledi.

ranl turistlerin artk çok daha rahat ve güvenilir bir geçile karlandn anlatan Aslan, Son teknolojiyle donatlan ve uluslararas bir görünüme kavuan snr kapmzdan artk günde bin aracn geçiini yapacak duruma geldik. Ticaretle uraan üyelerimiz bu yatrmdan çok memnun. rann da kapdaki fiziki ve yol durumunu iyiletirmesiyle ithalat ve ihracatta önemli katk salamasn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

ki ülke arasndaki ticaretin gelimesi için Vana ran ile ortak bir sanayi bölgesi kurmak istediklerini dile getiren Aslan, unlar kaydetti:

randaki ucuz ham madde ve enerji kaynaklarn Vana tamay düünüyoruz. Vanda kurulacak ortak bir sanayi bölgesinde randan getireceimiz ham madde ve petrol kaynaklarn Türk markasna dönütürerek, dünyaya pazarlamay hedefliyoruz. Bu açdan snr kapsndaki modernizasyon, sadece Vana deil iki ülkenin ekonomisine önemli katk salayacak.

Ana Sayfaya Git